Целувката: 10 ползи за здравето

целувка-двойка

Целувката е много повече от интимен начин за комуникация. Тя е здраве, тъй като е в състояние да задейства цял спектър от физиологични процеси в различни органи и системи на човешкото тяло. Като изключим възможността за предаване на вируси и бактерии чрез целувката, днес ще се спрем на ползите от нея, които, както ще видим, превъзхождат негативите.

История на целувката

Замисляли ли сте се колко древна е целувката? Най-ранното писмено сведение за нея е оставено във Ведите и датира около 3500 години назад, но няма доказателства дали този интимен акт не е съществувал и преди това.

Антрополозите още спорят за произхода на целувката и дали тя е вродено или заучено поведение. Привържениците на първото твърдят, че при приматите Бонобо, с които хората споделят 98.7% от своето ДНК, инстинктивно е заложено да се целуват като начин да скрепят мира след битка. Противниците на тази теория изтъкват, че ако целувката е инстинкт, нямаше да има общества, в които този акт не се практикува изобщо. Установено е, че приблизително 90% от човешката популация се целува, но има култури, при които целувката е табу.

Според някои изследователи целуването е еволюирало от нещо съвсем банално като акта на сдъвкване на храната от майката преди да я подаде в устата на своето дете. Друго предположение е, че целувката подпомага биологичния процес при създаване на потомство. Смята се, че още по време на палеолита тя е използвана като маркер за здравето на потенциалния партньор. Впоследствие всички тези „примитивни приложения“ на целувката при ранните човешки общества започнали да се променят, за да се стигне до съвременната ѝ представа като израз на грижа, привързаност и любов.

В своите вариации целувката е различна. Тя може да е платонична като поздрав между приятели; може да е „майчина целувка“ между родител и дете; или пък страстна проява на емоции между влюбени.

Оказва се обаче, че освен начин да покажем емоция, целувката крие неподозирани ползи за здравето. Редица изследвания са посветени на тази тема, а ето и част от откритията.

Целувката повишава „хормоните на щастието“

Целувката активира определени центрове от мозъка, вследствие на което се освобождава коктейл от хормони, сред които окситоцин, допамин и серотонин.

Окситоцинът е хормон и невротрансмитер, свързан с различни психо-физически състояния като привързаност, любов, удовлетвореност и сексуална възбуда. Често ще чуете, че той е и водещ хормон при спонтанната родилна дейност и стимулиране на лактацията. Допаминът, освободен по време на целувка, задейства същите центрове в мозъка, които се активират и при употреба на наркотици. Неслучайно целуването може да направи хората еуфорични и да има пристрастяващ ефект. Серотонинът е друго химическо сигнално вещество, което регулира настроението и емоциите. Счита се, че може да има отношение към обсесиите и състоянието обсесивно-компулсивно разстройство. Ето защо, не е чудно, че над 90% от хората помнят първата си целувка. 

Понижава нивата на стреса и засилва самочувствието

Много е изписано за антистресовия ефект от целуването. При целувка нивата на кортизола  (основен виновник за състоянието на стрес и напрежение) видимо се понижават и при двата пола. Нещо повече – според Lupis et al (2016), хората, които не са доволни от външния си вид, имат по-високи нива на кортизол. Ето защо освен начин за успешно управление на стреса, целувката може да е ключ към по-доброто самочувствие и себеприемане.

Понижава кръвното налягане и подобрява дишането

Целувката увеличава сърдечната честота по начин, който разширява кръвоносните съдове, според Андреа Демирджиян, автор на книгата „Целуването: всичко, което някога сте искали да знаете за едно от най-сладките удоволствия в живота“. Когато кръвоносните съдове се разширят, притокът на кръв се увеличава и води до понижаване на кръвното налягане. От друга страна целуването увеличава пулса, което активира белите дробове и увеличава броя на вдишванията. Така само един акт има ползи за два ключови органа за човека – сърце и бял дроб.

Действа като болкоуспокояващо

Целувката освобождава ендорфини – естествени обезболяващи в човешкото тяло, които се активират също и при болка, физическа дейност, сексуална активност или друг тип натоварване. Ефектът от действието на ендорфините е, че потискат нервните сигнали за болка и спазми. Следователно целувката може да облекчи неразположения като главоболие, менструални болки, мускулни крампи  и други.

Може да подобри имунитета

Установено е, че при една страстна 10-секундна целувка партньорите си разменят близо 80 милиона бактерии. Излагането на нови микроби стимулира активността на имунната система. Освен това, за добро или лошо, двойките, които се целуват често, споделят една и съща микробиота в слюнката и устната си кухина.

Действа противоалергично

Според едно японско проучване, 30-минутно целуване облекчава типичните симптоми, свързани с алергия, като сърбеж, дразнене в очите, хрема, зачервяване на кожата и други.

Предотвратява появата на кариеси

Целуването стимулира слюнчените жлези да произвеждат повече слюнка. Слюноотделянето подпомага преглъщането и отмиването на плаката от зъбите, в резултат на което рискът от кариес се понижава.

Подобрява общия холестерол

Според проучване на Floyd и колеги (2009) при двойките, които често разменяли интимни целувки, нивата на общия холестерол показали видимо понижение. Ефектът от поддържането на холестерола в нормални граници е свързан с по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Поддържа тонуса и младежкия вид на лицето

Колкото повече се целувате, толкова повече стягате и тонизирате мускулите на лицето си. Установено е, страстната целувка изисква координацията на общо 146 мускула – 34 лицеви и 112 постурални, но дори и най-семплият акт на целуване включва работата на поне два мускула. Честите целувки могат да помогнат за укрепване на мускулите на лицето и шията. Друго предимство е, че тренирането на лицевите мускули увеличава производство на колаген, който допринася за по-стегната и млада кожа.

Целувката дори гори калории

В акта на целуване се изгарят от 2 до 26 калории на минута в зависимост от интензитета на целувката. Реално, това не може да замести физическите упражнения в грижата за поддържане на здравословно тегло, но е поредното доказателство, че целувката е здраве. 

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници

Floyd, K et al. Kissing in Marital and Cohabiting Relationships: Effects on Blood Lipids, Stress, and Relationship Satisfaction, Western Journal of Communication

Volume 73, 2009 – Issue 2

Kimata H. Kissing reduces allergic skin wheal responses and plasma neurotrophin levels. Physiol Behav. 2003 Nov;80(2-3):395-8. doi: 10.1016/j.physbeh.2003.09.004. PMID: 14637240.

Kort, R., Caspers, M., van de Graaf, A. et al. Shaping the oral microbiota through intimate kissing. Microbiome 2, 41 (2014). https://doi.org/10.1186/2049-2618-2-41

Lupis, S.B., Sabik, N.J. & Wolf, J.M. Role of shame and body esteem in cortisol stress responses. J Behav Med 39, 262–275 (2016). https://doi.org/10.1007/s10865-015-9695-5

Maguire, Е. What’s in a kiss? The science of smooching, British Council, https://bit.ly/2NyqCsA

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай