Влияе ли приемът на кафе на зачеването и бременността?

Обожавано и отричано. Здравословно и нездравословно. Едно е сигурно – към кафето няма как да останем равнодушни и еднозначни по отношение на неговите ползи и вреди за здравето и най-вече – за репродуктивните функции на човек. Днешната статия има за цел балансирано да разгледа някои популярни гледни точки за една от най-известните напитки в световен мащаб.

Завещанието на един козар

Ароматното питие, което ободрява милиони хора по света има доста интересна история. Според легендите, кафето било открито около 850 г. сл. н. е. в Абисиния, днешна Етиопия. Козарят Калди забелязал, че след като ядат от червените плодове на един храст, козите му ставали особено енергични и не искали да спят през нощта. Мъжът споделил „откритието“ си на игумена на местен манастир, който пък направил напитка от чудноватите плодове и установил, че тя му помагала да стои буден по време на вечерните молитви. Скоро популярността на енергизиращия еликсир излязла извън пределите на манастира, разпространила се на изток, за да стигне до Арабския полуостров, откъдето тръгва и световната експанзия на кафето.

„Тайната“ съставка на кафето

Основният ободряващ и стимулиращ ефект на кафето се дължи на съдържащия се в него кофеин. Това е вид естествен алкалоид, който най-често физиологично оказва въздействие върху нервната система на бозайниците, в това число и на човека. Кофеинът действа и като естествен пестицид – парализира и убива насекоми, които се опитват да се хранят с растенията, които го съдържат. А те далеч не се изчерпват само с кафееното дърво. Кофеинът се среща естествено в листата, семената или плодовете на повече от 60 растителни вида, включително:

  • някои видове чай
  •  какаови зърна
  • семена от гуарана
  • листа от йерба мате и други.

Отделно кофеинът присъства в редица безалкохолни напитки и е компонент в много фармацевтични продукти, включително аналгетици, диетични средства и лекарства срещу настинка и грип.

Как действа кофеинът?

Според количеството си, кофеинът оказва влияние на почти всяка система в човешкото тяло.

Влияние върху мозъка

Една от основните характеристики на кофеина е, че увеличава енергийния метаболизъм в мозъка, но същевременно води до относителна мозъчна хипоперфузия – намален кръвоток. Отделно, кофеинът активира норадреналиновите рецептори и изглежда провокира локалното освобождаване на допамин – вид невротрансмитер, който има пряко отношение към работата на мозъка, контролирането на движенията, емоционалните реакции и влияе директно върху центровете на удоволствието.

Според редица проучвания, приеман в определени количества, кофеинът понижава риска от развитие на Алцхаймер и деменция, както и редуцира суицидните намерения с до 45%. Известно е, че кофеинът свива кръвоносните съдове, намалявайки повишения приток на кръв към мозъка и така благоприятно повлиява главоболието. Възможен е и обратният ефект – когато при рязко преустановяване на редовен прием на кофеин, кръвоносните съдове отново увеличат обема си, предизвиквайки главоболие. Злоупотребата с кофеин може да доведе до безпокойство, раздразнителност, сънливост, а в много крайни случаи – до халюцинации, тремор и повръщане.

Влияние върху храносмилателната и отделителната системи

След приема на кофеин, почти 99% от него се абсорбира в рамките на 45 минути. Когато се консумира в напитки (най-често кафе, чай или безалкохолни) кофеинът се абсорбира бързо от стомашно-чревния тракт, след което основно се обработва в черния дроб и се отделя с урината. Това може да обясни честите позиви за уриниране след прием на кафе. Добре е да се знае, че кофеинът увеличава киселинността в стомаха, което може да причини киселини или стомашно разстройство.

Непълното извеждане на кофеина от тялото е индивидуално и зависи от много фактори – най-често физиологични – и може да се влияе от приема на медикаменти, тютюнопушене или бременност.

Влияние върху кръвоносната система

Кофеинът може за кратко да повиши кръвното налягане, като към момента няма категорично доказателство какво провокира този ефект. Според една хипотеза повишаването на кръвното налягане има отношение към повишаването на адреналина вследствие на приема на кофеин. Според друга – той прави временен блок на хормоните, които естествено разширяват кръвоносните съдове. Това състояние може да е опасно при хора, които имат хипертония или проблеми със сърцето.

Влияние върху костната и мускулните системи

В големи количества кофеинът пречи на усвояването на калция. Това може да доведе до намаляване на костната маса и да провокира състояния като остеопороза. Има данни, че злоупотребата с кофеин предизвика и проблеми с мускулите като чести крампи или спазми.

Кофеин, забременяване и бременност

Прекомерната употреба на кофеин може да увеличи производството на естроген и да влоши маточното здраве, създавайки пречки за забременяване. В проучване, публикувано през далечната 2001 г. в изданието „Фертилност и стерилитет“, се твърди, че повече от една чаша кафе на ден повишава естрогена при жени между 36 и 45 г. в първия, фоликуларен, етап на менструалния цикъл. Друго изследване твърди, че жените, които приемат 500 мг кофеин дневно (четири до пет чаши кафе), произвеждат 70% повече естроген във фоликуларната фаза на менструалния си цикъл, сравнено с жените, консумирали по-малко от една чаша кафе на ден.

Кофеинът обаче не засяга само репродуктивните функции на жената. Редовните дози кофеин в големи количества могат да повлияят негативно на качеството и броя на сперматозоидите, така че мъжете също трябва да бъдат внимателни.

В ранна бременност прекомерната употреба на кофеин може да влоши маточната рецептивност и оттам да попречи на успешната имплантация на ембриона. Други негативни ефекти са свързани със спонтанни аборти или нарушаване на ембрионалното развитие. Тъй като кофеинът преминава и през плацентата, злоупотребата с него може да компрометира сърдечната дейност на бебето или да доведе до забавяне в растежа и теглото му. Повишаването на кръвното налягане след сериозна консумация на кофеин, особено в по-късните гестационни седмици, създава риск от развитие на прееклампсия.

Доказано е също, че кофеинът повишава нивата на кръвната захар, което може да влоши състоянието на хора, страдащи от диабет тип 2, гестационен диабет или затлъстяване.

Внимателни с приема на кофеин трябва да бъдат жени, които по принцип поддържат високи нива на хомоцистеин, тъй като те естествено се повишават при прием на големи дози кафе. А повишените нива на хомоцистеин по време на бременност често са придружени от усложнения.

Колко кафе е безопасно?

Истината е, че тук няма точен отговор. Здравословният прием на кофеин съдържащи продукти зависи много от общото здравословно състояние на човек, възраст, хранителен режим и други индивидуални фактори. Безопасният прием на кафе се крие в намирането на точния баланс за всеки. И все пак, редица проучвания препоръчват на жените, правещи опити да забременеят, и бременните да ограничат приема на кофеин до 200 мг на ден.

Още един важен фактор е в коя част на деня консумирате кафе. За някои хора това е първата напитка щом отворят очи. Изследователите обаче съветват приемът на кафе да се съобрази с естествения пик на нивата на кортизол, които са високи в ранните часове – между 8:00 ч. и 9:00 ч., след това към 13:00 ч. и накрая – между 5:30 ч. и 6:30 ч. Затова според експертите най-доброто време за кофеинова напитка е между 9:30 ч. и 11:30 ч., когато се счита, че нивата на кортизол временно са се понижили.

Що се касае до избора между кофеиново или безкофеиново кафе, мненията са противоречиви. Някои твърдят, че в процеса на декофеинизиране на кафето се използва метилен хлорид, за които се смята, че влияе неблагоприятно върху централната нервна система и нарушава координацията. Въпреки това, все още няма категорични доказателства за неговата вреда, така че дилемата между двата вида кафе си остава въпрос на личен избор.

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Използвани източници:

Greenwood, B., How Does Caffeine Affect Estrogen Levels?, Healthfully (2011)

Institute of Medicine (US) Committee on Military Nutrition Research. Caffeine for the Sustainment of Mental Task Performance: Formulations for Military Operations. Washington (DC): National Academies Press (US); 2001. 2, Pharmacology of Caffeine.

Nehlig A. at al, Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects. Brain Res Brain Res Rev. 1992 May-Aug;17(2):139-70. doi: 10.1016/0165-0173(92)90012-b. PMID: 1356551.

Nichols, H., What does caffeine do to your body?, Medical News Today, 16 октомври 2017

Pietrangelo, A., The Effects of Caffeine on Your Body, Healthline, 28 септември 2018

Pot, Z., We Put Off Drinking Coffee Until 10 a.m. Every Morning. It’s Kind of Great.

Qian J. et al, Caffeine consumption during early pregnancy impairs oviductal embryo transport, embryonic development and uterine receptivity in mice, Biology of Reproduction, Volume 99, Issue 6, December 2018, Pages 1266–1275, https://doi.org/10.1093/biolre/ioy155

Hakim R. B et al, Alcohol and caffeine consumption and decreased fertility. Fertility and Sterility,Volume 70, Issue 4, 1998

The History of Coffee, NCAUSA, достъпна на https://www.ncausa.org/

Vollset S. et al. Coffee and homocysteine, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 71, Issue 2, February 2000, Pages 403–404, https://doi.org/10.1093/ajcn/71.2.403

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай