7 г.с. от бременността: Бурният растеж

7-гестационна-седмица

7 г.с. все още е период, през който умело може да прикриете бременността си. Независимо, че издайническото коремче все още е скрито за околните, в самата матка се случват динамични процеси. Ембрионът вече е 10 000 пъти по-голям отколкото е бил в началната фаза на имплантацията. На това му казваме бурен растеж, нали?

Какво се случва с ембриона през 7 г.с.?

През 7-ма седмица от бременността вашето бебе продължава да се развива бързо. Ако вече сте била на ултразвуков преглед, наблюдаващият ви доктор най-вероятно е измерил неговата дължина. В медицинската терминология се използва понятието CRL (crown-rump length) – т.нар. главично-седалищна дължина или още позната като парието-сакрален размер. Това е дължината от върха на теменните кости до най-ниската точка на седалището. Имайте предвид, че точната дължина варира, но в този период ембрионът е между 7 и 10 мм – или колкото размера на една малка боровинка.

Освен цялостния бурен растеж, важни процеси се случват и в областта на главата. Развиват се очите, устата, езика. Формират се ноздрите и вътрешното ухо (частта, която ще отговаря за слуха и равновесието), но особено впечатляващо е ускореното производство на мозъчни клетки – 100 на минута.

Бебето все още няма оформени ръце и крака, но пъпковидните израстъци, от които ще се образуват крайниците, вече са видими и приличат на малки гребла.

Бъбреците узряват и през следващите няколко седмици ще започнат да отделят урина. Всъщност, тя ще се превърне в съществен компонент от състава на амниотичната течност и около 20 г.с. дневното отделено количество урина ще достигне 300 mL/kg фетално тегло.

До 7 г.с. пъпната връв вече е напълно оформена и готова да изпълнява важната си роля – да транспортира кислород и хранителни вещества до бебето, както и да отделя отпадните вещества от обменните процеси.

Какво се случва с мама през 7 г.с.?

Около този период на бременността, под активността на прогестерона, в цервикалния канал започва да се образува слузестата тапа. Това е плътна желеобразна субстанция, която блокира входа на маточната шийка, за да предотврати навлизането на бактерии в матката. Изградена е предимно от вода и гликопротеини, като консистенцията ѝ може да варира в зависимост от хормоналните колебания в женския организъм.

Ролята на слузестата запушалка е да предпази бебето от инфекции, но нейната защита не е 100%. Ето защо, при признаци на вагинална или уро инфекция, е важно да се потърси навременна медицинска помощ, за да се предотвратят усложнения при бременността.

В края на бременността слузестата тапа изпада – изведнъж или на части, което е признак, че тялото ви се подготвя за раждане.

 Какви симптоми да очаквам през 7 г.с.?

Матката през 7 г.с. е приблизително с размерите на лимон. На пръв поглед това не изглежда много, но всъщност органът почти е удвоил размерите си от преди да забременеете. Не се изненадвайте, ако умората стане най-отличителният симптом за този етап от бременността. Макар бебето да не е голямо и да не се налага да носите тежък физически товар, на биохимично ниво протичат много динамични процеси, които изразходват голямо количество енергия.

Може също да откриете, че гърдите ви са по-подути и болезнени и че трябва да уринирате по-често от обикновено. Последното се дължи на факта, че матката вече оказва натиск върху пикочния мехур, а хормонът на бременността увеличава притока на кръв към тазовата област.

„Сутрешното гадене“, което изпитват близо 80% от бременните също може да се засили в този период от бременността. Името му е доста подвеждащо, тъй като може да се появи с различен интензитет във всеки момент от денонощието. Добрата новина е, че при повечето жени този симптом се облекчава или напълно изчезва около 12-14 г.с.

При някои бъдещи майки периодът на бременността „отключва“ проблеми с венците, изразяващи се в болка или кървене. Ако имате въпроси относно грижата и здравето на вашите зъби, добре е да се консултирате със стоматолог още в началните етапи на бременността.

Някои жени могат да изпитат болезнени или кървящи венци по време на бременност. Винаги е добра идея да практикувате добра устна хигиена, но това е още повече по време на бременност. Ако все още не сте го направили, опитайте се да се консултирате с вашия зъболекар, за да може той да прегледа цялостното здраве на устата и зъбите ви.

Ако сте пропуснали да прочетете какво се случва в 6 гестационна седмица от бременността, вижте тук.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници:

Heil JR, Bordoni B. Embryology, Umbilical Cord. [Updated 2022 Apr 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557490/

Rosenblum S, Pal A, Reidy K. Renal development in the fetus and premature infant. Semin Fetal Neonatal Med. 2017;22(2):58-66. doi:10.1016/j.siny.2017.01.001

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай