По пътя на млякото или как се образува кърмата?

Кърмата се произвежда от млечните жлези, основните части на които са изградени от алвеоли, ареола, зърно и млечни каналчета. Кърменето на бебето стимулира нервните окончания в зърното и ареолата. Те сигнализират на хипофизната жлеза в мозъка да освободи два хормона – пролактин и окситоцин. Пролактинът кара алвеолите да усвоят хранителни вещества (протеини, захари) от кръвоснабдяването и да ги превърнат в кърма. Окситоцинът участва в съкращаването на малките мускули на млечната жлеза и придвижва млякото през млечните каналчета. Това движение на млякото се нарича  “рефлекс на изтласкване”.

Съществуват много фактори, които влияят на този рефлекс.

Стимулиращи или положително влияещи на рефлекса на изтласкване са:

  • мисълта за бебето
  • гушкането
  • миризмата на бебето
  • бебешкия плач

Отрицателно действащи фактори са:

  • болка
  • стрес
  • студ
  • умора
  • цигари, алкохол, някои лекарства

Какво се крие в кърмата?

Кърмата има уникален състав. Компонентите, които съдържа, напълно задоволяват нуждите на кърмачето от енергия и хранителни вещества през първите 4-6 месеца след раждането. Допълнително тя съдържа антитела, живи клетки и много защитни фактори, които помагат за растежа, развитието и добрата адаптация на бебето.

Майчиното мляко е жива течност, която се променя във времето и дори по време на едно единствено кърмене.

Как да произвеждам повече кърма?

Сукането на бебето е основното условие за поддържането на секрецията на човешкото мляко. Колкото повече суче едно бебе, толкова повече сигнали се изпращат до мозъка и съответно – толкова повече се стимулира лактацията. Приемането на достатъчно течности, предимно вода, също е от съществено значение за количеството на произведената кърма. Заедно с това, жената трябва да намира и време за физическа почивка, което е малко по-трудно с присъствието на бебето.

Важно е да се отбележи, че кърменето е процес, който изисква практика и постоянство. Ето защо близкият контакт между майката и бебето е много важен. Той ще помогне на бебето да се почувства на сигурно, топло и комфортно, а на майката – да бъде по-уверена.

Консултант: Доц. д-р Лалка Рангелова, специалист по хранене и диететика

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай