Защо бременните коремчета са различни?

Човешко е хората да сравняват и да се съпоставят, макар в повечето случаи това да е ненужно, защото всеки от нас е напълно индивидуален. Това също касае бременността и нейните физиологични изменения.

Много бременни ще потвърдят, че са обръщали внимание на големината и формата на коремите си, както и на физиологичните появи на стрии и пигментации по кожата там. И в този процес сигурно са възниквали редица въпроси: „Защо коремът на приятелката ми е по-голям от моя, независимо че сме в една гестационна седмица?“, „Кога ще проличи бременността ми“, „Защо ми се появява тъмна вертикална линия по корема?“ и куп други питания.

Истината е, че формите и размерите на бременните коремчета са строго индивидуални и се влияят от различни фактори, дори могат да се различават от бременност на бременност.

В тази статия ще разгледаме някои от причините, които оказват влияние върху размера на корема през бременността.

Мускули

Нарастването на корема при бременност зависи от разтягането на маточните и коремните мускули. Ако това е първа бременност или абдоминалните мускули са били добре тренирани преди зачеването, много вероятно е бременността да проличи по-късно.

От друга страна, ако основните коремни мускули са били разтегнати от предишна бременност или пък не са тренирани преди това, бременното коремче при втора или трета бременност може да изглежда по-голямо.

Истинското „бременно коремче“ обикновено се появява между 12 и 16 г.с., когато матката постепенно излиза от тазовата кухина и бременността става по-видима. Разбира се, има и изключения – при многоплодна или поредна бременност това може да стане по-рано.

Възрастта на майката

Този фактор също е обвързан със здравината и тонуса на абдоминалните мускули. Предполага се, че при жените, които са в 20-те и имат нормално тегло, коремните мускули все още са по-силни и здрави. Това означава, че е много вероятно бременността при по-младите майки да проличи по-късно.

Височина и тегло на бременната

Телата на жените са различни и това рефлектира върху проявлението на бременното коремче.

Ако една жена е по-висока и има по-дълъг торс, бременността ѝ може да проличи по-късно, сравнено с жена, която е по-нисичка. При по-високите жени матката обикновено „се разраства“ нагоре, а не навън. Коремите на жените с по-нисък ръст често растат по-напред или настрани, като изглеждат по-широки.

Теглото на бременната също оказва влияние върху размера на корема при бременност. При дамите с наднормено тегло или затлъстяване бременното коремче може да се прояви по-късно.

Позицията и размерът на бебето

Тъй като вътреутробно бебето се движи много, то може да заема различни позиции, които да повлияят на формата на корема. Във финалните етапи на бременността, бебетата обикновено предпочитат позиция с главата надолу, но могат да местят гърба си от едната страна на другата и в зависимост от позицията им коремът на бременната може да варира по размер и форма.

Действителният размер на бебето също е ключов фактор за големината на майчиния корем. Ако майката и таткото са високи или едри хора, много вероятно е бебето също да бъде с по-големи размери. Ако и двамата са дребнички, предполага се, че бебето би било по-малко.

Околоплодна течност

Количеството амниотична течност или т.нар. околоплодни води също може да рефлектира на големината на корема при бременната жена. Обикновено тази полупрозрачна или светложълта течност се състои от вода, електролити, протеини, въглехидрати, липиди, минерали, урея и фетални клетки. Това е непрекъснато променяща се среда, която зависи от майчиното и феталното здраве и процеси. Именно промените в нейното количество могат да променят и размера на корема.

Отрязъка от деня

Много бременни забелязват, че сутрин коремите им изглеждат по-малки, а вечер сякаш се уголемяват. Това е нормално и може да се обясни с факта, че сутрин стомахът е празен. Храносмилателният тракт е усвоил цялата храна от предната вечер, правейки коремната област – и съответно „бебешкото коремче“ – да изглеждат по-малки, отколкото по-късно през деня, когато се приемат повече храна и течности.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако имате въпроси, свързани с вашата бременност.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай