Серотонинът, получен от чревни бактерии, насърчава развитието на имунни клетки при новородените

Червата вече се считат за „втория човешки мозък“, тъй като произвеждат над 90% от невротрансмитерите в човешкото тяло. Така например, близо 95% от важния невротрансмитер серотонин се произвежда в червата. Преди серотонинът се свързваше главно с критичната си роля за развитието и функционирането на централната нервна система. Напоследък обаче все повече изследвания потвърждават неговите хормонални, автокринни, паракринни и ендокринни функции още от най-ранна възраст.

Последното подобно изследване, публикувано в Science Immunology, твърди, че серотонинът, произвеждан от чревни бактерии веднага след раждането, има ключова роля за обучаването на Т-регулаторните клетки и предотвратяването на нежелани алергични реакции при новородените. Регулаторните Т-клетки (известни още и като супресорни) потискат неподходящите имунни отговори, за да предотвратят автоимунни заболявания и опасни алергични реакции към иначе безвредни хранителни вещества или полезни чревни микроби.

Чревните бактерии при бебетата оказват първа помощ след раждането

Изследователите отбелязват, че червата на новородените мишки имат много по-високи нива на невротрансмитери, включително серотонин, отколкото червата на възрастни. Те подчертават, че до момента всички изследвания на чревни невротрансмитери са провеждани при възрастни животни или хора, където специфичен тип чревни клетки, наречени ентерохромафинови клетки, произвеждат невротрансмитери.

Новото проучване обаче показва, че този случай не е валиден за червата на новородените бебета. Резултатите предполагат, че още преди неонаталните черва да узреят достатъчно, за да произвеждат собствени невротрансмитери, специфични бактерии доставят основен серотонин, който е необходим за важни биологични функции и балансиране на имунната система.

Освен да произвеждат серотонин, тези чревни бактерии намаляват и ензима моноаминооксидаза, който обикновено разгражда серотонина. По този начин се поддържат сравнително високи нива на серотонин при новородените, което предпазва от свръхреакция на имунната система.

Здравата имунна система помага по-късно в живота

Проучването подчертава, че имунната система може да се тренира още с раждането. Затова ранното излагане на полезни бактерии може да има положителен ефект за предотвратяването на алергии и автоимунни заболявания по-късно в живота.

Бебетата в развитите страни имат по-широк достъп до антибиотици, живеят в по-стерилна среда откъм излагане на различни микроби и са в по-висок риск от нездравословно хранене. Тези фактори значително могат да повлияят на изобилието от чревни бактерии, произвеждащи серотонин.

В резултат на това тези бебета могат да имат по-малко регулаторни Т-клетки и да развият имунни реакции към собствените си чревни бактерии или алергии към храна. Това може да е една от причините хранителните алергии да стават все по-чести при децата, особено в развитите страни.

В заключение, учените смятат, че ако бъде обучена правилно от ранна възраст, имунната система на бебетата може да разпознае, че храни като фъстъци и яйца всъщност не са опасни и не е нужно да ги атакува. Със същия успех една добре обучена имунна система може да предотврати развитието на автоимунни заболявания по-късно в живота.

Източници:

Gut bacteria-derived serotonin promotes the development of immune cells in newborns. news-medical. net

Katherine Z. Sanidad et al. ,Gut bacteria–derived serotonin promotes immune tolerance in early life.Sci. Immunol.9,eadj4775(2024).DOI:10.1126/sciimmunol.adj4775

Terry N, Margolis KG. Serotonergic Mechanisms Regulating the GI Tract: Experimental Evidence and Therapeutic Relevance. Handb Exp Pharmacol. 2017;239:319-342. doi: 10.1007/164_2016_103. PMID: 28035530; PMCID: PMC5526216.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай