Отравяне с кадмий – какви са рисковете за здравето?

Кадмият (Cd) е открит през 1817 г. в Германия и представлява мек, ковък, сребристо-сив метал със силна токсичност. Той се среща предимно в цинковите руди, откъдето от гръцки произлиза и името му. Кадмият влиза в състава на батерии, сплави, антикорозионни покрития, пластификатори, фотоволтаични панели и пигменти. Металът се използва и в ядрени реактори, където действа като абсорбатор на неутрони.

Хората играят значителна роля в създаването на концентрирани източници на кадмий и освобождаването му в околната среда чрез дейности като добив, топене и рафиниране на метални руди – особено цинк, олово и мед. Също така металът се изхвърля в атмосферата при изгаряне на изкопаеми горива, отпадъци и производство на стомана. Почвата и водата в близост до подобни индустриални зони могат да съдържат по-високи концентрации на кадмий. Приблизително между 4000 и 13 000 тона от тежкия метал се изпускат в околната среда всяка година в резултат на човешка дейност.

Сред водещите производители на кадмий в света са Китай, Южна Корея, Япония и САЩ.

Колко токсичен е кадмият?

Кадмият спада към тежките метали от първа група по степен на опасност за здравето на човека. Той и неговите съединения са силно токсични и е известно, че еднократното излагане на по-високи от обичайните концентрации на кадмий или хроничната интоксикация могат да нанесат тежки поражения върху сърдечно-съдовата, отделителната, стомашно-чревната, неврологичната, репродуктивната и дихателната система на индивидите.

До средата на 1900 г. кадмият е имал малко промишлени приложения и хората рядко са били излагани на концентрирани дози от този метал, поради което той не бил считан за сериозен здравословен риск. Един от най-ранните докладвани случаи на интоксикация с кадмий е през 1858 г. в Белгия при работници, вдишали кадмиев прах в резултат на полиране на сребро с кадмиев карбонат. С увеличаване на индустриалните приложения на кадмия, информираността на обществото за неговите токсични ефекти нараства. Свойството на тежкия метал да се концентрира в посевите бележи едно от най-мащабните хронични отравяния с кадмий в света. Става дума за болестта Itai-Itai (в буквален превод „боли-боли“) в Япония, която избухва заради замърсяване на река в префектура Тояма. Местните жители, консумирали наситени с кадмий оризови култури, започнали да проявяват симптоми на остри болки в мускулите и костите. Впоследствие било установено, че металът е повлиял на метаболизма на калция, което довело до намаляване на здравината и костната плътност. Последните регистрирани случаи на Itai-Itai са през 60-те години на XX век, след което болестта повече не се проявява.

Как действа този тежък метал?

Кадмият влияе пряко върху клетъчното делене и може да доведе до клетъчна смърт. Редица проучвания установяват, че той предизвиква генетични мутации и хромозомни аномалии, инхибирайки репликацията на ДНК. Неговата токсичност се свързва с потискане на клетъчното дишане и активността на важни антиоксидантни ензими като каталаза и манган-супероксид дисмутаза.

След като кадмият попадне в организма, той се свързва с металотионеиновия протеин, образувайки кадмиево-металотионеинови комплекси в червата. Оттам тези комплекси се транспортират до основните органи, които този тежък метал поразява – черния дроб и бъбреците.

Как става натравянето с кадмий?

Почти 98% от експозицията с кадмий се получава от консумиране на растителни храни, само 1% идва от морски източници като риба и миди и 1% – от питейна вода.

Абсорбиран от почвата, кадмий може да бъде намерен в храни като картофи, листни зеленчуци (например спанак), зърнени храни (ориз), гъби, слънчогледови семена и тютюневи изделия. Кадмий може да се съдържа и в миди, бъбреци и черен дроб на животни, консумирали наситени с кадмий растения. Според Световната здравна организация временният допустим седмичен прием на този тежък метал в човешката диета е 7 μg/кг телесно тегло. Концентрации над този прием се считат опасни за здравето.

Какви са пораженията и симптомите от натравяне с кадмий?

Симптомите, свързани с експозицията на кадмий, зависят до голяма степен от нейния вид и продължителност. Краткотрайното излагане на кадмий във въздуха може да доведе до дразнене на бронхите, нарушение на обонянието и засягане на функцията на белите дробове. Интоксикацията със замърсена храна или вода може да причини тежко дразнене на храносмилателния тракт, включително повръщане, диария и дори смърт. Други симптоми на краткосрочни експозиции включват мускулни крампи, болки в костите и ставите, сензорни нарушения, увреждане на черния дроб, гърчове, шок и бъбречна недостатъчност.

Прекомерното излагане на кадмий може да отслаби имунната система, а някои изследователи го свързват с появата на рак на белия дроб и увеличаване на простатата. Други проучвания спекулират, че този тежък метал може да бъде изключително опасен за репродуктивната система. Според тях животните, изложени на високи нива на кадмий, имат по-висока честота на преждевременни раждания, ниско тегло при раждане, мъртво раждане и спонтанни аборти. Не са малко и проучванията, търсещи корелация между експозицията на кадмий и невро-психическите и поведенчески проблеми.

Според проучване на Харвардския университет децата с по-високи нива на кадмий са три пъти по-склонни да имат намален коефициент на интелигентност и да изпитват проблеми с ученето.

Как се установява интоксикация с кадмий?

Тъй като кадмият е без мирис и вкус, най-често се изисква химичен анализ, за ​​да се открие неговото присъствие. Нивата на този тежък метал за остра или хронична експозиция се изследват чрез кръвна проба или чрез урина, като за изследването не се изисква специална подготовка.

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Използвани източници

Aoshima K. Itai-itai disease: cadmium-induced renal tubular osteomalacia. Nihon Eiseigaku Zasshi. 2012;67(4):455-63. Japanese. doi: 10.1265/jjh.67.455. PMID: 23095355.

Cadmium exposure and human health, достъпна на https://bit.ly/3iyNAi4

Chunhabundit R. Cadmium Exposure and Potential Health Risk from Foods in Contaminated Area, Thailand. Toxicol Res. 2016;32(1):65-72. doi:10.5487/TR.2016.32.1.065

Cone, M. Is Cadmium as Dangerous for Children as Lead?, Scientificamerican.com

Кадмий като замърсител в околната среда – източници и токсичност

при хора и животни, БАБХ, достъпна на https://bit.ly/3ixyUzS

The Facts on Cadmium, The Dartmouth Toxic Metals Superfund Research Program, достъпна на https://bit.ly/3yCL2oS

Rafati R. et al. Cadmium toxicity and treatment: An update. Caspian J Intern Med. 2017;8(3):135-145. doi:10.22088/cjim.8.3.135

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай