Гестационен диабет – всичко, което трябва да знаем

Близо 7%-10% от всички бременни по света чуват диагнозата „гестационен диабет“. Първоначално наличието на това състояние може да ви шокира, защото всеки си представя хранителни ограничения, постоянно мерене на кръвна захар, прием на медикаменти… Преди обаче да позволите на паниката да ви обземе, прочетете тази статия и вижте всичко най-важно за гестационния диабет – как се проявява, как може да се контролира и има ли бъдещи последствия за жената и нейното бебе.

Какво е гестационен диабет и какви рискове крие за майката и бебето?

Гестационният диабет е състояние, което се развива по време на бременността – най-често между 24 и 28 гестационна седмица – и се свързва с повишени нива на кръвната захар.

Ако развиете гестационен диабет, докато сте бременна, това не означава, че сте имали диабет преди бременността и най-важното – не означава, че ще го имате след това. Въпреки това, добре е да знаете, че ако не се контролира, състоянието крие някои рискове за бременността, здравето на жената и нейното бебе.

Нелекуваният гестационен диабет може да създаде предпоставки за усложнения при бременността и раждането – например повишено кръвно налягане, риск от прееклампсия, раждане на дете с по-високо тегло и трудности при родоразрешението. Неслучайно голям процент от жените с вече установен диабет и гестационен диабет раждат оперативно – чрез цезарово сечение.

По отношение на майчиното здраве, гестационният диабет увеличава риска от развитие на диабет тип 2 в бъдеще – между 5 и 10 години след раждането.

Децата на майки с гестационен диабет също са с по-висок риск от появата на диабет по-късно в живота им.

Какво предизвиква гестационния диабет?

Причините за развитието на гестационен диабет са комплексни, но до голяма степен хормоните са тези, които играят важна роля за отключването му. По време на бременността тялото на жената произвежда по-голямо количество от някои хормони като човешки плацентарен лактоген (hPL) и други хормони, които от своя страна могат да повлияят на инсулина – хормонът, който регулира кръвната захар, и съответно да предизвикат инсулинова резистентност. Ако тази инсулинова резистентност стане твърде голяма, нивата на кръвната захар могат да се повишат сериозно, което да доведе до наличие на гестационен диабет.

Рискови фактори за развитие на гестационен диабет

Има редица предпоставки, които излагат жените на по-висок риск от гестационен диабет. Сред тях са:

 • по-голяма възраст на майката
 • високо кръвно налягане
 • фамилна обремененост за диабет
 • затлъстяване или наднормено тегло (ИТМ ≥ 25 кг/м2) преди и по време на бременност
 • многоплодна бременност
 • предишно раждане на дете с тегло над 4 кг
 • предишни бременности, завършили със спонтанен аборт или мъртво раждане
 • наличие на синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ) или други състояния, които се свързват с инсулинова резистентност

Какви са симптомите на гестационния диабет?

Коварното на гестационния диабет е, че той може да протече незабелязано, тъй като в много случаи симптомите му са слабо изразени и жената може да ги отдаде на самата бременност. Все пак, бъдете внимателни, ако имате някои от следните индикации

 • постоянна умора
 • замъглено зрение
 • прекомерна жажда
 • често уриниране
 • световъртеж или замаяност
 • драстични проблеми с теглото – рязко отслабване или пък обратното – внезапно покачване на килограми
 • чести урологични, вагинални или кожни инфекции
 • повишено количество на околоплодната течност или голямо за срока на бременността бебе

Как се поставя диагнозата гестационен диабет?

По преценка на лекуващия лекар на бременната може да бъде назначено скриниране за гестационен диабет в различни периоди на бременността, но най-често между 24 и 28 гестационна седмица, в зависимост от това дали жената има нисък, междинен или висок риск от развитие на състоянието.

За целта се провежда орален-глюкозотолерантен тест (ОГТТ) с изпиване на сироп, съдържащ 75 г глюкоза, и се изследва нивото на кръвната захар чрез взимане на венозна кръв. 8 часа преди самото изследване е необходимо да се преустанови приемът на течности и храна, както и на някои лекарства, които могат да повлияят теста.

Диагнозата гестационен диабет се поставя от лекар ендокринолог, взимайки предвид резултатите от ОГТТ и останалите клинични симптоми, но като ориентир за наличие на гестационен диабет се отчитат следните стойности на кръвната захар:

 • на гладно ≥ 5,1 mmol/l
 • на първия час от натоварването с глюкоза ≥ 10 mmol/l
 • на втория час от натоварването с глюкоза  ≥ 8,5 – 11,0 mmol/l

Имам гестационен диабет, а сега накъде?

При потвърждаване на диагнозата и според нейната сериозност състоянието гестационен диабет може да се контролира само чрез подходящ хранителен и двигателен режим или чрез инсулин и перорални медикаменти – при по-тежките случаи.

Следните няколко съвета, свързани с балансираното хранене и редовното движение, също благоприятно повлияват състоянието.

 • Достатъчен прием на протеини, особено за закуска – яйца, нискомаслени млечни продукти, риба, птиче или заешко месо, с ограничаване на червените и много тлъстите меса
 • Зеленчуци на почти всяко хранене. Сред полезните са всички зеленолистни зеленчуци, краставици, аспержи, чушки, броколи, домати, тиквички и други с ниско съдържание на скорбяла. Най-добре е зеленчуците да се консумират сурови или на пара.
 • Плодове с нисък гликемичен индекс – горски плодове, череши, грейпфрут, сливи, праскови и др.
 • Прием на полезни мазнини, които ще намерите в авокадото, зехтина, кокосовото масло, някои ядки и др.
 • Редовното хранене с по-малки порции помага за контролиране нивото на кръвната захар. Добре е за деня да има три основни и няколко междинни хранения
 • Прием на достатъчно вода
 • Избягване на бързите въглехидрати и тестените храни – бял хляб, сладки изделия, плодове с много висок гликемичен индекс (например зрели банани, диня, фурми)
 • Редовна физическа активност от по минимум 30 минути на ден, ако състоянието ви позволява

Гестационният диабет може да се профилактира и контролира успешно. Първата стъпка е да намерите ендокринолог, на когото може да се доверите. В МЦ „Д-р Сигридов“ практикува един от най-добрите млади ендокринолози в България – д-р Мария Бояджиева. Може да запишете час за консултация при нея всеки вторник или сряда.

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете изследване или лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Използвани източници

Behboudi-Gandevani, S., et al. The impact of diagnostic criteria for gestational diabetes on its prevalence: a systematic review and meta-analysis. Diabetol Metab Syndr 11, 11 (2019). https://doi.org/10.1186/s13098-019-0406-1

Gestational diabetes. International Diabetes Federation, достъпен на www.idf.org

St. Michael’s Hospital. Women with diabetes having more C-sections and fetal complications, study finds. ScienceDaily, 17 September 2010.

Оставете коментар

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай