Витамин B6 – какво се крие зад една наглед обикновена химична структура?

Знаем, че за да бъдем в добро здраве, тялото ни се нуждае от витамини и минерали. Разнообразното и здравословно меню може да ни ги осигури, а един от най-важните за организма ни е витамин В6. В последните години се обръща все повече внимание на този витамин – уникален сред водо-разтворимите витамини, благодарение на редица функции, неговия метаболизъм и биохимична природа.

Да се върнем назад в историята

В началото на XX век са започнати редица проучвания върху така наречения Витамин-Б комплекс. През 1934 г. Пол Джьорджи е първият, който използва терминът витамин В6, за да го разграничи от хипотетичните растежни фактори В3, В4, В5. Следват няколко години на различни проучвания и открития. През 1939 г. Джьорджи първи въвежда термина Пиридоксин, като много важен аспект за това били изследванията, правени с различни животни, за да докажат наличието му в различни видове оризови трици и мая. Така се поставила основата за проучванията върху Витамин В6, неговите функции и влиянието му върху човека. Впоследствие са открити други подформи на Пиридоксинът. През 1953 г. Снайдерман и колеги наблюдават наличието на конвулсии при възрастни и анемия при по-големи деца, хранени с храна, бедна на витамин В6.   

Съществуват фосфорилирани и нефосфорилирани форми на Витамин В6, които формират групата на Витамин В6 витамерите. В разтвор тези форми са чувствителни, като това се определя от pH на средата. Пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин (основните три форми на Витамин В6 в природата) са относително топлоустойчиви в кисела среда, но в алкална среда са нестабилни.

Кои храни съдържат Витамин В6?

Продукт (100 g)Витамин B6 (mg)Продукт (100 g)Витамин B6 (mg)
бирена мая4,0 – 5,7краве мляко0,13
хайвер2,5зеле0,12
банани1,3моркови0,12
черен дроб0,17 – 0,73риба0,11
соя0,35 – 0,64филе свинско0,086
пшеница зародиш0,60месо овче0,081
месо свинско0,02 – 0,59портокали 0,080
месо телешко0,50грах зелен0,079
бъбреци0,40сирене0,066
спанак0,30лук0,063
круши0,23домати0,060
картофи0,22пъпеш0,036
яйца0,22ябълки0,026
месо пилешко0,13зеле цветно0,020

Какво се случва на биохимично ниво?

Чрез храната В6 попада в гастро-интестиналния тракт, където се абсорбира в дванадесетопръстника под формата на Пиридоксин. Попадайки в черния дроб под въздействието на дехидрогеназата се превръща в пиридоксин, за да достигне до Пиридоксал фосфат (PLP) или Пиридоксин – 5 – Фосфат чрез киназите.

Каква е употребата на В6 в медицинските среди?

  • Под формата на пиридоксин за лечение и превенция на: Синдром на Даун, Аутизъм, хипероксалурия, гестационен диабет, предменструален синдром (ПМС), депресия, диабетна нефропатия и др.
  • За повлияване на сутрешното гадене и повръщане при терминално болни, бременни и т.н.
  • Лечение на сидеробластната анемия
  • Лечение на пиридоксин-зависимата епилепсия
  • За превенция на Паркинсоновата болест

Какви са функции на Витамин В6?

  • Кофактор за трансаминазите, метаболизма на гликогена, декарбоксилацията.
  • Участва във формирането на протеини, липиди, ниацин, хистамин, невротрансмитери (допамин, серотонин, GABA), сфингомиелин, хемоглобин и т.н.

На какво влияе Витамин В6?

Имунната система

Витамин В6 участва в т.нар. one-carbon metabolism като ко-ензим за серин трансхидроксиметилаза и е отговорен за образуването на метионин и глицин, пурини и пирамидини, както и за метилирането на голямо количество нуклеинови киселини, белтъци и мазнини. Дефицитът на витамин В6 в комбинация с намалена активност на ензима 5-метилен тетрахидрофолатредуктаза води до хиперхомоцистеинемия. Последната води до ендотелна дисфункция, нарушения в ДНК, нарушения в метилационните процеси, водещи до сериозни състояния, свързани с усложнения по време на бременността. Доказано е, че ниското ниво на майчините еритроцити, ниското ниво на серумния фолат и високото ниво на хомоцистеина към 18-20 г.с. повишава риска за последстващо развитие на интраутеринна ретардация на плода.

Проучвания сред животните показват, че дефицитът на Витамин В6 повлияват неблагоприятно лимфоцитната продукция и имунния отговор срещу различни патогени. Талбот и колеги откриват, че при възрастни жени с компрометирана имунна система терапия с 50 мг Витамин B6 дневно за 2 месеца подобрява значнително техния лимфоцитен отговор.

Функцията на еритроцитите

Обуславя се с участието на Витамин В6 като коензим за трансаминазите в еритроцитите, отделно Витамин В6 се свързва с хемоглобина – с неговите алфа и бета вериги (PLP, PL), като повишава афинитета на кислорода към тях.

Нервна система

Витамин В6 участва във формирането на ензими, важни за образуването на различни невромедиатори като допамин, таурин, норепинефрин, хистамин, GABA, както и производството на сфингомиелин (обвивка на аксоните на невроните). Установено е наличието на аномалии в нервната система по време на вътреутробното развитие на плода при дефицит на Витамин В6, свързани с намалено производство на горепосочените продукти.

Още аспекти

Витамин В6 има доказан благоприятен ефект и при други състояния като хиперхолестеролемия, исхемична болест на сърцето и т.н. Също така витаминът е свързан с конверсията на триптофан в ниацин.

Информацията за този нутриент се разширява непрекъснато на база редицата проучвания, които се правят с него при животни и хора.

Какъв би бил оптималният прием на Витaмин В6?

Препоръчва се приемът да не надвишава 100 мг на ден, а плазмените концентрации да бъдат повече от 40mcg/l.

В заключение витамин B6 не е панацея, но със сигурност проучванията, свързани с него, доказват, че е огромна част от пъзела, наречен хомеостаза на човешкото тяло. А когато става въпрос за организма на бременна жена – то изискванията биха били много повече.

Консултант: д-р Николай Ковачев

Използвани източници

Robert R. at al, Handbook of vitamins – third edition – Revised and expanded

 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.1740-8709.2011.00364.x

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай