Кои са най-популярните имена сред новородените за 2021 г.?

популярни-имена-2021

За поредна година Александър и Виктория водят класацията за най-предпочитани имена за момче и момиче в България за 2021 г. според данни на Националния статистически институт.

Най-разпространени и най-популярни имена сред момичетата

Виктория продължава да води първенството за най-разпространено име при новородените момичета четвърта поредна година, следвано от Мария, Никол, Рая и София. Най-разпространените женски мюсюлмански имена са Елиф и Селин.

Най-популярното име сред жените продължава да е Мария – 107 хиляди. Следват Иванка – 52 хил., Елена – 50 хил. и Йорданка – 34 хиляди. Сред двадесетте най-разпространени имена при жените са Даниела, Десислава, Петя, Гергана и Росица.

Разнообразието на имената при жените остава по-голямо от това при мъжете. Личните женски имена са близо 40 хиляди, докато мъжките – над 30 хиляди.

Най-разпространени и най-популярни имена сред момчетата

След Александър в челната тройка на най-предпочитаните мъжки имена за новородени през 2021 г. са Георги и Мартин. При мюсюлмански имена водещи за миналата година са Мерт и Емир.

Наблюдава се тенденцията наред с традиционните имена Георги, Димитър, Иван и Калоян бебетата да се кръщават и с нехарактерни за българската традиция имена като Мартин, Даниел и Виктор. Все по-често се срещат и имена на български ханове и царе – Борис, Симеон, Самуил и други.

Макар броят им да намалява в сравнение с предходната година, най-разпространени сред мъжете продължават да са имената Георги – 152 хил., Иван – 140 хил., и Димитър – 111 хиляди. Следват Николай – 91 хил., Петър – 66 хил., и Александър – 60 хиляди.

Източник:

Имената в България през 2021 година (предварителни данни), Национален статистически институт

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай