Риба, морски дарове и бременност. Какво трябва да знаем?

бременност и консумация на риба

С наближаването на Никулден темата за рибата отново става актуална. Особено ако планирате бременност или вече сте бременна, но сте чували противоречивите твърдения за тази така полезна и същевременно потенциално опасна храна.

Може ли да се яде риба по време на бременност? Има ли разумни и безопасни количества? Кои морски видове крият риск за здравето на майката и бебето? По какво да познаем прясната и качествена риба?

Отговорите на всичко това ще намерите в тази статия.

Консумиране на риба преди и по време на бременност – предимства и недостатъци

Рибата и другите морски дарове могат да бъдат чудесен източник на важни хранителни вещества както за здравето на майката, така и за вътреутробния растеж и развитие на нейното бебе.

Морската храна съдържа ценни витамини като D и B2 (рибофлавин), богата е на протеин, калций и фосфор и е чудесен източник на минерали, сред които желязо, цинк, йод, магнезий и калий. Доказано е, че oмега-3 мастните киселини в много риби – по-специално докозахексаеновата киселина (DHA/ ДХК) – могат да окажат благотворно въздействие на репродуктивните функции при жените и мъжете. Нещо повече – приемът на DHA, особено в третия триместър, подпомага по-дългата бременност и действа благоприятно за по-доброто зрение, умствените и психомоторните умения на бебето.

От друга страна някои морски видове – най-вече големите хищни риби като акула, риба-меч и кралска скумрия – могат да съдържат високи нива на живак. Редовната консумация на този вид риби крие риск от натрупване на високо съдържание на живак в майчиния организъм, което би могло да увреди развиващия се мозък и нервната система на бебето.

Какви са допустимите количества за консумация на риба и морски дарове при бременните?

Според Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA), Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) и Диетичните насоки за американците за 2015-2020 бременните могат спокойно да консумират седмично до 340 грама риба и морски дарове с ниско съдържание на живак. Това се равнява на около две до три порции на седмица.

Кои морски дарове са по-малко рискови за консумация?

Отчитайки че най-важните фактори са мястото, откъдето рибата е уловена и начинът ѝ на отглеждане, за риби и морски дарове с по-ниско съдържание на живак се считат:

  • сьомга
  • аншоа
  • херинга
  • сардини
  • сладководна пъстърва
  • тихоокеанска скумрия
  • сом
  • треска
  • хек
  • кефал
  • калкан
  • бяла риба тон (с препоръка да не се надвишава 170 г на седмица)
  • скариди
  • калмари

Сред опасните риби, заради по-високото съдържание на живак в тях, се считат риба меч, акула, син марлин, кралска скумрия, някои видове риба тон, както и други по-големи хищни риби. Консумацията на миди по време на бременност също не е препоръчителна.

Как да разпознаем хубавата и прясна риба?

Ето няколко показатели, които да ви помогнат в купуването на качествена и прясна риба.

  • Ако трябва да избирате между дива риба от свободен улов и такава, отглеждана в развъдник, първата има повече предимства, освен ако не знаете със сигурност условията на отглеждане на рибата в развъдника.
  • Опитайте се да купувате сезонна риба и по възможност – цяла, непочистена, за да прецените по-лесно доколко е прясна.
  • Помиришете рибата – тя трябва да има лек мирис на море и водорасли. Ако мирише по-силно и лошо, най-добре я подминете.
  • Погледнете кожата на рибата – прясната риба има влажна, леко лепкава и твърда на допир кожа, по която не остават следи от пръсти.
  • Очите на прясната риба са ясни и блестящи. Мътните и посивели очи подсказват, че рибата е престояла повече отколкото трябва.
  • Хрилете са розови или червени, ако рибата е прясна, и обезцветени и лепкави в другия вариант.

Важни насоки за приготвянето на риби и морски дарове

Недобре сготвените морски и речни видове крият риск от отравяне. За да избегнете това, не консумирайте сурова риба и морски дарове, включително под формата на суши. За да са безопасни за консумация, повечето морски дарове трябва да бъдат приготвени до вътрешна температура от 63°C. Рибата е готова, когато месото ѝ се разделя на части и изглежда непрозрачно. По същия начин скаридите и омарите трябва да се готвят докато станат перлени и непрозрачни.

Може ли да си набавите омега-3 мастни киселини от други източници?

До момента няма 100% установен заместител на ценните омега-3 мастни киселини, които естествено се намират в рибата и морските дарове. Все пак, техни алтернативи могат да бъдат открити в следните източници:

  • някои видове семена или масла – например ленено семе, слънчогледово семе, масло от рапица, орехи
  • обогатени с омега-3 храни като прясно мляко, кисело мляко и яйца
  • добавки, съдържащи DHA

Следователно, ползата от умерената консумация на риби и морски дарове от проверени източници и с ниско съдържание на живак многократно превишава потенциалните рискове за майката и бебето по време на бременност.

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Използвани източници

Eating Seafood During Pregnancy, American Pregnancy Association, достъпна на https://bit.ly/32y9Piy

Health Benefits of Fish, Washington State Department of Health, достъпна на https://bit.ly/2Zxi90S

How to tell if the fish is fresh, Slowfood, достъпна на https://bit.ly/3xyeZqe

Pregnancy and fish: What’s safe to eat?, Mayo Clinic, достъпна на https://mayocl.in/3lhWEcd

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай