Какво представлява амниоцентезата?

бременност-амниоцентеза

Състоянието на бебето и неговото здраве могат да се проучат още вътреутробно с помощта на различни методи. Един от тях е амниоцентезата.

Особености на околоплодните води

Знаем, че бебето се развива в амниотичен сак – част от маточната структура, чиято кухина е изпълнена с течност, позната като амниотична течност или околоплодни води. Обикновено тази течност е полупрозрачна или светложълта на цвят и се състои от вода, електролити, протеини, въглехидрати, липиди, минерали, урея и фетални клетки. Това е непрекъснато променяща се среда, която зависи от майчиното и феталното здраве и процеси. Благодарение на нейния комплексен и динамичен състав, лекарите могат да кажат много за състоянието на бебето още преди то да се е родило. Един от начините е изследването ѝ чрез амниоцентеза.

Защо се извършва амниоцентезата?

Амниоцентезата е процедура, при която с тънка игла се изтегля околоплодна течност от амниотичния сак. Причините за назначаване на изследването могат да бъдат различни.

Генетичен анализ

Той може да потвърди или отхвърли наличието на генетични и хромозомни аномалии при бебето. Например, ако при биохимичния скрининг се установи висок риск от генетични аномалии като Синдром на Даун, Синдром на Едуардс, Синдром на Патау и други, лекуващият лекар може да препоръча извършването на амниоцентеза. За него се използват клетки, изолирани от околоплодната течност.

Идентифициране на дефекти на невралната тръба

Изследването позволява да се установи наличието на спина бифида – вродена аномалия, която се проявява с непълно затваряне на невралната тръба.

Тест за зрялост на белите дробове

Ако се очаква бебето да се роди недоносено – преди очаквания термин, амниоцентезата може да покаже дали неговите бели дробове са достатъчно развити за раждане.

Диагностика на фетална инфекция

Процедурата дава добра представа за наличието на вътреутробна инфекция, а при резус-конфликтна бременност – оценява тежестта на анемията при бебето.

Тест за бащинство

Амниоцентезата, заедно с хорионбиопсията и неинвазивните пренатални тестове, може да се използва за определяне на бащинство още преди бебето да се е родило. При нея ДНК на бебето, извлечено от околоплодната течност, се сравнява с това на потенциалния баща.

С терапевтична цел

При наличие на повишено количество околоплодни води (т.нар. многоводие или полихидрамнион), чрез амниоцентезата може да се извлече част от течността, която се анализира за установяване на причините за това състояние.

Показания за извършване на амниоцентеза

Критериите за провеждането на изследването могат да бъдат:

  • висок риск от раждане на дете с хромозомни аномалии, установен чрез биохимичен скрининг
  • наличие на ехографски находки, които изразяват съмнение за хромозомна аномалия или вътреутробен дефект
  • предишна бременност с установена хромозомна аномалия или дефект на невралната тръба
  • фамилна анамнеза за генетично заболяване при някой у родителите
  • по-голяма възраст на майката

Как се провежда изследването?

Обикновено амниоцентезата се извършва между 16 и 21 гестационна седмица, като е възможно при определени обстоятелства тя да се проведе и на по-късен етап от бременността. Например, някои от генетичните състояния се експресират след 16 г.с. или след 21 г.с., затова е важна преценката на наблюдаващия бременността лекар кога е най-подходящо да се планира процедурата.

За да се сведат до минимум потенциалните рискове за майката и бебето, в МЦ „Д-р Сигридов“ преди амниоцентеза задължително се провежда подготовка за изследването, която включва индивидуално прецизирана терапия.

извършване на амниоцентеза
Снимка източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Amniocentesis#/media/File:Amniocentesis.png

В деня на самата процедура коремната стена на пациентката се почиства с антисептик, за да се намали рискът от инфектиране. В повечето случаи пункцията се провежда без местна упойка, тъй като на практика е безболезнена. Под непрекъснат ехографски контрол лекарят достига до амниотичния сак с помощта на тънка игла. Иглите за амниоцентезата, които се използват в МЦ „Д-р Сигридов“, са с изключително малък диаметър, което от една страна минимизира дискомфорта на пациентката, а от друга – рязко понижава риска от усложнения. При процедурата се извлича около 20-25 мл амниотична течност – количество, което по никакъв начин не засяга комфорта на бебето. Именно тази течност и по-скоро – клетките в нея – служат за самия анализ. Периодът, за който стават готови резултатите от амниоцентезата, е между една и до четири седмици в зависимост от индикациите за конкретното изследване.

Непосредствено след процедурата пациентката може да изпитва лека болка, контракции или да има слабо вагинално кървене – симптоми, които по правило отшумяват бързо. Повечето лекари препоръчват покой и въздържане от по-тежка физическа активност за няколко дни след процедурата.

Рискове от процедурата

Макар и малко инвазивен метод, амниоцентезата крие определени рискове. Сред тях са:

Загуба на бременността

Изчислено е, че този риск е минимален – едва между 0,1 до 0,3% през втория триместър на бременността. Малко по-висок е при процедура, извършена преди 15 г.с.

Изтичане на околоплодна течност

Рядко малко количество от амниотичната течност може да изтече през вагината след амниоцентеза. Обикновено това изтичане спира в рамките на няколко дни и не представлява сериозен риск за хода на бременността.

Нараняване от иглата

По време на амниоцентеза иглата може да засегне бебето или пъпната връв, но подобни сериозни наранявания са рядкост, особено ако се извършват от опитен лекар под непрекъснат ултразвуков контрол

Инфекция

В много редки случаи амниоцентезата може да предизвика вътрематочна инфекция. По-сериозен риск крие провеждането на процедурата, ако бременната има хепатит С, токсоплазмоза или ХИВ/СПИН, тъй като инфекцията може да се прехвърли на бебето.

Именно затова в МЦ „Д-р Сигридов“ преди амниоцентеза се назначават определени изследвания, които да гарантират здравето и на майката, и на нейното дете.  

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници

Amniocentesis, Mayo Clinic, достъпна на https://mayocl.in/3uD3Rrb

Czukas, Е. What Is Amniotic Fluid?, Verywell Family

Ghidini, A. Patient education: Amniocentesis (Beyond the Basics), Up to date, Sept. 2, 2021

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай