Витамин D и бременност – какво трябва да знаем?

През последните години все по-често се обръща внимание на витамин D и неговата роля за здравето, особено за бременната и нейното бебе.

Всъщност, витамин D не е точно витамин. Ако трябва да сме по-точни, на медицински език той е стероиден витамин от групата на мастноразтворимите прохормони, който има изключителна роля за имунитета, костното здраве, клетъчното делене, сърдечно-съдовата и нервната система.

Рисковете на дефицит на витамин D при бременност

Бременността е период, в който тялото на жената е поставено на изпитание да „изхранва“ себе си и растящото в утробата бебе. Затова бременните и кърмещите жени попадат в рисковата група за недостиг на витамин D. Нещо повече – проучване на Holick по темата дори установило, че в изследваната група 73% от жените и 80% от новородените са били с дефицит на витамин D при раждането.

Недостатъчните серумни нива на витамин D при бременната се свързват с прееклампсия – застрашаващо здравето на майката и бебето състояние, чиито основни симптоми се изразяват в повишено кръвно налягане и увеличен белтък в урината.

Дефицитът на витамин D е обвързван с увеличаването на случаите на шизофрения и депресия. Затова, за правилно мозъчно развитие лекарите препоръчват нивата на витамин D да се поддържат нормални в периода на вътреутробното развитие и ранното детство.

Витаминът е важен и за правилната функция на белия дроб и превенция на бронхиална астма и инфекциозни белодробни заболявания.

Също така, допълнителният прием на витамин D по време на бременност редуцира риска от развитие на захарен диабет тип 1 при новороденото, като намалява образуването на автоантитела срещу β-клетките в панкреаса. Тази теза е подкрепена от едно финландско проучване на 10366 деца. При тези, приемащи ежедневно 2000 IU витамин D през първата година от живота и проследени в следващите 31 години, е отчетено намаление на риска от захарен диабет тип 1 с около 80%. При децата със сериозен дефицит на витамин D рискът е нараснал с около 200%.

Достатъчно ли е да приемам само витамини за бременни?

Малко вероятно е дневният прием на мултивитамините за бременни да осигурява достатъчно количество от ценния витамин D. Обикновено пренаталните витамини съдържат само 400 IU от него, което е крайно недостатъчно за Вас и Вашето бебе. Ето защо, преди забременяване и по време на бременност е необходимо да координирате индивидуалния прием на витамин D с лекар-специалист.

Как да си набавя витамин D с храната?

Всъщност едва 10% от витамин D може да попадне в човешкия организъм чрез храната – и то основно чрез мазни риби (сьомга, сардини, риба тон, скумрия), яйчения жълтък и обогатени с витамин D хранителни продукти. Основният и най-естествен източник за синтеза на витамина остава слънчевата светлина. Излагането на ръцете и краката от 5 до 30 минути два пъти в седмицата осигурява необходимия прием на витамин D.

Най-сигурният и ефективен метод за поддържане на нормални нива на витамин D за бременната и бъдещото ѝ дете е комплексният подход – умерени слънчеви бани, балансиран хранителен режим и прием на определени добавки с витамин D, предписани от лекар.

Консултант: д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика

Оставете коментар

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай