Витамин Е и бременност – какво трябва да знаем?

витамин е

Витамин E е мастноразтворим витамин и антиоксидант. Познат е още като „токоферо̀л“ – витамин на плодовитостта (от гръцки „токос“ – „потомство“ и „феро“ – „нося“). Той участва в ключови процеси за организма и следователно е важен и в периода на бременността. Превишаването на допустимата му дневна доза обаче може да има негативни последици.

В тази статия ще разгледаме ролята на витамин Е, за да разберем защо трябва да сме внимателни с допълнителния прием на този витамин, особено по време на бременност.

Какво представлява витамин Е?

Витамин Е е мастноразтворим витамин и антиоксидант, който намалява оксидативния стрес в тялото като се бори със свободните радикали, които увреждат клетъчните структури. Той предпазва мембраните на клетките от натрупване на токсични продукти, каквато е например млечната киселина. Освен тези функции, витамин Е има и редица други ползи за здравето, като:

  • Подкрепя имунната система
  • Участва в синтеза на хормони
  • Разширява кръвоносните съдове и предотвратява образуването на тромби
  • Подобрява зрението
  • Подпомага действието на Витамин К
  • Има антиканцерогенни свойства

Какви са ползите на витамин Е по време на бременност?

Споменахме, че една от съществените функции на витамин Е е защита на клетките от свободните радикали, което по време на бременност е особено важно, както за майчиния организъм, така и за развиващото се бебе.

Като антиоксидант, витамин Е намалява оксидативния стрес в тялото. Изследванията показват, че повишеният оксидативен стрес по време на бременност е свързан със здравословни състояния като прееклампсия, ниско тегло при раждане, преждевременно разкъсване на амниотичните мембрани, преждевременно стареене на плацентата, спонтанен аборт и хронични заболявания по-късно в зряла възраст.

Освен това, здравословното количество витамин Е в диетата подпомага образуването на червените кръвни клетки, има положително въздействие върху здравето на очите и кожата и помага за укрепване на имунната система и ефективната ѝ защита срещу вируси и бактерии.

Не на последно място, има научни доказателства, че адекватните нива на витамин Е в ранна бременност са важни за неврологичното и мозъчното развитие на бебето.

Какви са рисковете от витамин Е по време на бременност?

Витамин Е от тези, които трябва да се приемат с внимание по време на бременност поради риска от предозиране. Както дефицитът, така и прекомерният прием на алфа-токоферол е вреден за организма. Излишъкът от витамина се съхранява в черния дроб и мастните клетки и при предозиране може да доведе до токсичност. Това се потвърждава от редица научни източници.

Някои проучвания показват, че прекомерната консумация на витамин Е по време на бременност може да доведе до проблем със съсирването на кръвта в плода и по-високо ниво на билирубин. Предозирането може да наруши усвояването на други витамини, като A, D и K при бременни жени. Важно е да се отбележи, че приемът на витамин Е с витамин К може да намали ефектите на витамин К. Дори при небременни пациенти големите дози витамин Е могат да доведат до обилно кървене, а при бременност повишават риска от преждевременно раждане, коремна болка, раждане на бебе с ниско тегло или с вродени дефекти – най-вече сърдечни аномалии.

Колко витамин Е е достатъчен?

В случай че бременната няма сериозен дефицит, здравословната и балансирана диета е достатъчна, за да се набави необходимата дневна доза витамин Е, без да е нужен прием на добавки.

Препоръчителната дневна доза витамин Е за здрави възрастни е 15 милиграма, за бременни – също 15 милиграма, а за кърмачки – 19 милиграма.

Ето и някои от естествените източници на витамин E:

  • Зеленчуци: зеленолистни зеленчуци, например спанак, зеле, листа от цвекло, броколи, авокадо и други
  • Ядки и семки: фъстъци, бадеми, лешници, слънчогледови семки
  • Растителни масла: слънчогледово, шафраново, соево, царевично масло и масла от пшеничен зародиш
  • Обогатени с витамин E храни и напитки

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници:

Benefits of Vitamin E During Pregnancy, Feed Mom and Me, 2022

Vitamin E in pregnancy – What you need to know, Merrionultrasound

Vitamin E, Mayo Clinic

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай