Витамин К – защо е важен за бременността, раждането и новороденото?

витамин-к

Витамин К е един от мастноразтворимите витамини, наред с А, D и Е. Най-често е познат заради своите коагулационни свойства. Благодарение на участието му в образуването на кръвните съсиреци, той е важен в подготовката за раждането и възстановяването на женския организъм след това. Освен тази роля, витамин К изпълнява още редица ключови функции за здравето, включително на новороденото, което понякога се ражда с дефицит на витамина.

Ползи от витамин К за човешкото здраве

Витамин К участва в много био-химични процеси, сред които коагулацията, развитието на костите и сърдечно-съдовото здраве.

Витамин К и кръвосъсирване

Витамин К помага за производството на четири от 13-те протеина, необходими за съсирването на кръвта и по-бързото зарастване на раните. Сред тях е протромбинът – протеин, който се произвежда в черния дроб и принадлежи към група протеини, известни като фактори на кръвосъсирването. 

Хората, на които са предписани антикоагуланти (наричани още разредители на кръвта), за да предотвратят образуването на тромби в сърцето, белите дробове или краката, често са информирани за витамин К. Поради кръвосъсирващото си действие витамин К има потенциала да противодейства на лекарствата за разреждане на кръвта.

Често срещан метод, който оценява нивата на витамин К в кръвта, е измерването на протромбиновото време – т.е. колко време е необходимо на кръвта да се съсири.

Витамин К и костно здраве

Витамин К също така е важен за метаболизма на калция в организма. Той участва в производството на протеини в костите, включително остеокалцин, който е необходим за изграждането и поддържането на костното здраве.  

Редица проучвания предполагат, че има връзка между по-високия прием на витамин К и намаления риск от фрактури при жените и мъжете. При дамите пък се забелязва по-малка загуба на костна плътност при достатъчно количество от витамина.  

Според изследване жените, които приемали поне по 110 микрограма витамин К на ден, били с 30% по-нисък риск от счупване на бедрената кост, сравнено с жени, които получавали по-малка доза от посоченото. Въпреки това, резултатите от клиничните изпитвания и мета-анализите са противоречиви дали добавките с витамин К намаляват фрактурите на костите. Това може да се дължи на различни други фактори, които влияят върху костното здраве, включително липсата на калций, витамин D и силовите упражнения, като всички те могат да маскират ползата от добавките с витамин К.

Витамин К и сърдечносъдово здраве  

Въпреки че проучванията в тази посока са доста оскъдни, за да се направи конкретен извод, струва си да се отбележат хипотезите на някои изследователи, че витамин К е важен за здравето на сърцето. Според учените, витамин К участва в производството на матрични Gla протеини (MGP), които помагат за предотвратяване на калцификация или втвърдяване на сърдечните артерии, допринасящи за редица сърдечни заболявания.

Къде се среща витамин К?

Познати са две основни форми на витамин К, които според някои учени имат различни свойства за здравето. Основният – витамин К1 или филоквинон (филохинон) и се съдържа в зеленолистните зеленчуци. Другият тип – витамин К2 е известен още като менаквинон (или менахинон) и се съдържа в животинските и ферментиралите храни, както и може да се произвежда от бактерии в човешкото тяло.

Храни, богати на витамин К:

Витамин К1

 • зеленолистни зеленчуци, включително кейл, спанак, броколи, брюкселско зеле, марули, магданоз
 • соево и рапично масло
 • някои плодове като киви

Витамин К2

 • ферментирали соеви зърна
 • месо
 • някои меки и твърди сирена
 • яйчен жълтък

Дефицит на Витамин К

Дефицит на витамина при възрастни

Дефицитът на витамин К при възрастни е рядък, но може да възникне при хора, приемащи лекарства, които блокират метаболизма на витамин К, като антибиотици, или при такива със състояния, които причиняват малабсорбция на храна и хранителни вещества.

Дефицитът на витамин К може да допринесе за значително кървене, лошо развитие на костите, остеопороза и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Следните са най-често срещаните признаци на дефицит:

 • по-дълго време за съсирване на кръвта или удължено протромбиново време
 • кървене
 • кръвоизлив
 • остеопения или остеопороза

Дефицит на витамин К при бебета

Недостигът на витамин К е възможен при новородени, тъй като витаминът не преминава през плацентата, кърмата съдържа много малко количество от него, а чревната флора все още не е населена с бактерии, които да го синтезират.

Ограниченото количество протеини за съсирване на кръвта при раждането увеличава риска от развитие на хеморагична болест на новороденото – засилено кървене, което понякога може да се случи в мозъка, причинявайки сериозни увреждания на бебето.

Кървенето при дефицит на витамин К при новороденото може да бъде разделено на три категории въз основа на времето на проявление. Ранните признаци на хеморагична болест се проявяват в рамките на 24 часа от раждането, класическото проявление на болестта се случва през първата седмица, а късната форма на кървене може да се прояви между 1 и 12 седмица от раждането.

Ето защо, в много лечебни заведения по света и у нас се практикува превантивно даване на витамин К на новородените бебета с цел да се намалят рисковете от хеморагични инциденти.

Дневна потребност от витамин K

Препоръчителният адекватен прием на витамин K зависи от възрастта и пола и е базиран на разнообразен и балансиран хранителен режим. Жените на възраст над 19 години трябва да приемат 90 микрограма на ден, а мъжете – 120 микрограма.

Следната таблица показва приблизителният дневен прием на витамин К според пола и възрастта на пациента

ВъзрастМъжЖена
Раждане до 6 месеца2 микрограма2 микрограма
7-12 месеца2.5 микрограма2.5 микрограма
1-3 години30 микрограма30 микрограма
4-8 години55 микрограма55 микрограма
9-13 години60 микрограма60 микрограма
14-18 години75 микрограма75 микрограма
19+ години120 микрограма90 микрограма

Важно е да се отбележи, че витамин К се разгражда много бързо и се екскретира с урината или изпражненията. Поради това той рядко достига токсични нива в тялото дори при висок прием, както понякога може да се случи с други мастноразтворими витамини.

Приемът на витамин К като добавка по време на бременност и при кърмене следва да се случва само след консултация с лекар.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници

Eden RE, Coviello JM. Vitamin K Deficiency. [Updated 2022 Jul 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536983/

Feskanich D, Weber P, Willett WC, Rockett H, Booth SL, Colditz GA. Vitamin K intake and hip fractures in women: a prospective study. Am J Clin Nutr. 1999 Jan;69(1):74-9. doi: 10.1093/ajcn/69.1.74. PMID: 9925126.

Vitamin K, Harvard School of Public Health, статия достъпна на https://bit.ly/41dn9BW

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай