Повиване на бебето: ползи, рискове и практични съвети за безопасност

Практиката да се повиват новородените е разпространена в цял свят и датира от около 4000 г. пр.н.е. В някои култури и държави повиването е по-често срещано, като например 1 от 5 бебета в Обединеното кралство бива повивано през първите няколко седмици от живота му. Съществуват множество изследвания доколко тази практика е полезна и доколко е рискована за здравето и живота на бебетата.

Тази статия разглежда двете страни по темата и дава практични съвети за родителите, които искат да повиват децата си.

Какво всъщност е повиването?

При повиването се използва леко одеяло или пелена, с която се увиват тялото и крачетата на бебето, без зоната на врата и главата, за да се избегне рискът от задушаване. Целта на повиването е да успокои бебето, да създаде комфортна и сигурна среда, подобна на майчината утроба или прегръдка. Практикува се след раждането на новороденото до 2-4 месец от живота му, преди то да започне да показва признаци, че е готово да се обръща самостоятелно.

Какви са ползите от повиването на бебето?

Някои родители твърдят, че повиването помага на бебето им да бъде по-спокойно, да заспива по-бързо и да има по-дълбок и пълноценен сън. Съществуват доказателства, че повиването, наред с белия шум и докосването, е ефективен начин за успокоение на плачещо бебе. Според друго проучване, преждевременно родените деца, които били повити още в самото начало, били по-спокойни и имали по-добро нервно-мускулно развитие и мускулен тонус.

Крие ли повиването рискове?

Наред с многото ползи на техниката на повиването, има много изследователи и родители, които я отричат, изтъквайки различни доводи.

Повиването и рефлексите

Бебетата се раждат с няколко вродени примитивни рефлекса, които трябва да бъдат интегрирани и преодолени в процеса на растеж и развитие. Такъв е „рефлексът на Моро“, при който бебето отмята главичка назад и разперва ръцете си настрани, ако е налице стрес или силен звук. Всъщност, именно повиването е възприето като техника за справяне с рефлекса на стряскането, защото ограничава краката и ръцете на бебето. Друг е моментът, че за да могат бебетата да интегрират примитивните си рефлекси, те се нуждаят от възможност да ги изразят и преодолеят самостоятелно. Ето защо, някои изследователи виждат ограничаването на Моро рефлекса чрез повиване като проблем. Те изтъкват, че ако бебетата нямат възможност естествено да отработят рефлексите си, това би могло да ги направи свръхсензитивни към външния свят. Т.е. детето може да стане много по-чувствително към температура, допир, движение, визуални или звукови стимули. Нещо повече – Моро рефлексът е естествен защитен механизъм, който да „стресне“ и събуди бебето при опасност, който няма как да се прояви, ако тялото му е стегнато с пелена.

Неслучайно, когато бебето е готово да се обръща настрани, повиването задължително трябва да се преустанови поради опасността от задушаване или риска от Синдромa на внезапна детска смърт (СВДС), при който привидно здраво бебе под 1 година умира – най-често в съня си. Към момента няма научи данни, които да твърдят, че СВДС се проявява по-често при повиваните бебета, но експертите напомнят, че повиването на по-големи деца, които вече са склонни да се въртят настрани, е рисково за здравето и живота им.

Повиването и бебешкия сън

Макар че сред основните предимства на повиването е по-добрият бебешки сън, редица учени спекулират, че техниката е нож с две остриета. По-дълбокият сън крие повече рискове от проява на Синдромa на внезапна детска смърт, особено ако е подпомогнат от повиване, когато естествените защитни рефлекси на бебето (като този на Моро) са притъпени или не могат да се проявят. Според някои източници една от основните причини за СВДС са апнеите – внезапни периоди на спиране на дишането при новороденото.

От друга страна, има съмнения дали неестественото насърчаване на бебетата да спят по-дълго и по-дълбоко е от полза за тях, тъй като по-дългият сън намалява времето, през което детето е будно, взаимодейства с околната среда и се учи от нея.

Повиването и позата

Съществуват доказателства, че неправилното повиване на бебето, при което бедрата са много силно стегнати, повишава риска от развитие на тазобедрена дисплазия. Ето защо е важно крачетата на бебето да имат достатъчно място за движение нагоре и надолу, за да се избегнат проблеми в развитието на тазобедрените стави.

Повиването и кърменето

Има предположения, че повиването може да попречи на кърменето. Причината е, че бебетата се нуждаят от ръцете си, за да изследват света. Липсата на контакт кожа в кожа, както и ограничаването на ръцете чрез повиването може да попречи на бебето да открие по-лесно гърдата, да направи засукването по-трудно и като цяло да окаже негативно влияние върху процеса на хранене.

Съвети за безопасно повиването на бебето

С всичките реални предимства и потенциални недостатъци, повиването на бебето, в крайна сметка, е избор на родителите. Техниката, използвана от древни времена до днес, реално представлява много нисък риск за детето, ако бъде прилагана правилно.

Следващите редове дават няколко ценни съвета за безопасно повиване на новороденото.

  • Вземете под внимание температурата на бебето и тази на околната среда, за да предотвратите прегряване. Проверявайте дали бебето не е прекалено затоплено и се уверете, че носи подходящи за времето дрехи. Не повивайте детето, ако не се чувства добре или има повишена температура.
  • Повийте бебето само с тънки материали като леко памучно одеяло или муселинова пелена. Не поставяйте допълнителни завивки върху повитото бебе, например дебело одеяло, което може да доведе до прегряване. Следвайте указанията за безопасен сън, като поставите бебето върху твърда, равна повърхност, без други предмети наоколо.
  • Не повивайте бебето над раменете – вратът и главата му никога не трябва да се повиват, за да избегнете рискът от задушаване.
  • Следвайте безопасни за бедрата техники за повиване, за да намалите вероятността от дисплазия на тазобедрената става. Уверете се, че вашето бебе може да движи бедрата и коленете си свободно, за да рита. Краката на бебето трябва да могат да падат в естествена позиция (леко разтворени), като не бива да са силно притегнати и опънати надолу.
  • Винаги слагайте бебето да спи по гръб. Никога не слагайте повито бебе да спи настрани или по корем.
  • Ако някой друг се грижи за вашето бебе, уверете се, че той също е запознат със съветите за безопасно повиване и безопасно приспиване на повито бебе.
  • Преустановете повиването веднага щом бебето ви покаже първи признаци, че се учи да се обръща.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте със здравен експерт или специалист, когато това касае Вашето здраве или здравето на Вашето дете.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай