Колко често се къпят бебетата?

къпане на бебе

Отговорът на този въпрос зависи коя „школа“ питате, като тук се пригответе за разнопосочни мнения – от един, два или три пъти на седмица до препоръки за къпане всеки ден.

„За“ всекидневно къпане

Българите са сред народите, при които все още доминира традицията за къпане на новороденото всеки ден. Дори в родилните домове ще видите, че по време на болничния престой акушерките ежедневно правят т.нар. „тоалет“ на бебето, който включва измиването на цялото му тяло под течаща вода. След това повечето родители пренасят тази практика вкъщи. Вероятно тя се корени в народопсихологията и идва от миналото, когато след раждане бебето се е къпало всеки ден в продължение на 40 дни. Съществували обичаи за здраве, според които при първото къпане майките слагали във водата 40 билки и сребърна монета.

„За“ къпането по-рядко

Днес, особено на запад, все повече се налага тенденцията бебетата да се къпят по-рядко, като зад това се изтъкват определени ползи за здравето. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва новородените да не се къпят през първите 24 часа или, ако това е невъзможно, съветват първата баня да се отложи с поне шест часа. Същото мнение споделят и експертите от Американската академия по педиатрия, които в допълнение препоръчват родителите да къпят бебетата си най-много три пъти в седмицата до навършване на една година.

Причината за всичко това произхожда от факта, че първите 24 часа от живота на бебето са изключително важни за неговата адаптация от утробата към света навън, включително за изграждането на ценната връзка майка-дете. Според повечето експерти, къпането непосредствено след раждането би могло да попречи на този плавен преход и да наруши важни процеси при новороденото.

Фактор № 1: Може да наруши защитната бариера на кожата

Почти всички бебета се раждат със специално покритие, наречено верникс казеоза – белезникава субстанция, изградена от епидермални клетки и мазнини. Той защитава и овлажнява нежната бебешка кожа, като същевременно задържа топлината. Има предположения, че верниксът има антибактериални и антивъзпалителни свойства и предпазва новороденото докато имунната му система поеме тези функции.

Премахването на верникса с първото къпане веднага след раждането може да причини спад в телесната температура, изсушаване на кожата, предразполагане към инфекции и дори хипогликемия при 50% от високорисковите бебета.

Изследване, базирано на извадка от 73 новородени предполага, че къпането след поне 48 часа от раждането може да има връзка с постигане на по-стабилна телесна температура и по-добро кожно здраве.

Фактор № 2: Може да компрометира кърменето

Отвеждането на бебето за къпане твърде скоро след раждането може да забави изграждането на специалната връзка между майка и бебе – така важна за старта на кърменето. Проучване от 2019 г., обхващащо почти 1000 новородени, установило, че отлагането на къпането с около 12 часа след раждане, подпомага по-лесното закърмване на бебето и увеличава процента на изключително кърмени деца след това. 

Фактор № 3: Може да предизвика екземи на по-късен етап

Всекидневното къпане може да направи бебешката кожа по-суха, чувствителна и склонна към екземи. Според проучване на King’s College London къпането на бебетата повече от веднъж седмично потенциално удвоява риска от възпалителни кожни състояния. По-честите бани могат да доведат до дисфункция на кожната бариера, а ако се правят с по-твърда вода – това увеличава риска от дерматити с около 87% при бебетата до 3 месеца.

Ето защо, ще чуете поддръжниците на теорията за по-рядко къпане да твърдят, че оптимално децата до година трябва да се къпят между 1 и 3 пъти на седмица. Това обаче не изключва всякаква липса на хигиена към бебетата. Родителите се насърчават ежедневно да почистват или обтриват с вода частите на бебешкото тяло, които най-много се замърсяват – гениталии, лице, шия, гънките на бедрата, слабините, подмишниците и други.

Сутрин или вечер – кога е най-добре да къпем бебето?

Изборът изцяло зависи от предпочитанията на родителите. За някои най-подходящи са сутрешните бани, когато бебетата са по-будни, докато други предпочитат успокояващия ефект на водата преди вечерния сън. Единствената препоръка тук е да не се къпе бебето непосредствено след хранене.

Колко пъти и кога да се къпете бебето се определя най-вече от вашия личен избор и нагласи. Ако имате въпроси по отношение на това какво е най-добро за вашето дете, доверете се на интуицията си и на съветите на вашия лекар-педиатър.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници

Hein, I. Bathing Babies More Than Once a Week Nearly Doubles Eczema Risk. Medscape. June 23, 2020

Mardini, J., Rahme, C., Matar, O. et al. Newborn’s first bath: any preferred timing? A pilot study from Lebanon. BMC Res Notes 13, 430 (2020). https://doi.org/10.1186/s13104-020-05282-0

McInerney C. Delaying the First Bath Decreases the Incidence of Neonatal Hypoglycemia. Online library 04 June 2015

University of Rochester Medical Center. The second trimester.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай