Къде по света плащат най-много за лекарства?

разходи за лекарства

Хората са казали, че няма нищо по-скъпо от здравето. Тази сентенция може да се възприеме и буквално, защото в повечето случаи грижата за здравето има и финансово измерение.

Замисляли ли сте се обаче къде по света разходите за лекарствени продукти са най-високи и какво място заема България в тази статистика?

Къде е България?

Ще се изненадате, но в проучване на американската компания NiceRx, подпомагаща достъпа до лекарства, страната ни заема 8-мо място в света по разходи за фармацевтични продукти с рецепта. Компанията използва данни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, за да анализира разходите за фармацевтични продукти на глава от населението в 35 държави за периода от 2013 г. до 2018 г.

Оказва се, че според тези данни през 2018 г. средно статистическият българин е похарчил 625,03 долара за лекарства, отпуснати с рецепта. Нещо повече, страната ни се нарежда на трето място след Коста Рика и Латвия по увеличение на разходите за лекарства, като за този 5-годишен период то е нараснало с 44,44%. От NiceRx съпоставят разходите ни с тези на САЩ и коментират, че за страна, в която средната работна заплата е около 39 600 лева (приблизително 24 010 долара), изразходваната сума е сериозна. Това би означавало, че около 2,6% от доходите на българина отиват за лекарства. За справка, САЩ заемат 9-то място в класацията с увеличение на разходите за фармацевтични продукти от 23,56%.

Кой е световният лидер по разходи за лекарства?

Но да се върнем на основната статистика – кой е световният първенец по разходи за лекарства, отпускани с рецепта? Без изненада, САЩ държат лидерството. Оказва се, че през 2018 г. американците са похарчили 1 228,66 долара за лекарства, отпускани с рецепта. Обяснението за това се крие в нарастващите цени на редица фармацевтични продукти с рецепта, което сериозно рефлектира върху финансите на много американци, независимо от техния застрахователен статус.

Швейцария заема второ място в класацията с разходи за лекарства от 893,88 долара на глава от населението през 2018 г. Особеното на здравната система в страната е, че законът изисква всеки да има частно здравно осигуряване. Въпреки това, при средна работна заплата от около 124 000 CHF (приблизително 134 410 долара), разходите за лекарства в Швейцария изглеждат много по-достъпни.

Малко след Швейцария на трето място по разходи за лекарства, отпускани по лекарско предписание, се нарежда Германия. Страната е отчела разходи от 883,64 долара на глава от населението за 2018 г.

Лекарствен туризъм

Струва си да отбележим и един любопитен факт. Канада се нарежда на четвърто място с похарчени 865,19 долара на глава от населението за лекарства за същия период. Независимо от 4-тата позиция, много американци предпочитат да „отскочат“ до Канада, за да си набавят необходимите фармацевтични продукти, възползвайки се от сравнително по-приемливите цени.

„Туризмът“ с цел по-изгодна покупка на лекарства е валиден за редица други страни, като много потребители избират и онлайн пазаруването на медикаменти, ако те са по-евтини в друга държава.

Източници

Pharmaceutical spending, OECD, достъпна на https://bit.ly/3jh46nl

The Global Prescription Index, достъпна на https://bit.ly/3BdwmNN

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай