Любопитни факти за пролетните бебета

бебе-пролет

Влияе ли ви сезонът, в който сме родени върху нашето здраве, развитие и постижения? Има много изследвания по темата, които правят опит да очертаят сходни тенденции за бебетата, родени в определен сезон от годината. Но ключовата дума тук е „опит“, тъй като сезонността не е достатъчен фактор, който самостоятелно да влияе върху толкова сложни и комплексни процеси, протичащи в човешкия организъм.

Например, според някои източници пролетните бебета са изложени на по-висок риск от психични заболявания, като шизофрения и депресия. Но дали това се дължи на количеството слънце, което бременната жена получава през последния си триместър? Или количеството слънце, което получава новороденото? Твърде много или твърде малко витамин D? Различните храни, които се предлагат всеки сезон? Трудно е да се каже.

Следвайки уговорката, че всяко бебе е различно и данните по-долу не трябва да се генерализират, нека да разгледаме някои от най-често срещаните тенденции, забелязани при бебетата, родени през пролетните месеци.

Пролетните бебета са по-големи оптимисти

Според унгарско изследване, цитирано от Huffington Post, пролетните деца са по-склонни да имат „хипертимичен темперамент“. Той се свързва с извънмерен оптимизъм, характеризиращ се с повишено настроение и желание към активност. Според изследователите тази особеност на пролетните бебета би могла да им осигури по-силна имунна система.

Изложени са на по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания

Проучване на Медицинския център на Колумбийския университет, анализиращо данните на 1,7 милиона души, установило, че бебетата, родени през март, са изложени на по-висок риск от сърдечни проблеми. Учените открили, че голям процент от родените тогава имали предсърдното мъждене, проблеми с митралната клапа или застойна сърдечна недостатъчност. Въпреки че изследователите идентифицирали групата, която вероятно е изложена на риск, те не успели да уточнят какво точно причинява състоянията.

Имат по-голям шанс да бъдат ръководители

Пролетните бебета могат да заемат високи ръководно позиции, според проучване, цитирано от Time. В него са анализирани данните на 375 главни изпълнителни директори от Китай, Сингапур и Канада, за да се установи, че тези, родени през март и април, са много повече от останалите.

Рискът от анорексия при тях е по-голям

Пролетните бебета са с 15 процента по-склонни да развият анорексия, според проучване на Оксфордския университет. В търсене на причината, изследователите спекулират, че в последния триместър на бременността протича бурно развитие на невроните, което може да бъде повлияно от храненето на майката. Наличието на по-малко пресни сезонни зеленчуци и плодове през зимата, както и неправилното хранене на майката, може да стимулира развитието на психиатрични и неврологични разстройства при бебето, които да се проявят на по-късен етап в живота.

Алергиите са по-слабо вероятни при пролетните деца

Според изследователи от Обединеното кралство бебетата, родени през пролетта имат по-малко епигенетични маркери за сезонни алергии и развили по-малко реални алергии.

По-вероятно е да обичат да си лягат по-късно

Някои учени спекулират, че има корелация между сезона на раждане и навиците за сън. Според тях пролетните и летните бебета имат вътрешни часовници с по-дълги дни, сравнено с техните есенни и зимни връстници.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай