Музика и бременност

muzika-i-bremennost

Развиващата се нервна система в утробата е изложена на безброй влияния с потенциални ефекти и в следродилния период. Такова въздействие имат звуковете. Съществуват научни данни, че през третия триместър бебето може да разпознава майчиния глас и дори да запомня някои фонетични модели и мелодиката на родния език. Също така, има доказателства, че подходящата виброакустична стимулация чрез излагане на музика вътреутробно променя поведението на бебето и има положително въздействие върху развитието му през бременността и в перинаталния период.

Музиката е здраве

Музиката е вид изкуство, в което звукът е основно средство за изразяване. Музикотерапията като неинвазивен метод за лечение има редица предполагаеми преки и непреки благоприятни ефекти върху здравето. Установено е, че музиката влияе благотворно върху реакцията на стрес и възстановяването от критично заболяване или операция. Използвайки оптична топография и слюнчен кортизол като маркер за стрес, е документирано, че музиката симулира състояния на удоволствие и щастие. На молекулярно ниво е доказано, че музиката променя доминергичната невротрансмисия и има директен ефект върху невротрофичните растежни фактори, включително мозъчния невротрофичен фактор и тирозин-киназните рецептори. Освен пряко влияние върху емоциите, поведението и невротрансмитерните системи, има множество ендокринни ефекти от излагането на музика, включително променени в нивата на надбъбречните и гонадните стероиди.

При животни е доказано, че пренаталното излагане на музика понижава стреса и подобрява постнаталните умения за учене и памет. В този смисъл, напълно възможно е музиката да има благоприятно въздействие при когнитивните и поведенчески модели на човешките бебета.

„Ефектът на Моцарт“

Концепцията, че слушането на класическа музика по време на бременност ще направи бъдещото дете по-интелигентно става популярна в края на 90-те години. Хипотезата се базира на изследване на психолога Франсис Раушер сред американски студенти, при което се открива малка закономерност между повишеното IQ и слушането на Моцарт. Макар че липсва реален паралел с вътреутробния период, слушането на класическа музика е възприето от много бременни майки. Независимо че произведенията на Моцарт и другите класически композитори няма да направят бебето по-умно, музиката със сигурност ще повиши мозъчната му активност.

Музиката и мозъкът на бебето

Редица интересни проучвания показват, че музиката може да играе важна роля в развитието на мозъка преди раждането.

Ще разгледаме някои от тях.

Вроден музикален слух

Бебетата се раждат с вродена способност да откликват, отразяват и дори да запомнят определени звукове. Според едно европейско изследване от 2013 г. вътреутробното излагане на музика има дългосрочен ефект върху бебешкия мозък. В това проучване учените установили, че новородените бебета могат да запомнят версия на „Twinkle, Twinkle Little Star“ (прев. „Мъничка звезда блести“), която им е пускана в утробата, и реагират по различен начин при алтернативни нейни версии. Тези спомени, създадени преди раждането, продължават до четиримесечна възраст.

Лечебен ефект при недоносените бебета

Успокояващата музика може да насърчи недоносените бебета да се хранят и дори да подобри техните жизнени показатели като сърдечен ритъм и кислородна сатурация. Неслучайно много неонатологични отделения възприемат практиката да пускат музика на недоносените деца и бебета с поднормено тегло.

Подпомагане на изучаването на езика

Пренаталното излагане на музика е свързано с фино настроено кодиране на основната честота на човешката реч, което може да улесни обработката и ранното усвояване на езика. Музикалният стимул достига до слуховата система с нискочестотни ритмични компоненти, които я обучават да организира невронната пластичност.

Сплотяващ ефект

Ефектът на музиката очевидно е двустранен и има ефект и върху майчиния организъм. Според проучване от 2014 г. бременните жени са по-чувствителни към музиката от тези, които не са бременни, реагирайки на музика с повишаване на сърдечния ритъм.

От друга страна, бебетата имат афинитет към майчиния глас – както вътреутробно, така и след раждането. Доказано е, че докато майката чете на глас или пее, сърдечният ритъм на нейното бебе се забавя и то се успокоява.

Използвани източници

Arya R, Chansoria M, Konanki R, Tiwari DK. Maternal Music Exposure during Pregnancy Influences Neonatal Behaviour: An Open-Label Randomized Controlled Trial. Int J Pediatr. 2012;2012:901812. doi: 10.1155/2012/901812. Epub 2012 Feb 14. PMID: 22518187; PMCID: PMC3299264.

Listening to Music During Pregnancy Benefits Baby Brain’s Ability to Encode Speech Sounds, Neuro science news

Pregnancy music: the effect on unborn babies, Аptaclub

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай