Защо е важна подкрепата на партньора при еднo асистирано зачеване и бременност?

Всяко зачеване е много специален и трепетен процес. При едни двойки се случва случайно и непланувано, при други веднага, при трети след известно време. А при четвърти този процес има нужда от допълнително медицинско съпровождане. Във всеки един от тези случаи зачеването е символично свързване между двамата партньори. Различното при асистираното зачеване е липсата на физически интимен контакт между партньорите. Именно поради тази причина жената има нужда от едно по-явно психическо и физическо присъствие от страна на партньора ѝ. Човекът е комплексно психо-физично същество, което се нуждае от своите телесни и сетивни преживявания. При отсъствието на такива е важно те да бъдат компенсирани с една допълнителна психическа подкрепа.

Организирайте си интимно време заедно по време на трансфера

След асистираната процедура двойката може да си уговори среща, да има организиране на време заедно. Разговори за зачеването. Или просто заедно прекарано време. Често жени, преминали през подобни преживявания, свидетелстват за „студено“ медицинско присъствие, което при някой дами е преживяно като далечно, дори неприятно. Често усещане за самота и тъга присъстват в разказите. За да бъде компенсирано това усещане, е важно да има компенсация на липсата на физическа интимност. Това може да се случи, като двойката в деня на процедурата има интимно време на ласки един с друг, в което да се усети контактът между тях. Под интимност разбираме близост на физическо и психическо ниво. Нека говорят за евентуалното зачеване и да го мечтаят. Усещането за това, че жената е желана от мъжа си би спомогнало допълнително за процеса. Бебето се появява далеч преди неговото физическо зачеване. Много повече във фантазиите на своите майка и баща – още в техните детски игри.

Бебето се появява далеч преди неговото физическо зачеване. Много повече във фантазиите на своите майка и баща – още в техните детски игри.

Стари снимки на родителите като бебета и деца

Освен отдаване един на друг, двойката може да си помогне и като гледат снимки на майката и бащата като малки. Да видят какви бебета и малки деца са били. Да се разпознаят един в друг или да помечтаят за това как са си представяли бъдещето им дете – все поотделно и сега заедно като двойка.

Влиянието на малките бебета

Прекарване на време с близка приятелка с малко бебе има фантастично действие върху психиката на жената.

Общуването с новородено или малко бебе прави чудеса за майката. Това кара хормоните на жената да забушуват и желанието тя да бъде майка стават големи.

Да поканим бебето

Разговорите на двойката  един с друг са много важни, но и да говорене на бебето означава да се създаде символично пространство за този човек.

Пространство за бременността

Това жената да има време на покой и радост по време на зачеване също има огромно значение. Начинът на хранене и живот. И тук не толкова от биологична гледна точка, колкото от символична и психическа. Да се създаде пространство за майката и за нейната бременност.

Автор: Анастасия Грозева, психолог, психотерапевт

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай