Променя ли се гласът по време на бременност?

бременна-жена-глас-промени

Всяка жена е наясно, че с хода на бременността за тялото ѝ предстоят промени. Повечето бременни са подготвени за моментите на гадене и повръщане, киселините и бракстън хикс контракциите, но малко биха очаквали този период да промени… гласа им. Всъщност, повишените нива на естроген и прогестерон през 9-те месеца оказват влияние на различни органи и системи в женския организъм, включително могат косвено да засегнат и гласа. Но хормоналните изменения са само един от факторите за това.

Днес ще разгледаме повечето конкретни физиологични промени на бременността, които могат да изменят начина, по-който звучи гласът на бъдещата майка.

Промени в позата

През бременността силата на съединителната тъкан намалява под въздействие на хормона релаксин. Целта е да се осигури повече пространство за растящото в утробата бебе, но този процес неминуемо оказва влияние върху формата и структурата на женското тяло. Налице са по-високо тегло и мускулен дисбаланс, които могат да доведат до постурални промени най-вече в областта на гръбначния стълб, гръдния кош и таза. Тези постурални промени могат напълно да променят механизма за опора и вследствие на това – да засегнат гласа. Например, някои жени с изненада откриват, че с напредване на бременността им е все по-трудно да пеят.

Подути гласни струни и променен вокален диапазон

Отоците в различни части на тялото са възможно неразположение по време на бременността. Определени метаболитни процеси, които се случват в майчиния организъм, както и задържането на течности, създават предпоставки за отичане, включително и такова на гласните струни. Те стават по тежки и не толкова гъвкави, което може да се отрази на общия гласов обхват. В този период някои от бременните могат да установят, че трудно достигнат по-високи тонове, но без проблеми се справят с по-ниските. Певицата Адел също неведнъж е споделяла, че след като родила сина си през 2012 г. височината на гласа ѝ паднала драстично. Отнело ѝ доста време преди да възвърне нормалния вокален диапазон отпреди бременността. Според учени от Съсекския университет обикновено е необходим период от една година, преди жената да възстанови нормалния си гласов обхват.

Повишена вероятност от киселинен рефлукс

Гастро-езофагеалният рефлукс е един от най-често срещаните стомашно-чревни неразположения, който засяга между 17% и 45% от бременните. Повишените нива на хормона прогестерон, нарастването на матката и затрудненото храносмилане са сред основните причини за появата на киселини. При киселинния рефлукс отпускането на долния езофагеален сфинктер позволява на киселина от стомаха да се върне обратно към хранопровода. Бременната изпитва неприятна пареща болка, която започва зад гръдната кост, стига до гърлото и може да предизвика дразнене на ларинкса. Именно това може да доведе до изменения в гласа и дори до кашлица. 

Разширени кръвоносни съдове на гласните струни

Бременността води до разширяване на кръвоносните съдове в различни части от тялото. Това е причина някои жени да се оплакват от наличие на хемороиди или разширени вени през този период. По същия начин кръвоносните съдове на гласните струни също могат да се разширят и да станат по-чувствителни, което увеличава риска от разкъсването им, ако се пренапрегнат. Ето защо, много специалисти съветват майките, които професионално се занимават с пеене, да щадят гласните си струни и да избягват опитите за увеличаване на гласовия диапазон с напредване на бременността.

Намален белодробен капацитет

Генерирането на човешкия глас се случва при издишане на въздух от белите дробове под определено налягане, което създава определени вибрации, активиращи гласните струни да произведат звук. С вътреутробния растеж и развитие на бебето, диафрагмата, белите дробове и другите органи в коремната и гръдната кухина се избутват нагоре. По този начин на бременната жена ѝ е все по-трудно да диша дълбоко, а това със сигурност намалява капацитета ѝ да поддържа по-високи тонове за по-дълъг период от време.

Намален назален резонанс

Още един типичен симптом на бременността е подуването на носната лигавица, което намалява способността на жената да вдишва през носа. В резултат на намаления въздушен поток, преминаващ през носа, по време на говорене или пеене, звукът не резонира добре и гласът може да звучи носово.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници:

Benara, P. 8 Unexpected Causes Of Voice Change During Pregnancy, https://bit.ly/3z3q44R

Pisanksi, K. et al.Women’s voice pitch lowers after pregnancy, Evolution and Human Behavior, 2018

Robertson, S. Voice Changes and Pregnancy, https://bit.ly/3F0CePH

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай