Умората – обичаен симптом при бременност или сигнал за нещо по-сериозно?

умора-бременност

Първият и третият триместър от бременността са периодите, в които бременната жена често се чувства по-уморена и има нужда от почивка.

Какво предизвиква умората по време на бременност, как да се справите с нея и има ли ситуации, в които трябва да ѝ обърнете по-сериозно внимание? Всичко това ще научите от тази статия.

Защо умората е чест спътник на бременността?

Понякога желанието да полегнете или забавите темпото е един от първите симптоми на бременност, който засяга близо 60% от жените. Нека не забравяме, че в този важен период тялото е заето с множество промени, които изискват допълнителна енергия – произвежда се повече кръв, необходима да поддържа жизнените функции на майката и растящото в утробата бебе. Сърцето и други ключови органи също са натоварени с допълнителна работа, което черпи от майчиния енергиен ресурс. Към това се добавя физическият и емоционален стрес, който в много случаи съпътства бременната.

Причини за умора в начална бременност

Има редица фактори, които могат да предизвикат умора у бременната през първия триместър. Сред тях са:

 • Формиране на плацентата – този временен орган специално се създава, за да доставя на бебето хранителни вещества и кислород, необходими за неговия растеж и развитие, като същевременни изхвърля непотребните продукти от обмяната му. Това е огромна задача, която изисква допълнителна енергия.
 • Бушуващи хормони –  умората по време на бременност се дължи и на засиленото производство на хормона прогестерон, който има съществена роля за поддържането на бременността, особено в ранните гестационни седмици.
 • Повишен кръвоток – минутният обем на сърцето започва да се увеличава, за да отговори на нуждите на новия живот, който расте в майчиния организъм. Този процес несъмнено черпи доста енергия.
 • Други физически промени – по време на бременност метаболизмът се ускорява, сърдечната честота се повишава, а кръвната захар и кръвното налягане могат да се понижат – всичко това може допълнително да изтощи бременната.

Втори триместър – периодът на „медения месец“

До края на първия триместър плацентата е формирана, а тялото вече се е адаптирало към множеството шокиращи промени, свързани с началния етап на бременността. Това е и периодът, в който повечето бременни започват да чувстват по-голям прилив на енергия и могат да се върнат към някои от любимите си занимания преди зачеването – умерена физическа дейност, пътувания и по-ползотворна работа. Тялото е изградило своя механизъм за справяне и дава на бъдещата майка малка отсрочка да възстанови енергийния баланс преди следващия сериозен изтощителен етап от бременността – третия триместър.

Причини за умора в трети триместър

От 28 г.с. познатото изтощение може да се върне с още по-голяма сила, тъй като това е периодът, в който започва бурен подем в растежа и развитието на бебето, а това черпи много от майчината енергия. Сред причините за умората в този етап на бременността могат да бъдат:

 • Нарастващата матка и бебе – теглото, което майчиното тяло трябва да носи, се увеличава, а с това и необходимостта от повече енергия.
 • Безсъние – непълноценният сън заради киселини, болки в гърба, синдрома на неспокойните крака и други чести симптоми, придружаващи късната бременност, допълнително изтощава майката.
 • Стресът от приближаващото раждане – ако това е първа бременност или предходната е била свързана с някаква травма за бременната, стресът от предстоящото раждане може да окупира съзнанието и да провокира умора.
 • Многото задачи – приготовлението около предстоящото раждане, грижите за вече родените деца и множеството други решения, които трябва да се вземат в кратък срок, също са предпоставка за физическо и емоционално изтощение.

Кога умората е сигнал за нещо по-сериозно?

В много от случаите умората е нормален спътник на бременността и не крие рискове за майката и нейното бебе. Въпреки това, ако тя е хронична, пречи на нормалните ви ежедневни дейности и е придружена от физически дискомфорт, редно е да ѝ обърнете специално внимание.

Понякога умората може да е симптом на някое от следните състояния:

 • Анемия – тя се провокира от недостиг на червени кръвни телца и/или хемоглобин в кръвта, понижавайки способността ѝ да пренася кислород към тъканите. Често състоянието се проявява след 20 г.с., когато обемът на кръвта се увеличава драстично и изчерпва запасите от желязо. Освен чувството за изключителна слабост, други признаци на анемията по време на бременност включват бледа кожа, усещане за задух или прилошаване.
 • Проблеми със щитовидната жлеза – нарушеният баланс на хормоните на щитовидната жлеза може да провокира умора при бременната. Други симптоми, за които да следите, са резки промени в теглото, чувствителност към температура, депресия или раздразнителност.
 • Гестационен диабет – в случай че тялото загуби способност да регулира повишената кръвна захар по време на бременност, една от възможните реакции на организма може да бъде физическата умора. Бременните трябва да следят и за други симптоми на гестационния диабет като необичайна жажда и често уриниране в големи количества.
 • Пренатална депресия – липсата на енергия може да е признак на пренатална депресия, която понякога е придружена от други симптоми като тъга, апатия, желание да се храните повече или да спите през цялото време.
 • Синдром на хронична умора – в редки случаи екстремната умора може да бъде признак на Синдрома на хронична умора. Малко се знае какво предизвиква състоянието и диагностицирането му е трудно, но част от придружаващите му симптоми включват болки в мускулите и ставите, главоболие, проблеми със съня, компрометиран имунитет и др.

Как да се преборите с умората преди да ви е завладяла?

Съществуват няколко полезни практики, с които да преборите постоянното чувство на изтощение, съпътстващо бременността. Вслушайте се в тялото си и вижте дали някой от тези съвети няма да ви помогне да възстановите енергийния баланс в организма си. 

 • Ако е възможно, подарете си няколко кратки дремки през деня. Може да инвестирате в качествена възглавница за бременни, която осигурява максимален комфорт особено в третия триместър.
 • Раздвижвайте се често и включете в ежедневието си няколко минути леки физически упражнения или дихателни практики, освен ако вашият лекар не е препоръчал друго.
 • Създайте си здравословен режим за вечерния сън – най-добре е да лягате по-рано и да намалите часовете пред екраните преди заспиване.
 • За да не нарушавате вечерния си сън, избягвайте да пиете течности поне 2 часа преди лягане.
 • Разтегнете мускулите на краката си преди сън, за да избегнете досадните крампи. Допълнителна стъпка тук е да включите в менюто си храни, богати на магнезий и калий.
 • Опитайте да се храните на всеки 3-4 часа и пийте много течности, особено вода
 • Придържайте се към въглехидрати с високо съдържание на фибри (пълнозърнести храни, нишестени зеленчуци, плодове) и сведете до минимум сладкишите и рафинираните зърнени храни.
 • Избягвайте кофеина, ако е възможно. 200 мг дневно е максималният допустим прием при бременни
 • Намалете стреса. Това не е лесно, но отделете време за нещата, които ви разтоварват и ви зареждат положително. Не се страхувайте да потърсите помощ от специалист, ако сами не може да се справите с напрежението,

Независимо че периодът на бременността е прекрасен, той може да ви изтощи физически и психически. Важно е да помните, че не сте сами – почти всяка бременна изпитва умора в някакъв етап. Това е послание, което тялото ви отправя към вас – да спрете за момент и да си поемете въздух. Всичко останало може да почака.

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар или психолог. Преди да предприемете лечение или друг тип терапия, задължително се консултирайте със специалист.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай