Как действат детокс диетите и има ли реална полза от тях?

Идеята за пречистването на организма е възникнала много отдавна през вековете, има своите пикове и спадове, а днес е популярна отново. Детокс диетите са изключително примамливи поради обещанието за бързо сваляне на теглото и повишаване на общия тонус и енергия на организма. Но колко ефективни са те и крият ли риск за здравето?

Какво е детокс?

На медицински език понятието „detox” означава отстраняване на токсични вещества от човешкия организъм в случаите на остро отравяне с лекарства, наркотици или алкохол. В съвременната медицината процесът на детоксикация се реализира посредством употреба на антидоти, диализа, хелатотерапия, форсирана диуреза, прилагането на хепатопротективни агенти и други научно признати средства.

В алтернативната медицина, обаче, под „detox” се разбират различни форми на „пречистване”, предлагани като детоксикиращи диети (н-р: lemon detox diet, fruit flush, master cleanse), билкови екстракти, детокс вани, контрастни душове, гладолечение, прием на дестилирана вода, високи дози загрято масло, електрически и електромагнитни въздействия и още много други.

Всички тези методи целят да подобрят съня, да се справят с хроничната умора, хранителната непоносимост, да подсилят имунитета, да повлияят на скритите форми на възпаление и не на последно място – да свалят излишните килограми.

Къде се крият токсините?

Некоректно е класифицирането на храните като такива, натрупващи и ненатрупващи токсини, както и не е редно да говорим буквално за „вредни” храни, а за неправилни количества. Съвременният човек прекалява с много храни, които в големи количества биха имали негативен здравословен ефект. Това са:

  • богати на въглехидрати  – нишесте и прости захари
  • нездравословни мазнини – транс-мастни киселини, пържени храни и храни, приготвени при много високи температури, които са богат източник на крайни продукти на гликирането (AGEs) и ускоряват стареенето;
  • пакетираните храни
  • всички безалкохолни напитки, които са богати на глюкозо-фруктозен сироп
  • различни оцветители и консерванти.

Как работят детокс диетите?

В основата на пречистването е активиране на естествените сили на организма чрез стимулиране на различни органи и системи, за да може токсичните вещества да се изхвърлят от тялото чрез храносмилателната, пикочо-отделителната, дихателната система и кожата.

За съжаление, в медицината няма достатъчно доказателства, гарантиращи безопасността и ефикасността на детокс диетите. Много хора си ги самоназначават или се доверяват на мними „експерти“, без да взимат предвид индивидуалния си здравен статус. Така например, един от нашумелите диетични режими като гладолечението може да доведе до сериозни рискове за здравето. Ако не се контролира от специалист, то може да наруши водно-електролитния баланс, да потисне обмяна на вещества, да доведе до хормонални нарушения и дори да предизвика йо-йо ефект след възстановяване на храненето.

Ако човек се храни разнообразно, балансирано, има правилен режим на хранене и не преяжда системно с храни, които водят до хронично възпаление в организма, не би имал нужда от периодична или системна детоксикация.

Консултанти: Доц. д-р Лалка Рангелова и д-р Мария Николова, специалисти по хранене и диететика

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай