Как „диша“ бебето в утробата?

фетус-дишане

Повече от известен факт е, че неродените бебета не дишат в класическия смисъл на думата докато са в утробата. Първата глътка въздух те поемат едва при раждането си, но е интересно да погледнем какво се случва в месеците преди това, когато мъниците вътреутробно развиват своите органи и системи и се подготвят за така важното първо вдишване.

Кога стартира всичко?

Развитието на белите дробове започва в началото на бременността – още между 3 г.с. и 5 г.с, но не завършва до третия триместър. Зачатъците на десния и левия бял дроб на бебето се формират от т.нар. белодробна пъпка, която произлиза от група клетки на вентралната стена на предното черво и се разделя на две.

В периода между 5 г.с. и 16 г.с. белите дробове продължават да се развиват с бързи темпове и да се усъвършенстват. Постепенно те придобиват типичната дървовидна структура с разклонения от бронхи и бронхиоли.

Около 10-12 г.с. бебето дори прави първите опити за „дишане“, използвайки околоплодната течност, с която е заобиколено и която се внася и изнася от белите дробове по време на тези нерегулярни „дихателни практики“. И не, бебето няма как да се удави или задуши от тази течност, тъй като тя е естествената му среда през 9-те месеца вътреутробен живот.

В следващата фаза от белодробното развитие, между 24 г.с. и 36 г.с., се формира и дихателната част, представена от белодробните алвеоли – малки тънкостенни капилярни торбички, в които ще се извършва газовата обмяна. Ако бебето се роди преждевременно и алвеолите не са развити напълно, то може да има затруднения да диша самостоятелно извън утробата.

Тук много важна роля има сърфактантът – повърхностно активно вещество, което се произвежда от епителя на алвеолите и представлява сложна комбинация от фосфолипиди, протеини и йони. Неговата роля е да намалява напрежението на алвеоларната повърхност и да я поддържа разгъната по време на дишането. Любопитен, но малко известен факт е, че сърфактантът участва и в имунната защита на дихателните пътища.

Как бебето приема кислород вътреутробно?

В 5 г.с. от бременността се оформя пъпната връв на бебето. Тя е свързана с плацентата, която пък – с матката. Този фин механизъм, съдържащ много кръвоносни съдове, е отговорен за това да се доставят хранителни вещества и богата на кислород кръв, за да се поддържа растежът и развитието на бебето вътреутробно.

Пъпната връв е формирана от две пъпни артерии и една пъпна вена, чиито функции работят в синхрон, но никога не се смесват. Първите изнасят отпадъчните вещества и деоксигенираната кръв от кръвообращението на бебето, а пъпната вена служи за транспортиране на кислород и хранителни вещества към него.

Опасна ли е увитата пъпна връв?

Ужасът на всяка майка е да чуе по време на преглед, че пъпната връв на бебето ѝ е увита около част от тялото му – най-често шията или крайник. Всъщност тази ситуация се случва доста често – при 12%-37% от всички бременности, а причините за нея могат да са по-дълга пъпна връв, повишена активност на бебето или пък по-малко околоплодна течност.

Сама по себе си увитата около врата пъпна връв не бива да бъде повод за паника, тъй като видяхме, че вътреутробно бебето не диша с белите си дробове. Сигнал за внимание трябва да бъде, ако възлите или притискането на пъпната връв водят до нарушения в кръвотока към бебето. Потенциални рискове, които налагат спешни мерки, са намаляване или прекъсване на притока на кислород към бебето – т.нар. вътреутробна хипоксия или асфиксия. За целта, особено в третия триместър, на бременни с подобни казуси наблюдаващият лекар може да назначи по-чести ултразвукови прегледи и запис на сърдечни тонове на бебето.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници

British Lung Foundation. How children’s lungs grow. (2021), достъпна на https://bit.ly/3ru6r2H

Chakraborty, M. and Kotecha S., Pulmonary surfactant in newborn infants and children. Breathe (2013)

Chroneos ZC, Sever-Chroneos Z, Shepherd VL. Pulmonary surfactant: an immunological perspective. Cell Physiol Biochem. 2010;25(1):13-26. doi:10.1159/000272047

Peesay M. Cord around the neck syndrome. BMC Pregnancy Childbirth. 2012;12(Suppl 1):A6. Published 2012 Aug 28. doi:10.1186/1471-2393-12-S1-A6

Villines, Z. How babies breathe in the womb, Medical News Today, (2017)

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай