8 г.с. – финалната права на втория месец от бременността

8 гестационна седмица

С 8 г.с. приключвате втория месец от бременността си! Ембрионът вече е с приблизителни размери от 1,6 – 2 см и ако това ви се струва малко, спомнете си, че само преди няколко седмици е бил колкото маково семенце. Средно на ден мъникът расте с 1 мм, така че пригответе се след още 7 дни да удвои размера си. Все пак, съвсем скоро издайническото коремче ще се появи.

Какво се случва с ембриона през 8 г.с.?

В предходната гестационна седмица бяхме свидетели на бурно развитие на ключови органи и системи в ембриона – мозък, сърце, крайници, бъбреци, както и сериозен скок в растежа му. Всичко това продължава с пълна сила и през 8 г.с.

Бебето постепенно започва да губи ембрионалната си опашка, а позицията на тялото – от по-свита бавно се изправя. Пъпковидните израстъци, от които ще се формират ръцете и краката, се издължават. Пръстчета на крайниците стават по-видими и изразени, макар че още приличат на малки лопатки заради ципата, с която са свързани. Ушите отчетливо могат да се забележат от двете страни на главата. Чертите на лицето също се оформят – клепачите започват да се развиват, нослето и горната устна са достатъчно забележими, но още сте далеч от фазата, в която да гадаете на кого прилича вашето мъниче. Генетично полът на бебето е ясен, но тепърва външните гениталии се оформят и ще бъдат видими много скоро при ултразвуков преглед. Сърцето на ембриона бие с внушителната скорост от около 150-170 удара в минута – приблизително два пъти по-бързо от минималната нормална стойност за възрастен човек. 

В този период от бременността могат да се регистрират първите движения на бебето, които вие ще може да усетите чак между 16 и 24 г.с.

Какво се случва с мама през 8 г.с.?

Много е вероятно в този период да усетите, че някои от дрехите ви са по-стегнати в областта на корема. Това е така защото матката ви постепенно нараства, за да се справи с бързите темпове на растеж на бебето. В този момент тя е с размерите на юмрук или ако предпочитате сравненията с плодове – колкото грейпфрут. Имате още няколко седмици докато бременността ви стане явна за околните. Обикновено при жени, които са бременни за първи път, бременността проличава около 12 г.с., но ако сте имали предишни бременности, това може да стане и по-рано. Помнете, нарастването на корема е строго индивидуално и зависи от разтягането на маточните и коремните мускули.

Какви симптоми да очаквам през 8 г.с.?

Единственото сигурно при симптомите на бременност е, че няма нищо сигурно. Те могат да се появяват и да изчезват, да бъдат с променлив интензитет и също така – да са различни при всеки, включително и при отделните бременности на една и съща жена.

Споменахме, че ембрионът в 8 г.с. може да е малък, но динамичните процеси на растеж и развитие изискват огромна енергия от страна на майката. В резултат на това, умората и замаяността могат да са чести спътници на бременната през този период.

Има различни обяснения какво може да предизвиква чувството на замаяност и виенето на свят по време на бременност. От една страна промените в определени хормони карат кръвоносните съдове да се отпускат и разширяват, което води до по-ниско кръвно налягане или промени във вътрешното ухо, а това може да наруши баланса и да провокира замаяност. Световъртеж може да се предизвика и от ниски нива на кръвната захар поради гладуване, дехидратация, рязко изправяне на позицията на тялото или анемия. 

Друг симптом, който се проявява при някои бременни, е свръхчувствителното обоняние. Често то се придружава и от други типични за този период неразположения като гадене и повръщане.

При всякакви съмнения и притеснения, свързани с вашата бременност и придружаващите я симптоми, обърнете се към наблюдаващия ви лекар. Най-важното в този период е вашето спокойствие.

Съвети за 8 г.с.

Ако вече не сте го направила, добре е да запишете час за ранен биохимичен скрининг, който може да се извършва между 11 и 14 г.с. Научете повече как по-прецизно да планирате своя БХС.

Ако сте пропуснали да прочетете какво се случва в 7 гестационна седмица от бременността, вижте тук.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай