Колко важни са омега-3 мастните киселини за репродуктивното здраве и бременността? (Част I)

омега-3

Адекватният прием на омега-3 мастните киселини преди и по време на бременност е жизненоважен и това се потвърждава от редица изследвания по темата. Тези мастни киселини имат отношение към подобряване качеството на яйцеклетките и сперматозоидите, а по време на бременност са ключови за развитието на мозъка и ретината на бебето. Освен това, служат като градивни елементи за клетъчните мембрани и регулират възпалителните процеси в организма.

Кои са те?

Трите основни омега-3 мастни киселини са алфа-линоленова киселина (ALA/ АЛК), ейкозапентаенова киселина (EPA/ ЕПК) и докозахексаенова киселина (DHA/ ДХК). Особеното при тях е, че най-биологично активните форми на омега-3 мастните киселини са докозахексаеновата и ейкозапентаеновата, които се набавят предимно от риба и морски дарове. ALA е незаменима ненаситена мастна киселина, която не може да бъде синтезирана от организма и трябва да бъде набавяна чрез храната – основно чрез растенията. Човешкото тяло може да преработи ALA в EPA и DHA, но не много ефективно – само около 15% според National Institutes of Health. Затова в много случаи, освен с храната, се препоръчва прием на DHA и EPA чрез хранителни добавки, консултирани с лекар-специалист.

Репродуктивно здраве и омега-3 мастни киселини

Няколко са предполагаемите ползи от приема на омега-3 мастни киселини за репродуктивното здраве на двата пола.

По-качествени сперматозоиди и яйцеклетки

Доказано е, че дълговерижните DHA мастни киселини могат да подобрят жизнеспособността, зрелостта и функционалните характеристики на сперматозоидите. Това е установено в редица проучвания, които откриват корелация между по-високите нива на омега-3 и подобрената подвижност и морфология на човешките мъжки полови клетки.

Освен ползите за сперматозоидите, изглежда, че омега-3 мастните киселини действат благотворно и върху женската фертилност. Изследване с мишки от 2012 г. обобщава, че богатата на омега-3 мастни киселини диета може да удължи репродуктивните функции и да подпомогне качеството на яйцеклетките.

Увеличаване на репродуктивната възраст

Интересни са и проучванията за взаимовръзката между омега-3 мастните киселини и фоликулостимулиращия хормон (FSH). Според някои изследователи EPА и DHA могат да подпомогнат терапията за понижаване на прекомерно високите нива FSH, които понякога пречат на забременяването. Също така, съществуват предположения, че приемът на омега-3 мастни киселини може да забави навлизането в менопауза. Обикновено хормонът FSH се увеличава с напредването на възрастта, но подходящият допълнителен прием на EPА/ DHA може да удължи репродуктивните функции на една здрава жена, приближаваща периода на менопауза.

В помощ срещу възпалителните процеси

Не на последно място, доказано е, че омега-3 мастните киселини могат да намалят възпалителните процеси в организма, включително и огнищата на ендометриоза – едно от състоянията, което често се свързва с болка и затруднено зачеване. Например, статия на Hopeman и колеги твърди, че жени с високи нива на EPA омега-3 е по-малко вероятно да имат ендометриоза в сравнение с жени, при които тези мастни киселини са ниски.

Следва продължение…

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Използвани източници

Hidalgo. М et al. Beneficial Effect of Omega-3 Fatty Acids on Immune and Reproductive Endometrial Function

Hopeman MM et al. Serum Polyunsaturated Fatty Acids and Endometriosis. Reproductive Sciences. 2015 Sep; 22(9):1083-7. doi: 10.1177/1933719114565030. Epub Dec 23, 2014.

Kirby, J. High saturated fat intake ‘damages’ sperm. The Independent. October 27, 2010.

Nehra D et al. Prolonging the female reproductive lifespan and improving egg quality with dietary omega-3 fatty acids. Aging Cell. 2012 Dec; 11(6):1046-54. doi: 10.1111/acel.12006. Epub October 19, 2012.

Omega-3 Fatty Acids, National Institutes of Health, достъпно на https://bit.ly/3A9NXWV

Reza S. and Safarinejad S. The roles of omega-3 and omega-6 fatty acids in idiopathic male infertility. Asian Journal of Andrology. 2012; 14(4):514-515. doi:10.1038/aja.2012.46.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай