Ползите на сезонната храна. С какво да се храним през зимните месеци?
Всеки сезон предлага разнообразие от храни, типични за него. Ако следваме тази философия на хранене, ще се насладим не само на по-вкусна храна, съдържаща по-малко консерванти и вредни химикали, но и ще снабдим тялото си с естествените хранителни вещества, от които има нужда със смяната на сезоните.
Не е тайна, че функционирането на човешкия организъм се влияя от външните фактори на средата и климатичните промени. Така например, през зимата сме изложени на по-голям риск от инфекции и вируси, но на помощ идват цитрусовите плодове, които изобилстват от витамин C и антиоксиданти. Пролетта е сезон, в който презареждаме и изчистваме телата си, а какъв по-добър вариант от леките и свежи зеленолистни зеленчуци, типични за този период от годината. От друга страна през горещото лято имаме нужда от повече хидратиращи храни – неслучайно повечето плодове и зеленчуци на лятото са с високо съдържание на вода. Есента е времето на сгряващите душата храни, затова на сцената излизат продукти като тиква, ябълки, круши, карфиол, броколи, зеле…
Какви са ползите на сезонното хранене?
По-полезна храна
Сезонните плодове и зеленчуци, които узряват естествено на слънце и се консумират непосредствено след прибиране на реколтата, са по-свежи и с оптимално количество хранителни вещества, антиоксиданти и фитонутриенти. Храните, които не са характерни за даден сезон, обикновено губят ценната си хранителна стойност, тъй като се съхраняват по-дълго в изкуствено създадени условия.
По-добър вкус
Едва ли трябва да ви убеждаваме в това, тъй като самите вие може да направите разлика в кой сезон мандарините са по-вкусни, а черешите – сочни и добре узрели. Сезонната храна винаги е с по-добър вкус от тази, която не е традиционна за даден сезон, съхранявана е продължително или е загубила качествата си при дългото транспортиране.
По-малко химикали
За да се отгледа една реколта, която не е присъща за даден сезон, се използват различни пестициди и стимулатори за растежа. Въпреки че те се прилагат под строг контрол, това не намалява вредното въздействие на химикалите върху човешкия организъм.
По-евтина и природосъобразна храна
Местната продукция и производството на храни според сезона автоматично намалява производствените и транспортните разходи, а оттам и цената на съответния продукт. Храните, които не са типични за сезона, обикновено идват от далечни места и пропътуват стотици километри преди да се озоват на трапезата, което допълнително ги оскъпява.
Кои са сезонните зеленчуци на зимата?
Зимните месеци включват периода от 21 декември до около 21 март, когато е пролетното равноденствие. Това е сезонът на кореноплодните зеленчуци, които са богати на въглехидрати и предоставят на тялото бърза енергия за сгряване в студеното време. Храната може да се консумира под различна форма – сурова, сготвена или ферментирала (така ценните за микробиома туршии).
- алабаш
- броколи
- зеле – бяло и червено
- земна ябълка
- картофи
- корен от магданоз
- кромид лук
- моркови
- пащърнак
- праз
- ряпа
- сладки картофи
- цвекло
- целина
- чесън
Кои са сезонните плодове на зимата?
Макар че списъкът със зимни плодове, местно производство, изглежда по-оскъден, към него могат да се добавят и цитрусови плодове, идващи от южните ни съседки.
- грейпфрут
- дюли
- круши
- нар
- мандарини
- портокали
- райска ябълка
- тиква
- ябълки
Използвани източници:
Explore Seasonal Fruit and Vegetables in Europe, достъпна на https://bit.ly/3JswVYS