Кои фактори определят бременността като високорискова?

visokoriskova-bremennost

Бременността е процес на трансформация за женския организъм. Тя идва с редица физиологични промени за тялото и засяга работата на почти всички негови системи. Ето защо всяка бременност носи известен риск, но има жени, при които този риск е по-висок вследствие на определени фактори.

Какво е високорискова бременност и колко често се среща?

Дефиницията „високорискова бременност“ се отнася за всяка бременност, която носи повишен риск за здравето на бременната, бебето или и двете. Жените с високорискова бременност може да се нуждаят от допълнителни грижи и по-често проследяване преди, по време на бременността и след раждането. Това е с цел да се намали възможността от усложнения.

Но високорисковата бременност не означава непременно, че майката и бебето ще имат проблеми в хода на бременността или раждането. Много жени, които се нуждаят от специални здравни грижи, имат безпроблемна бременност и раждат живи и здрави деца.

Що се касае до честотата на високорисковите бременности, данните са противоречиви. Счита се, че те съставляват между 6% и 8% от всички бременности, но точна статистика не е възможна. За САЩ е изчислено, че около 500 000 жени годишно попадат в графата „високорискова бременност“.

Какво определя една бременност като високорискова?

Съществуват определени фактори, които могат да допринесат за усложнения в хода на бременността и раждането, застрашавайки живота на майката и/ или бебето.

Нека да разгледаме какво може да провокира висок риск при бременността.

Майчината възраст

Един от най-често срещаните фактори, свързани с високорисковата бременност, е възрастта на майката. Като цяло бременните на възраст 17 или по-млади, както и тези над 35 се считат за изложени на по-висок риск поради възможността от различни усложнения.

При жени над 35 години рискът от хромозомни аномалии при бебето и гестационен диабет при майката е повишен. С напредване на репродуктивната възраст също така е по-вероятно да се развият здравословни състояния, които да нарушат нормалното протичане на бременността и да изискват по-специална терапия или хоспитализация.

Хронични заболявания

Някои хронични заболявания могат негативно да повлияят на бременността, ако не се контролират. Сред тях са:

 • Автоимунни заболявания
 • Ендокринни и метаболитни заболявания
 • Генетични нарушения
 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Хипертония (високо кръвно налягане)
 • Затлъстяване или много нисък индекс на телесна маса (недохранване)

Ако жената има някое от тези състояния, по време на бременност тя може да е изложена на повишен риск от гестационен диабет, прееклампсия, ограничения във вътреутробния растеж и развитие на бебето и други.

Многоплодна бременност

Бременността с повече от едно бебе (включително близнаци, тризнаци и многоплодни бременности от по-висок порядък) представлява по-голямо изпитание за майчиния организъм и следователно увеличава риска от усложнения както за жената, така и за нейните бебета. Преждевременно раждане, раждане на бебе с ниско тегло, вътреутробна и неонатална смърт са част от усложненията, които могат да настъпят при многоплодна бременност.

Усложнения при бременност

Понякога бременността с нисък и среден риск може да се превърне във високорискова. Жената може да развие усложнения при бременността, свързани с аномалии на плацентата, прееклампсия или гестационен диабет без да има други здравословни състояния, които да предполагат висок риск. Предишни високорискови бременности също да предпоставка жената да бъде наблюдавана по-внимателно при нейни следващи бременности.

Какви са признаците и симптомите на високорискова бременност?

Високорисковата бременност няма специфични симптоми. Все пак, бременната трябва да обърне специално внимание и да потърси лекарска помощ при някое от следните проявления, независимо дали бременността ѝ се счита за високорискова или не:

 • Болка в корема, която не изчезва
 • Болка в гърдите
 • Замаяност или припадък
 • Постоянна силна умора
 • Спиране или неспецифично намаляване на движенията на бебето
 • Поддържане на висока температура над 38°C
 • Сърцебиене
 • Гадене и повръщане, което е по-лошо от нормалното сутрешно гадене
 • Силно главоболие, което не изчезва или се влошава
 • Подуване, зачервяване или болка в лицето или крайниците
 • Силен сърбеж по кожата
 • Затруднено дишане
 • Вагинално кървене
 • Тежка депресия и суицидни мисли

Как се контролира бременност с висок риск? 

За установяване на високорискова бременност и нейния контрол важна е проактивността на жената и бързата и адекватна намеса на здравния екип. Всяко неразположение, което носи притеснение, е добре да бъде адресирано към съответния здравен специалист, за да се вземат навременни мерки. Четенето в интернет и самопоставянето на диагнози освен психически натоварващо е и опасно за бременната и нейното бебе.

Има различни методи на справяне при установяване на високорискова бременност. Сред тях са

Пренатални грижи и внимателно наблюдение

Редовните пренатални посещения са от ключово значение за ранното идентифициране на потенциални усложнения при бременността. Ранната интервенция означава, че лекарите могат да започнат подходящи терапии или насоки за предотвратяване на по-сериозни усложнения.

Специализирани грижи

В зависимост от здравния проблем, на жените с високорискова бременност може да им се наложи да посещават и други специалисти, освен рутинните майчино-фетални. Те могат да имат нужда от чести специализирани изследвания и консултации с различни медицински специалисти в сферата на ендокринологията, имунологията, гастро-ентерологията, кардиологията и други.

Промени в начина на живот

Здравословният начин на живот е важен за всяка бременност, но е критичен за жени с високорискови усложнения. На тези жени може да им се препоръча специализиран хранителен режим, покои или активност в зависимост от състоянието им.

Медикаменти и интервенции

Много жени с високорискова бременност трябва да приемат определени медикаменти, за да контролират състоянието си. На някои от тях се налагат определени изследвания или интервенции като амниоцентеза, серклаж, поставяне на песар на маточната шийка и други.

Терминът „високорискова бременност“ може да звучи притеснително, но навременната реакция, правилната диагноза и адекватна терапия могат да предотвратят потенциалните усложнения. По този начин жените могат да имат спокойна бременност и раждане на живо и здраво дете.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай