Д-р Сигридов взе участие във Форум за женско здраве

д-р-иван-сигридов-форум-женско-здраве

Като един от водещите специалисти в областта на ембрионалната и фетална морфология в България, д-р Иван Сигридов бе сред лекторите на първия по рода си у нас целодневен „Форум за женско здраве“, организиран от Момичетата от града.

Събитието се проведе на 31 май 2024 г. в Интер Експо Център с богата програма в две зали. Стотици жени имаха възможността да се срещнат с 30 изявени лекари и учени в различни направления, сред които акушерство и гинекология, генетика, диетология, дерматология, психология и други.

Поради големия интерес към репродуктивното и пренаталното здраве, д-р Сигридов изнесе две лекции. Едната бе посветена на подготовката за бременност и предизвикателствата, с които се сблъсква съвременната жена при опитите за зачеване. На фона на глобалните тенденции за влошаване на фертилитета при двойките и драстичния спад в раждаемостта, доктор Сигридов очерта основните фактори, които оказват негативно влияние върху женското репродуктивно здраве. Той даде и практически насоки откога е добре да стартира подготовката за зачеване и какво да включва с цел да се минимизират евентуалните рискове за майката и бебето.

Д-р Сигридов по време на една от лекциите си на Форум за женско здраве

Втората лекция на д-р Иван Сигридов беше насочена към проследяването на бременността и по-конкретно – ранната ембрионална морфология, между 4 и 10 гестационна седмица. В този период развиващите се органи и системи на бебето са най-податливи на вредни въздействия от страна на майчиния организъм (енергийни и метаболитни дисбаланси, генни мутации, злоупотреби, определени лекарства) или околната среда (вируси, радиация, тежки метали и др.). Докторът сподели с аудиторията конкретни примери от своята богата практика и показа как навременното установяване на някои проблеми при ембриона и майката могат ефективно да се коригират чрез подходяща персонализирана терапия.

Интерактивният подход на форума даде възможност на много жени от аудиторията да зададат своите въпроси към д-р Сигридов на финала на лекциите.

Снимки © Форум за женско здраве, Интер Експо Център

Фотограф © Иван Коловос

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай