Колко витамин D е достатъчен?

Обикновено за дефицит на витамин D се приемат стойности на серумните нива под 20 ng/ml (50 nmol/L), а за недостатъчност – между 21–29 ng/ml (52. 5–72. 5 nmol/L).

Ежедневният прием на 1000 IU витамин D не е достатъчен при установен сериозен дефицит. Необходима е консултация с лекар-специалист, за да се определи правилната индивидуална доза и продължителност на лечението за конкретния пациент.

Препоръчителният дневен прием на витамин D при здрави хора е обобщен в следната таблица.

Възрастови групиВит. D (IU/ ден)
СЗО България
(ФН, 2005)
България
(ФН, 2018)
IOM
(1997)
IOM
(2011)
0-6 месеца200200400200400
6-12 месеца200200400200400
1-3 години200200600200600
4-8 години200200600200600
9-13 години200200600200600
14-18 години200200600200600
19-30 години200200600200600
31-50 години200200600400600
51-70 години или жени400/600400/600600600600
71+ години600600800600800
14-18 години
(бременни/ кърмачки)
200200600200600
19-50 години
(бременни/ кърмачки)
200200600200600

Слънчевият витамин

Известно е, че най-важният естествен източник за синтеза на витамин D – около 90% – е слънчевата светлина и по-специално – ултравиолетовият спектър на слънчевите лъчи. Излагането на ръцете и краката от 5 до 30 минути (в зависимост от часа през деня, сезона, географската ширина и пигментацията на кожата), между 10:00 ч. и 15:00 ч., 2 пъти седмично, най-често е достатъчно за покриване на нуждите от витамин D. Тук трябва да уточним, че няма как да се „предозирате“ с витамин D от прекаленото излагане на слънце, тъй като под дългото действие на слънчевата светлина този витамин се разгражда до неактивни фотопродукти. Разбира се, злоупотребата със слънчевите бани е вредна за кожата и трябва да се избягва.

А солариумите?

Умерената употреба на солариум също се препоръчва, особено през зимата и при хора, които имат проблем с усвояването на мазнините. Излагането на 1 еритемна доза само по бански костюм е еквивалент на прием на 20 000 IU витамин D.

Витамин D и храната

Малка част от необходимия витамин D се приема с храната или с добавки и лекарства, съдържащи витамина.

Витамин D като натурална или фортифицираща съставка (D2 или D3) се съдържа само в някои храни. Витамин D2 се произвежда от ергостерола, съдържащ се в маята, а витамин D3 от 7-дехидрохолестерола на ланолина, под действието на ултравиолетовите лъчи.

Източник на витамин DСъдържание на витамин D3 (IU)
Храни
100 г. сьомга
прясна, дива
прясна, от рибарник
консерва

600-1000
100-250
300-600
100 г. сардина от консерва300
100 г. тон от консерва230
100 г. скумрия от консерва250
100 г. гъби шитаки
пресни
сушени на слънце
100
1600
5 г. масло от черен дроб на треска400-1000
1 брой жълтък20
UVB – 0,5 минимална еритемна доза (5-10 минутно излагане на ръце и крака на директна слънчева радиация)3000
Обогатени храни с витамин D
225 г. обогатeно прясно мляко100
225 г. обогатeно кисело мляко100
100 г. обогатeно масло50
225 г. обогатeн портокалов сок100
100 г. обогатeн маргарин430
85 г. обогатeно сирене100
225 г. формула за кърмачета100
1 порция обогатeни зърнени закуски100
Добавки и лекарства
Вигантол (холекалциферол)1ml = 30 капки = 20 000IU
Калцитриол (Рокалтрол)0,25µg; 0,5 µg
Алфа D30,25µg; 0,5 µg; 1 µg
Деавит (ергокалциферол и ретинол)1 ml = 40 капки =  40 000 IU ергокалциферол и 30 000 IU ретинол палмитат

Ключът към поддържане на здравословни оптимални нива на витамин D често се крие в комплексния подход, а именно – балансиран хранителен режим, умерено излагане на слънце и допълнителен прием на добавки, съдържащи витамина при необходимост.

Консултант: д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай