Д-р Даниел Димитров: 70% от цялата имунна система се намира в храносмилателния тракт

Понятието „микробиом“ все повече започва да се налага в медицината и да обяснява множество здравословни състояния – от автоимунни заболявания до безпокойство и депресия.

Д-р Даниел Димитров – един от водещите специалисти по хранене и диететика, който практикува в МЦ „Д-р Сигридов“, разясни подробно ролята на микробиома в предаването „Училище за родители“ на ТВ Евроком.

Микробиомът се отнася не само към типа бактерии, които населяват човешкото тяло, но е свързан и с генетичната информация, която дадена бактерия носи. В зависимост от това къде е разположен, микробиомът може да бъде различен. Кожата, червата, матката и дори конюнктивата са заселени с различни господстващи семейства от микроорганизми.

В стомаха те са най-малко, тъй като средата там е киселинна и по-трудна за адаптация. В тънките черва микроорганизмите са между 103 и 105, в края на тънките черва – към 108, а най-много има в крайните части на дебелото черво – към 1012 броя.

Ролята на полезните бактерии е огромна. Те отговарят за:

  • допълнителното усвояване на хранителните вещества
  • имунната система, тъй като 70% от обема на цялата имунна система се намира в храносмилателния тракт. Когато човешките бактерии са с правилен брой и съотношение, те подават правилните сигнали на имунната система, за да може тя да реагира нормално, без да се стига до свръхреакции (т.нар.цитокинна буря)
  • подкрепа на перисталтиката
  • синтеза на витамини от B групата и витамин К, както и по-доброто усвояване на дадени витамини и минерали

Какво се случва, когато биоразнообразието на полезните бактерии в организма е нарушено и как можем да възстановим баланса, вижте цялото интервю на д-р Димитров тук.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай