Селен и бременност – какво трябва да знаем?

селен-бременност

Селенът е основен минерал, който играе роля в много важни процеси за човешкото тяло. Този микроелемент и силен антиоксидант, макар и в малки количества, е необходим за правилната функция на метаболизма, имунната система, щитовидната жлеза и репродуктивното здраве при жената и мъжа. Имайки тези свойства, селенът е ключов и за вътреутробния растеж и развитие на бебето.

Какво представлява селенът?

Селенът (Se) е открит през 1817 г. от шведския химик Йонс Якоб Берцелиус. Първоначално той се възприема като токсичен елемент, но изследване на Шварц и Фолт 140 години по-късно демонстрира, че селенът има голямо значение за човешката биология. Днес той е признат за основен микроелемент със съществени биохимични функции за здравето.

Този елемент, като съставна част на селенопротеините, активира антиканцерогенни фактори, предотвратява заболявания на сърдечно-съдовата система, както и проявява антипролиферативна и противовъзпалителна активност. Освен това, селенът стимулира имунната система и действа антагонистично на тежки метали като арсен, кадмий, олово и живак.

Каква е ролята на селена за зачеването?

Много изследвания показват, че селенът играе важна роля във функционирането на репродуктивната система. Недостигът на селен може да причини нарушения на репродуктивния процес както при жените, така и при мъжете.

  • Селен и мъжко репродуктивно здраве

Съществуват данни, че селенът може да повлияе на биосинтезата и секрецията на тестостерон. В случай на недостатъчно снабдяване с този елемент от храната, той първо се доставя до тестисите и след това до други тъкани. Това предполага, че селенът е важен за производството на сперматозоидите и като антиоксидант предпазва клетъчните мембрани от окислително увреждане.

Установено е, че допълнителният диетичен прием на селен при мъже, страдащи от безплодие, повлиява благоприятно броя, морфологията, концентрацията и подвижността на сперматозоиди в семенната течност, както и подобрява антиоксидантната активност на тестисите.

  • Селен и женско репродуктивно здраве

Селенът е от решаващо значение за развитието на фоликулите – антрални и доминантни. Подобно на сперматозоидите, яйцеклетките също се възползват от антиоксидантното действие на този минерал. Той помага за защитата на доминантния фоликул от увреждащия оксидативен стрес, а след овулацията защитава ендометриума в подготовката му за имплантиране на оплодената яйцеклетка.

Селенът също така подпомага производството на хормони, включително естроген, прогестерон и Т4 (хормонът на щитовидната жлеза, който е отговорен за метаболизма, настроението, телесната температура и др.). А за жените с тиреоидит на Хашимото, проучванията също предполагат, че селенът може да бъде ефективна терапия за понижаване на тиреоидните антитела.

Селен и ролята му по време на бременност

Физиологичните промени в организма на бременната жена могат да доведат до намалена бионаличност на някои диетични компоненти и повишена нужда от тях не само заради майката, но и заради развиващото се бебе. Недостигът на минерали и витамини в този период може да допринесе за появата на перинатални усложнения, забавен растеж и вродени органни дефекти при бебето.

Антиоксидантните ефекти на селена не спират по време на бременност. Те помагат за защитата на плацентата срещу оксидативен стрес, който може да допринесе за прееклампсия, вътрематочно ограничаване на растежа, гестационен диабет и преждевременно раждане.

  • Нервна система

Дефицитът на селен при бременни жени може да доведе до дисфункции в нервната система на развиващия се плод, включително дефекти на невралната тръба, особено аненцефалия и рахисхиза (вид вроден дефект, който причинява необичайни сраствания в гръбначния мозък).

  • Прееклампсия

Прееклампсията е нарушение по време на бременността, което засяга между 2% и 8% от бременните по света. То се характеризира с поява на високо кръвно налягане, протеин в урината, отоци по крайниците и нарушени функции на важни органи като бъбреци и черен дроб.

Към момента данните от обсервационни проучвания показват противоречива връзка между нивото на селен в кръвта и риска от прееклампсия. Някои изследвания наблюдават намаляване на концентрациите на селен в плазмата или серума при бременни, докато други съобщават за повишени нива на селен при жени с прееклампсия, отколкото при такива без здравословни проблеми.

  • Холестаза

Холестазата при бременност е чернодробен проблем, който най-често се проявява през втория и третия триместър, но може да възникне и по-рано. При това състояние се спира нормалният поток на жлъчен сок от жлъчния мехур, което причинява сърбеж и пожълтяване на кожата, очите и лигавиците.

Авторите на някои изследвания посочват възможна връзка между дефицита на селен и честотата на холестаза при бременни жени. Бременните с холестаза се характеризират с по-ниска концентрация на селен в кръвта и с по-ниска активност на GPx в еритроцитите в сравнение със здравите бременни жени.

  • Гестационен захарен диабет

Диабетът е едно от най-честите заболявания, развиващи се при бременни жени. Поради инсулиновата резистентност и повишената нужда от инсулин по време на бременност, някои жени страдат от намален глюкозен толеранс, който може да се трансформира в гестационен захарен диабет. Смята се, че селенът е от съществено значение за правилното усвояване на глюкозата, регулирането на нейното клетъчно усвояване и намаляване на инсулиновата резистентност.

  • Дисфункция на щитовидната жлеза

Селенът, като компонент на селенопротеините, играе важна роля в биосинтезата на тиреоидните хормони.

При жени в репродуктивна възраст хипотиреоидизмът има индиректно или пряко влияние върху фертилитета, протичането на бременността и вътреутробното развитие на бебето. Например, развитието на централната нервна система протича основно през първия и втория триместър на бременността и се определя до голяма степен от транспорта на тиреоидните хормони на майката през плацентата.

Има доказателства, че добавянето на селен може да подобри възпалителния статус при пациенти с автоимунен тиреоидит, особено при тези с висока активност, и ефективно намалява титъра на антителата на тиреоидната пероксидаза.

Какъв трябва да бъде приемът на селен?

Селенът е естествен минерал, което означава, че допустимото дневно количество обикновено се набавя с разнообразна диета, богата на месо, зърнени храни, зеленчуци и ядки.

Списъкът с храни, съдържащи високи нива на селен, е дълъг, но в него се открояват: бразилски орехи, яйца, риба, нетлъсто месо, кафяв ориз, слънчогледови семена, овесени ядки, гъби, леща, кашу, банани и други.

Като мастноразтворим елемент, селенът се съхранява в черния дроб и мастните тъкани на тялото и не се изхвърля толкова лесно от организма, колкото водоразтворимите витамини и минерали. Този факт означава, че консумацията на прекомерни количества селен може да достигне токсични нива. Симптомите на интоксикация със селен включват: гадене, повръщане, обезцветяване на ноктите, косопад, умора, раздразнителност, неприятен дъх (често описван като „чеснов“).

Ето защо, допълнителният прием на селен трябва да бъде консултиран с лекар.

Принципно, като хранителна добавка препоръчителният прием на селен е 55 μg/ден за лица на 14 или повече години, с допустима горна граница на прием от 400 μg/ден. По време на бременност, допустимият дневен прием на селен е 60 μg, а при кърмещи жени – 70 μg.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници:

Dahlen, C.R. et al. Selenium supplementation and pregnancy outcomes. Front. Nutr., 31 October 2022, Sec. Nutrition and Food Science Technology, Volume 9 – 2022 | https://doi.org/10.3389/fnut.2022.1011850

Joanna Pieczyńska, Halina Grajeta. The role of selenium in human conception and pregnancy. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology. Volume 29, 2015, Pages 31-38, ISSN 0946-672X.

MacFarquhar JK, Broussard DL, Melstrom P, Hutchinson R, Wolkin A, Martin C, Burk RF, Dunn JR, Green AL, Hammond R, Schaffner W, Jones TF. Acute selenium toxicity associated with a dietary supplement. Arch Intern Med. 2010 Feb 8;170(3):256-61. doi: 10.1001/archinternmed.2009.495. PMID: 20142570; PMCID: PMC3225252.

Minnetti M, Sada V, Feola T, Giannetta E, Pozza C, Gianfrilli D, Isidori AM, Cozzolino A. Selenium Supplementation in Pregnant Women with Autoimmune Thyroiditis: A Practical Approach. Nutrients. 2022 May 27;14(11):2234. doi: 10.3390/nu14112234. PMID: 35684035; PMCID: PMC9183010.

Xu M, Guo D, Gu H, Zhang L, Lv S. Selenium and Preeclampsia: a Systematic Review and Meta-analysis. Biol Trace Elem Res. 2016 Jun;171(2):283-292. doi: 10.1007/s12011-015-0545-7. Epub 2015 Oct 29. PMID: 26516080.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай