Прееклампсия и бременност

бременна-прееклампсия

Бременността е свързана с много промени и предизвикателства за женското тяло. Като нормална част от физиологичния процес, организмът често ги преодолява самостоятелно и безпроблемно. Има обаче състояния, с които тялото невинаги може да се справи и така възникват рискове за здравето и живота на бременната и нейното бебе. Такова състояние е прееклампсията.

Какво представлява прееклампсията?

Прееклампсията, наричана по-рано токсемия, е нарушение по време на бременността, което в световен мащаб засяга между 2% и 8% от бременните. То се характеризира с поява на високо кръвно налягане (хипертония), протеин в урината (протеинурия), отоци по крайниците и нарушени функции на важни органи като бъбреци и черен дроб. Обикновено прееклампсията се случва в края на бременността – след 34 г.с или преди термин, но може да се появи по-рано, след 20 г.с., или веднага след раждането.

Прееклампсията варира от лека до тежка. Ако не е третирана правилно и навреме, тя може да доведе до еклампсия – сериозно състояние, което може да причини гърчове, мускулни болки, загуба на съзнание и в редки случаи – да завърши с летален изход.

Какво предизвиква прееклампсията?

Въпреки че до момента причината за развитието на прееклампсията не е напълно изяснена, все повече медицински източници смятат, че зараждането ѝ стартира от плацентата. Това е временен ендокринен орган, който възниква по време на бременността и осигурява необходимите хранителни вещества, кислород и антитела от майката към бебето посредством пъпната връв. При жени с прееклампсия кръвоносните съдове в плацентата не се развити достатъчно или не функционират добре. В резултат на това се нарушава циркулацията на кръвта, което може дa доведе до проблеми с регулиране на кръвното налягане при майката.

Според някои учени генетиката също обуславя риска от прееклампсия. Те изтъкват, че генетичната предразположеност към хипертония е основен рисков фактор за развитие на състоянието.

Рискови фактори за развитие на прееклампсия

Съществуват определени фактори и придружаващи състояния, които излагат някои жени на по-висок риск от развитие на прееклампсия по време на бременността, сравнено с други. Сред тях са:

 • Прееклампсия при предишна бременност. Колкото по-рано през бременността дадена жена е имала прееклампсия, толкова по-висок е рискът да я има отново при следваща бременност
 • Многоплодна бременност
 • Наличие на високо кръвно налягане, диабет, бъбречно заболяване или автоимунно заболяване като лупус или антифосфолипиден синдром
 • Наднормено тегло или затлъстяване
 • Фамилна анамнеза за прееклампсия. Това означава, че други хора в семейството на бременната, като майка или сестра, са имали състоянието.
 • Усложнения при предишна бременност
 • Раждане на бебе с ниско тегло при раждане
 • Раждане на дете преди повече от 10 години
 • Забременяване с помощта на асистирана репродуктивна технология
 • Майчина възраст над 35 години

Какви са симптомите на прееклампсия?

Много бременни не изпитват сериозни неразположения при развитие на прееклампсия. Едни от първите индикации за състоянието са високо кръвно налягане (особено притеснително е систолично кръвно налягане над 160 mmHg), протеин в урината и задържане на вода. Последното може да доведе до отоци и наддаване на тегло.

Други индикации за прееклампсия могат да бъдат:

 • Силно главоболие
 • Замъглено виждане, поява на тъмни петна в зрението или чувствителност към светлина
 • Болка в горната част на корема, обикновено под ребрата от дясната страна
 • Подуване на ръцете и лицето
 • Недостиг на въздух
 • Понижени нива на тромбоцитите в кръвта (тромбоцитопения)
 • Повишени чернодробни ензими, които показват проблеми с черния дроб
 • Гадене или повръщане
 • Бавен темп на вътреутробен растеж и развитие при бебето

Без незабавно лечение прееклампсията може да доведе до редица сериозни усложнения, включително конвулсии (еклампсия), HELLP синдром (комбинирано нарушение на черния дроб и кръвосъсирването), сърдечен удар и др.

Важно е да се отбележи, че само високото кръвно налягане по време на бременност, невинаги означава прееклампсия. Ето защо, симптомите трябва да се споделят на наблюдаващия бременността акушер-гинеколог, който да прецени реалния риск от развитие на прееклампсия на база на допълнителни изследвания.

Лекарите в МЦ „Д-р Сигридов“ прецизно следят определени показатели, както при майката, така и при бебето, които могат да разкрият ранни рискови индикации за развитие на прееклампсия. При правилна и навременна диагностика, състоянието може да се контролира безпроблемно така, че да не повлияе негативно на хода на бременността и здравето на бебето. 

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници

Gray KJ, Saxena R, Karumanchi SA. Genetic predisposition to preeclampsia is conferred by fetal DNA variants near FLT1, a gene involved in the regulation of angiogenesis. Am J Obstet Gynecol. 2018 Feb;218(2):211-218. doi: 10.1016/j.ajog.2017.11.562. Epub 2017 Nov 11. PMID: 29138037; PMCID: PMC5807126.

Preeclampsia, March of dimes, https://bit.ly/3gkKlMt

Preeclampsia, Mayoclinic https://mayocl.in/3F0wgOA

Preeclampsia, NHS, https://bit.ly/3MRRVun

Preeclampsia, WebMed, https://wb.md/3MSzBkA

Steinthorsdottir, V., McGinnis, R., Williams, N.O. et al. Genetic predisposition to hypertension is associated with preeclampsia in European and Central Asian women. Nat Commun 11, 5976 (2020). https://doi.org/10.1038/s41467-020-19733-6

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай