4 г.с. от бременността: Имплантацията

4-та-гестационна-седмица

Ако сте заченали по естествен път, бластоцистът вече е достигнал маточната кухина, където да се имплантира и остане да се развива (стискаме палци!) в следващите 8 месеца. При зачеване чрез инвитро, лекарите „спестяват“ пътя на оплодената яйцеклетка от фалопиевата тръба до матката, като я трансферират директно на подходящо място в маточната кухина с надеждата да ѝ хареса и да се имплантира там.  

Малък, но сложно устроен

Макар с изключително малки размери от около 1 мм, в ембриона протичат изумително сложни и динамични процеси.

Той вече има три отделни слоя клетки, които ще образуват различните органи и системи на бъдещото бебе. Вътрешният слой, известен като ендодерма, ще формира храносмилателната система, черния дроб и белите дробове. Средният слой, наречен мезодерма, скоро ще образува сърцето, половите органи, костите, бъбреците и мускулите на бебето. Външният слой, или ектодермата, ще даде начало на неговата нервна система, коса, очи и кожа.

За да функционира бъдещото бебе, важна роля имат амниотичното мехурче и жълтъчното мехурче, което има краткотрайно участие в храненето и дишането на ембриона.

Какви симптоми да очаквам?

Ако очаквате бременността, двете седмици до теста са може би най-напрегнатият период, в който се вглеждате във всеки симптом и се питате „Това знак за бременност ли е?“. Истината е, че много лесно може да объркате предменструалните симптоми с тези на бременност. И в двата случая може да усещате подуване в корема, напрежение в гърдите, промяна в настроението, главоболие, гадене, спазми или пък да не почувствате нищо. В около 25% от случаите е възможно да се получи имплантационно кървене, което да варира като цвят – бледо розово, светло червено или кафеникаво – и което не е признак за притеснение.

ЧХГ се повишава

Човешкият хорион гонадотропин (ЧХГ) е глюкопротеинен хормон, известен като хормон на бременността. Той започва да се освобождава 6 до 12 дни след оплождането на яйцеклетката и много скоро ще бъде причината за втората чертичка на уринарния тест за бременност или стойност над 5 при кръвния тест.

ЧХГ индикира на жълтото тяло да продължи с производството на хормона прогестерон, който да поддържа „изхранването“ на ембриона докато плацентата поеме тази функция.

Какво е важно да направя?

Продължете със здравословния начин на живот, като включите в менюто си храни, богати на омега-3 мастни киселини. Добре е да избягвате пушенето, включително и пасивното. Тук е моментът да проверите нивата на определени показатели, които вашият лекар може да назначи спрямо текущото ви здравословно състояние. Това могат да бъдат пълна кръвна картина, хемостаза (и/или изследване за тромбофилия), електролити, ензими, липиден профил, специфични белтъци, хормони, хепатитни, метаболитни и вирусологични маркери, както и уринни изследвания.

Ако си мислите, че е твърде рано да посетите специалист по фетална морфология и физиология, грешите. Наистина в толкова ранна седмица, рутинният ултразвуков преглед може само да установи дали има плоден сак, но няма как да визуализира самия ембрион. Със съвременните технологии обаче бъдещото бебе може да се види в съвършени детайли още в 4 г.с.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай