Защо е важно да говорим на бебето вътреутробно?

Множество невро-биологични изследвания доказват влиянието на майчиния глас върху бебето и неговото вълнение, когато майката го облива с нежността на гласа си. Използвайки цитат от френския психоаналитик Франсоаз Долто, че бебета очакват къпещия душ на майчиния глас при раждане, можем да добавим, че бебетата още вътреутробно имат необходимост да усетят майчината любов и емоция. А на този етап майката би могла да докосне бебето чрез гласа си и по този начин да го въведе в света на словото. Нещо повече – това е и начин бебето да бъде поканено в този свят.

Много бъдещи майки се питат: „Не е ли достатъчно само да си мисля за моето бебе? Защо е нужно да му говоря?“.

Кога бебето става личност е спорен въпрос, но изграждането на емоционална връзка с него е от изключителна важност – както за него, така и за неговата майка и неговия баща. Придържайки се към идеята, че човек е психо-емоционално същество, то мелодията на гласа има въздействие върху психиката. Доказано е, че бебета разпознават гласа на своите майки веднага след раждането, различавайки го от този на много други жени.

Ето няколко полезни модела, които ще ви помогнат да изградите едно мисловно пространство за бебето чрез силата на вербалното слово.

Изграждане на вечерен ритуал преди заспиване

Изградете ритуал около времето, което прекарвате в общуване с бебето вътреутробно. Вечер е една добра възможност за усамотяване и отдаване на значимо внимание на разговор с бебето. Преди заспиване, на приглушена светлина, с приятна музика и тъкани, които да обграждат тялото на бременната майка, аромати, който да носят усещане за успокоение и радост, биха могли да създадат усещане за спокойствие и отпускане у майката.

Изберете любима песен, която да пеете на бебето още вътреутробно

Това е добра възможност за свързване с бебето, а освен това бъдете сигурни, че тази песен то ще разпознава и след раждането. А на майката ще помага в способността ѝ да мечтае бебето, да си го представя и да изгражда неговия психичен образ за нея.

Бащиният глас също е важен

Често бащите се притесняват да говорят на бебетата вътреутробно. Тук отново идва ролята на майката като мост и обединител между баща и бебе. Тя може да помогне на бащата да изгради специална връзка с детето още преди неговото раждане.

Автор: Анастасия Грозева, психолог, психотерапевт

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай