Недоносените бебета – 10 факти за малките-големи герои

недоносено-бебе-в-кувиоз

На 17 ноември се отбелязва Световният ден на недоносените бебета. Оказва се, че 1 на 10 деца се ражда преждевременно, преди 37 гестационна седмица. В България, по последни данни, броят на преждевременно родените бебета е над 6000 годишно, което се равнява на 10%-11% от всички раждания. Онагледено с примери, това означава, че в една класна стая поне 2 деца ще са родени преждевременно, а ако чакате на опашка в магазина, някой наоколо със сигурност попада в статистиката.

Само семейства, в които има родено недоносено бебе, знаят колко голямо предизвикателство и изпитание е да посрещнеш мъничето (понякога много) по-рано от очакваното.

Тази статия цели да запознае читателя с едни от най-любопитните факти, свързани с недоносените бебета и да покаже, че проблемът, не само по-света, но и в България, е сериозен и реален.

Бебетата, родени преди 37 седмици, се считат за недоносени

От 38 г.с. бебето се счита доносено и готово за живот извън майчината утроба. Колкото по-рано от този срок се роди то, толкова по-висок е рискът от краткосрочни и дългосрочни здравословни усложнения. Условно, съществуват 3 фази на недоносеност. Бебета, родени по-рано от 28 г.с., се определят като екстремно недоносени. Между 28 г.с. и 32 г.с. говорим за висока степен на недоносеност, а между 33 г. и 37 г.с. – за умерена до късна недоносеност.

Около 10% от бебетата са недоносени

1 от всеки 10 бебета се ражда преждевременно. Преди 30 години само около 25% от преждевременно родените деца оцеляваха. В наши дни, с напредъка на медицината, шансът за живот на недоносените бебета е близо 90%.

Преждевременното раждане е водещата причина за смърт сред малките деца

Колкото по-късно се роди недоносеното бебе, толкова по-вероятно е то да оцелее и да води пълноценен живот. Повечето бебета, родени след 26-седмичната граница, оцеляват, а родените след 32 г.с. е по-малко вероятно да имат дългосрочни здравословни проблеми поради недоносеност.

Причините за преждевременните раждания са различни

Въпреки че има определени рискови фактори, които правят преждевременното раждане по-вероятно, при половината от случаите причината за по-ранното раждане остава неизвестна. Сред рисковете за раждане на недоносено бебе са инфекции или други заболявания при майката, многоплодна бременност, възраст на майката под 16 или над 40 години, нездравословен начин на живот (включително неблагоприятни условия на околната среда), социални причини (например, майки от по-бедни страни или обществени прослойки, които не посещават лекар по време на бременността си).

Ретинопатията на недоносеното може да бъде сериозно усложнение

Състоянието ретинопатия на недоносеното засяга около 20% от преждевременно родените бебета и е провокирано от недоразвитите кръвоносни съдове на ретината. Това е една от водещите причини за частична или пълна детска слепота. Рискът от развитие на ретинопатия засяга най-вече недоносени бебета с много ниско тегло (под 1250 гр) или такива, родени преди 31 г.с.

Сред другите сериозни усложнения при недоносените бебета са по-висок риск от затруднено дишане, проблеми с храненето, забавяне на развитието и проблеми със слуха.

Преждевременно родените деца трудно контролират телесната си температура

Бебетата, родени преди 32 г.с., не могат самостоятелно да контролират телесната си температура. Затова недоносените деца се поставят в кувьози или термо-легла със специални условия, докато не са готови сами да регулират температурата си. Обикновено това се случва след 34 г.с. от развитието им.

Повечето недоносени се лекуват в интензивно неонатологично отделение

Най-често преждевременно родените бебета се поставят в интензивно неонатологично отделение (ИНО) за наблюдение и лечение. Обикновено тези звена са оборудвани с всичко най-необходимо, за да се осигури на недоносеното бебе качествена първична реанимация и последваща денонощна грижа.

Контактът кожа-до-кожа е от изключително значение за недоносените

Физическият контакт между майката и новороденото е особено полезен за физическото и емоционално развитие на бебето. Множество изследвания подчертават важността на контакта кожа-до-кожа или т.нар. „кенгуру-грижа“ при недоносените бебета. Липсата на физически контакт с майката при недоносени деца през първите няколко седмици от раждането може да има сериозни последици за физическото и психическото им здраве в бъдеще. Такива деца са по-склонни към проблеми с имунната система и по-трудна социална адаптация. Честият физически контакт на недоносеното с майката му помага да регулира телесната си температура, да подобри сърдечната си честота и да стабилизира дишането си.

Правилното хранене може да подпомогне наваксването в растежа

Много недоносени бебета получават първата си храна чрез сонда през носа или устата. Това е така, защото повечето от тях нямат добър изграден сукателен рефлекс или достатъчно енергия, за да се хранят като връстниците им, родени на термин. Бебетата в ИНО могат да се хранят със специално създадено адаптирано мляко за недоносени и/ или с кърма, ако майката може да осигури такава. Има доказателства, че майчината кърма има благотворен ефект за по-бързата адаптация на недоносените бебета.

Някои недоносени бебета са родени за големи дела

Недоносените бебета са изправени пред редица предизвикателства, но когато пораснат, повечето от тях не се различават от връстниците си. Дори напротив, историята познава много популярни личности, чиито живот е започнал много по-рано от предвидения термин. Недоносени бебета са били Алберт Айнщайн, Марк Твен, Пабло Пикасо, Исак Нютон и Стиви Уондър.

Благодарение на напредъка в медицината, повечето преждевременно родени бебета днес оцеляват. Независимо от това, наблюдава се притеснителна световна тенденция да се раждат повече недоносени деца. Един от най-важните фактори за превенцията на преждевременните раждания е правилната подготовка за бременност и прецизното проследяване на вътреутробното развитие на бебето и здравето на бъдещата майка.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай