Плацентата – всичко по-важно за този изумителен орган

плацента-бебе

Бременността е свързана с множество динамични процеси и промени. Докато бебето расте и се развива, в тялото се случва още нещо забележително – създава се изцяло нов орган – плацента.

Какво представлява плацентата и каква е нейната роля?

Плацентата е временен ендокринен орган, който възниква в матката само по време на бременността. В неговото формиране, което стартира още откъм 3 г.с., участват както тъкани на майчиния организъм, така и такива на ембриона. Плацентата расте в маточната стена и се свързва с бебето чрез пъпна връв. Любопитно е, че терминът произлиза от латинската дума placous – „питка“, на която всъщност наподобява формата на плацентата.

Без плацента бременността и животът на бебето са практически невъзможни. Този орган осигурява необходимите хранителни вещества, кислород и антитела от майката към плода посредством пъпната връв. През плацентата обратно в майчината кръв се отделят и непотребните за бебето отпадъчни продукти и въглероден диоксид. Тъй като плацентата е устроена така, че майчината и феталната кръв не се смесват, този орган има и защитна функция, предпазвайки бебето от някои ксенобиотични молекули, инфекции и бактерии. Друга важна роля на плацентата е производството на определени хормони, които се отделят директно в кръвта, за да подпомогнат бременността, метаболизма, растежа на плода и раждането. Тези хормони са прогестерон, естроген, окситоцин, човешки хорионгонадотропин и човешки плацентарен лактоген.

Как се формира плацентата?

Наченки на бъдещата плацента започват да се формират малко след оплождането на яйцеклетка (т. нар. зигота). Докато пътува от фалопиевата тръба към матката (нормалният път при спонтанно зачеване), зиготата претърпява редица клетъчни деления, докато се превърне в бластоцист. На този етап някои клетки започват да образуват плацентата, а други – ембриона. Бластоцистът се загнездва в ендометриума – процес, наречен имплантация, при който започва да се произвежда и отделя човешки хорионгонадотропин (hCG или ЧХГ). Именно този хормон, наречен хормон на бременността, бива регистриран от кръвните или уринарните тестове за бременност. 

Хорионните въси са основните функционални единици на плацентата. Това са малки структури, подобни на власинки, които имат важна роля за кръвотока и правилния обмен между бебето и майката.

При нормални условия плацентата се прикрепя към маточната стена и с напредване на бременността се измества с нарастващата матка. Изумително е как само от няколко клетки, на финала тя се превръща в орган със средно тегло около 700 гр. Този орган расте и се развива почти през цялата бременност, като достига зрялост към 34 г.с., след което почва да старее.

Въпреки че всяка бременност е различна, плацентата е готова да поеме изцяло функциите на свързващ орган между майката и бебето около 8-ма и 12-та гестационна седмица, като най-често това се случва към 10 г.с. Това обаче не означава, че майчиното производство на хормони и хранене не са важни за здравето и развитието на бременността. Плацентата изпълнява бариерна роля, но понякога през нея могат да преминат някои вредни вещества. Такива са алкохол, никотин, наркотици и някои лекарства.

Възможни усложнения, свързани с плацентата

Плацентата обикновено се прикрепя в предната или задната стена на матката, но понякога може да се развие на неправилно място или да се прикрепи прекалено надълбоко, което създава предпоставка за усложнения. Най-често тези състояния са провокирани от фактори като:

  • генетична предразположеност
  • майчина възраст
  • високо кръвно налягане
  • многоплодна бременност
  • предишни раждания с цезарово сечение
  • коремна травма
  • някои субстанции

Предлежаща плацента (Placenta previa)

При това състояние плацентата расте и се развива много близо до вътрешния отвор на цервикалния канал или го покрива, т.е. тя е разположена между цервикса (маточната шийка) и бебето. Често предлежащата плацента е предпоставка за извършване на цезарово сечение.

Отлепване на плацентата

Отделянето на плацентата от стената на матката може да се случи по време на самата бременност или при раждане. Симптомите включват вагинално кървене и болка в гърба или корема, но понякога това състояние може да протече и без видими индикации. Доколко отлепването на плацентата е животозастрашаващо за бременността, зависи от степента на отделяне на органа от маточната стена. То може да бъде асимптоматично, леко, умерено или тежко. 

Плацента акрета

Когато плацентата е дълбоко враснала в маточната стена, говорим за плацента акрета. Според степента на врастване и тук се различават няколко типа на състоянието. Например, при най-често срещания вид – Placenta accreta – плацентата е здраво прикрепена към стената на матката, но не засяга маточната мускулатура. При втория тип – Placenta increta – плацентата е здраво прикрепена към маточната мускулатура, но не преминава извън нея. При най-тежката форма – Placenta percreta – плацентата преминава през стената на матката и има риск да засегне други органи, като пикочен мехур или черва.

Доказано е, че рискът от плацента акрета се увеличава при по-голям брой цезарови сечения и други операции в областта на матката. Според едно проучване, приблизително 6,7% от пациентите с пет предхождащи цезарови сечения развили плацента акрета, в сравнение с 0,3% от жените само с едно секцио. Честотата на това усложнение е 1 на 272 и в голям процент от случаите се съпътства и от плацента превия.

Задържана плацента

Обикновено плацентата бива експулсирана между 30 и 60 минути след вагинално раждане. Ако това не се случи и цялата плацента или части от нея останат в матката, говорим за задържана плацента – състояние, което се среща при 1 до 3% от ражданията. 

Плацентарна недостатъчност

Плацентарна инсуфициенция е състояние, при което плацентата не може да достави адекватно количество кислород и хранителни вещества на бебето. Това може да доведе до усложнения при растежа, развитието и нарушения в нормалните му жизнени функции, както и проблеми при раждането. Причините за плацентарната недостатъчност могат да са различни, сред които гестационен диабет, прееклампсия, тромбофилия, анемия, неправилно хранене или вредни навици на майката като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол или забранени субстанции.

Всички усложнения с плацентата по време на бременност могат да бъдат регистрирани при редовни ултразвукови и доплер изследвания. Навременното им откриване дава възможност за незабавна терапия или интервенция, за да се минимизират рисковете за живота и здравето, както на бебето, така и на майката. При симптоми като вагинално кървене, коремна болка, болка в гърба или промяна в активността на бебето, бременната трябва да потърси съдействие от наблюдаващия лекар.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници

Lindberg, S. What You Need to Know About the Placenta, Healthline, https://bit.ly/3AgCBSf

Perlman NC, Carusi DA. Retained placenta after vaginal delivery: risk factors and management. Int J Womens Health. 2019 Oct 7;11:527-534. doi: 10.2147/IJWH.S218933. PMID: 31632157; PMCID: PMC6789409.

Placenta: How it works, what’s normal, https://mayocl.in/3AaTjCk

Schmidt P, Skelly CL, Raines DA. Placental Abruption. [Updated 2022 Apr 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482335/

Shepherd AM, Mahdy H. Placenta Accreta. [Updated 2022 Feb 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563288/

Urner F, Zimmermann R, Krafft A. Manual removal of the placenta after vaginal delivery: an unsolved problem in obstetrics. J Pregnancy. 2014;2014:274651. doi: 10.1155/2014/274651. Epub 2014 Apr 9. PMID: 24812585; PMCID: PMC4000637.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай