Опасни ли са проходилките за развитието на бебето?

Когато детето се готви да направи първите си стъпки, родителите често се чудят дали да прибегнат до използването на проходилка, за да улеснят процеса. Специалистите обаче са на мнение, че към проходилките трябва да подходи с внимание и подпомагането на бебешките първи стъпки чрез тях трябва да бъде балансирано.

На пазара съществуват класически проходилки, в които бебето е седнало, и т.нар. уокъри, при които бебето е право и ги бута. Експертите препоръчват вторите като по-щадящи към мускулатурата и развитието на уменията на бебето.

Има ли все пак ползи от проходилките или техните вреди са повече? Тази статия ще опита да разгледа двете страни на въпроса.

Потенциални ползи от проходилките

Подпомагат чувството за независимост на бебето

Бебетата често са несигурни в първите си стъпки, а това ограничава действията им и кара родителите непрекъснато да са нащрек за сигурността и безопасността на своето дете. С проходилката бебето получава известна автономия и сигурност да се движи и изучава процеса по прохождане с помощта на полезния уред.

Осигуряват повече свободно време на родителите

Много родители прибягват до проходилките, когато имат нужда да поемат въздух от постоянното тичане след мъника или когато трябва да свършат някаква къщна работа. Дори 10 мин., в които детето се занимава с нещо само, са безценни за уморените мами и татковци.

Създават допълнително забавление за мъниците

Проходилките са забавен начин детето да изследва света наоколо. Те често са шарени, издават звуци и са окомплектовани с различни предмети и бутони, така че детето да може да се забавлява и да развива когнитивните си способности.

Доказани вреди от проходилките

Проходилката не учи детето да ходи

С проходилката бебето получава изкуствена помощ, а движенията му в нея по никакъв начин не могат да се сравнят с тези при реалното ходене. Проходилката само поддържа теглото на детето, тренира мускулите на краката му, но в действителност не му помага да се научи да ходи. Нещо повече, прекомерното използване на проходилка може да доведе до изкривявания на гръбначния стълб, деформация на стъпалата и неправилна стойка след време.

Проходилките могат да забавят пълзенето и ходенето (и не само)

Проучване, публикувано в доклад на Американската академия по педиатрия (2000) съобщава, че децата, които са използвали проходилки като бебета, са показали забавяне в достигането на последователни етапи от развитието като седене, пълзене и ходене, сравнено с бебетата, които никога не са използвали пособия от типа на проходилка. Изследователите заключават, че има връзка между използването на проходилки и забавянето на двигателната функция, което след това може да доведе до потенциални когнитивни проблеми при проговаряне и учене.

Проходилките създават фалшива сигурност

Никой родител не иска детето му да пада, поради страха, че може да се нарани лошо. Въпреки това, умението на бебето само да се справя с гравитацията, да пази баланс и да развие умение да пада „правилно“ са важна стъпка към опознаването на света и придобиването на самостоятелност.

В заключение, проходилките са още един интересен начин детето да опознае обкръжаващата го реалност, да учи и да се забавлява. Въпреки това, добре е те да бъдат използвани с мярка – не твърде често или продължително, за да може бебето да направи първите си крачки осъзнато и самостоятелно.

Използвани източници:

Baby Walkers Delay Motor and Mental Development, American Academy of Pediatrics (2000)

Pros and Cons of Allowing Children to Use Baby Walkers, You are mom (2018)

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай