10 изумителни факта за близнаците

twins

Близнаците продължават да будят възхищение в обществото и са обект на редица научни изследвания. Този интерес не е случаен, като с всяко сравнително рядко срещано явление в природата. Разбира се, до момента, в който с бурното развитие на репродуктивната медицина, многоплодната бременност вече не е толкова необичайна. Всъщност, средно 211% от бременностите с инвитро оплождане завършват с близнаци или тризнаци, в сравнение с 1-2% от естествено заченатите бременности.

Съществуват редица факти за близнаците – някои са научно доказани, а други до монета са само хипотези. В тази статия ще разгледаме по-любопитните от тях.

1. Видове близнаци

Има два основни вида близнаци – двуяйчни (дизиготни) и еднояйчни (монозиготни). Двуяйчните или разнояйчните близнаци са резултат от две отделни яйцеклетки, оплодени от две различни сперматозоида. Те формират два отделни ембриона, впоследствие фетуси, които могат да се различават по пол и да имат различни физически белези, кръвни групи, генетична и имунологична принадлежност. Еднояйчните близнаци са по-рядко биологично явление. Те се развиват от една оплодена яйцеклетка, която се разделя на две. Този тип близнаци са еднополови и тъй като споделят почти 100% от своето ДНК, на практика са генетични клонинги един на друг и имат еднакви физически белези. 

2. Огледалните близнаци

Понякога при монозиготните близнаци има особености. С термина „огледални близнаци“ се означават еднояйчни близнаци, чиито анатомични белези са противоположно разположени – сякаш са гледани в огледало. Все още учените спекулират как се формират огледалните близнаци, но според една теория това се случва при по-късно делене на яйцеклетката, когато гените, определящи дясната и лявата страна на ембриона, вече са се активирали. Пример за огледални близнаци са такива, при които единият е левичар, а другият пише с дясната ръка. При някои родилните петна или кожни образувания са в противоположните части на тялото – например, единият има бенка на лявата буза, докато другият – на дясната и т.н.

3. Тайният език на близнаците

Близо 40% от близнаците развиват свой собствен таен език или начин на общуване помежду си, известен като „криптофазия“. Тези уникални лингвистични модели често се надрастват и изчезват с напредване на възрастта и разширяването на езиковия речник на децата.

4. Телепатия между близнаците

Много близнаци твърдят, че имат уникална връзка, която им позволява да усещат мислите или емоциите на другия. Въпреки че научните доказателства по темата са ограничени, документирани са много интересни случаи, в които единия близнак „усеща“, че нещо не е наред с другия. В друг ситуации близнаците изпитват едновременна болка или извършват сходни действия, независимо, че не са на едно и също място.

5. Дълголетие при близнаците

Има предположения, че близнаците живеят по-дълго, сравнено с другите деца. Възможно е това да е заради емоционалната и социална подкрепа, която близнаците оказват един на друг през целия си живот. Според проучване на университета в Падуа, близнаците започват „да комуникират“ и усещат присъствието на другия в утробата още от 14 г.с.

6. Различни пръстови отпечатъци

Макар да имат почти еднакви физически белези, пръстовите отпечатъци при еднояйчните близнаци са различни. Това е така, защото докато са в утробата, бебетата се движат и докосват амниотичния сак по различен начин, като по този начин създават уникални линии, образуващи пръстови отпечатъци, които не са свързани с ДНК.

7. Пъпчетата също са различни

Често можете да различите еднояйчните близнаци по пъпа им, тъй като неговият външен вид няма общо с генетиката.

8. Левичарите са повече

Установено е, че има по-голям процент вероятност близнаците да бъдат левичари. Около 1 от 5 двойки са левичари, или приблизително два пъти повече от общото население.

9. Единият близнак може да абсорбира другия

Изчислено е, че 1 от 8 бременности започва с близнаци, но само 1 от 70 завършва с раждането на две бебета. Това се дължи на синдрома на изчезващия близнак, при който едно от бебетата не оцелява вътреутробно, а другият плод ембрион абсорбира неговата тъкан. Това обикновено се случва в началото на бременността.

10. Има много известни близнаци

Има много известни близнаци в различни области, включително Мери-Кейт и Ашли Олсен (актриси и модни дизайнери), Тиа и Тамера Моури (актриси), близначките Уинкълвос (Камерън и Тайлър, известни с участието си в създаването на Facebook), британският естественик Сър Дейвид Атънбъро и неговия брат-близнак Ричард Атънбъро, който е бил известен актьор и режисьор.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай