Цинк по време на бременност – какво трябва да знаем?

бременност-цинк

Цинкът е микроелемент, който играе жизненоважна роля в редица биологични процеси и функции в човешкото тяло. Той участва в синтеза на протеини, подпомага имунната система, клетъчния метаболизъм, има отношение към усещането за вкус и мирис и спомага раните да зарастват по-бързо.

Не е случайно, че при толкова бурно развитие на клетки по време на бременността, цинкът е съществен за вътреутробния растеж и развитие на бебето, както и за здравето на бременната.

Ползи от цинка при бременност

Цинкът е необходим на почти 100 ензима за извършване на основни химични реакции, включително създаването на ДНК и синтеза на протеини. Този микроелемент е изключително важен за изграждането и растежа на нови клетки, особено колагенови.

Също така, цинкът участва в енергийното производство и нормалното развитие на мозъка и неговите функции.

Минералът е важен за растежа на имунните клетки, както и за поддържането на тяхната нормална активност, което помага на организма да се бори със съществуващи възпаления.

Приемът на цинк по време на бременност има известен положителен ефект върху ограничаването на преждевременните раждания, но не предотвратява други проблеми като раждане на бебета с ниско тегло. Също така, не е открита категорична връзка между дефицита на цинк в организма на бременната и риска от развитие на хипертония или прееклампсия.

Какви са рисковете от дефицит на цинк при бременност?

Въпреки че тежкият дефицит на цинк в съвременния свят е рядкост, установено е, че много жени в детеродна възраст имат лек до умерен дефицит на минерала. Средно бременните и кърмещите жени по света консумират 9,6 мг цинк на ден, което е под препоръчителните дневни норми за последните два триместъра на бременността

При проучвания върху животни недостигът на цинк по време на ранните етапи на бременността се свързва с намален фертилитет, фетални неврологични малформации и забавяне на растежа, а дефицитът в по-късните етапи на бременността влияе отрицателно на растежа на невроните и може също да бъде свързан с нарушена мозъчна функция и поведенчески аномалии.

Ниските нива на цинк при бременната могат да провокират преждевременно раждане, а според някои изследователи дефицитът на минерала може да удължи родилния процес.

От колко цинк се нуждаят бременните жени?

Тъй като хората не са в състояние да синтезират цинк сами, той трябва да бъде набавян като част от балансирана хранителна диета или при необходимост – под формата на добавка.

По време на бременност, жените имат нужда от малко повече цинк от обикновено.

Ориентировъчно препоръчителният дневен прием на цинк за небременни, бременни и кърмещи жени изглежда така:

 • Небременни жени на възраст 18 и по-млади: 9 мг на ден
 • Небременни жени на възраст 19 и повече години: 8 мг на ден
 • Бременни жени на възраст 18 и по-млади: 12 милиграма (мг) на ден
 • Бременни жени на възраст 19 и повече години: 11 мг на ден
 • Кърмещи жени на възраст 18 и по-млади: 13 мг на ден
 • Кърмещи жени на възраст 19 и повече години: 12 мг на ден

Важно е да се отбележи, че цинкът се екскретира в човешкото мляко и може да доведе до дефицит на мед при кърмачето. Ето защо, добавки с цинк на кърмачки трябва да се предписват само при ясно установена необходимост.

Възможно ли е предозиране с цинк?

Предозирането с цинк може да бъде вредно за всички, включително и за бременните жени, тъй като може да доведе до цинкова токсичност.

Симптомите на предозиране с цинк са неспецифични и могат да включват:

 • гадене
 • повръщане
 • стомашна болка
 • диария
 • главоболие

Консумацията на високи нива на цинк за по-дълъг период от време може да причини хронична цинкова токсичност, което да доведе до намалена имунна функция и дефицит на мед в организма.

Богати на цинк храни по време на бременност

Цинкът е широко достъпен чрез редица хранителни източници, включително червено месо, риба, птици, обогатени зърнени храни и млечни продукти.

Ето няколко примера за добри хранителни източници на цинк, които бременната може да консумира.

 • 85 гр печено говеждо месо, варено: 7,0 мг
 • 85 гр свинско филе, варено: 2,9 мг
 • 1 порция зърнена закуска, обогатена с 25% от дневната стойност на цинк: 2,8 мг
 • 85 гр пиле (тъмно месо), варено: 2,4 мг
 • 227 гр нискомаслено кисело мляко с плодове: 1,7 мг
 • 28 гр сухо печено кашу: 1,6 мг
 • 227 гр нискомаслено или обезмаслено мляко: 1,0 мг
 • 113 гр боб: 0,9 мг
 • 28 гр сухи печени бадеми: 0,9 mg
 • 28 гр сирене чедър или моцарела: 0,9 мг

Стридите всъщност са най-богатият хранителен източник на цинк – само две могат да осигурят повече от препоръчителното количество за целия ден. Но експертите предупреждават да не се ядат сурови стриди по време на бременност (или каквото и да е сурово или недостатъчно обработено месо, птици, миди, риба или яйца) поради риска от хранително натравяне. Нещо повече, в зависимост от района, в който са добити, стридите могат да съдържат високи нива на живак, което е опасно за вътреутробното развитие на бебето.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници:

Gluckman, Sir Peter and others, ‘Copper in pregnancy and breastfeeding’, Nutrition and Lifestyle for Pregnancy and Breastfeeding (Oxford, 2014; online edn, Oxford Academic, 1 Jan. 2015), https://doi.org/10.1093/med/9780198722700.003.0024, accessed 3 Apr. 2023.

Ota E, Mori R, Middleton P, Tobe-Gai R, Mahomed K, Miyazaki C, Bhutta ZA. Zinc supplementation for improving pregnancy and infant outcome. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Feb 2;2015(2):CD000230. doi: 10.1002/14651858.CD000230.pub5. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2021 Mar 16;3:CD000230. PMID: 25927101; PMCID: PMC7043363.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай