Влияят ли добавките преди зачеване върху теглото на бебето?

майка-и-бебе

Първите 1000 дни от зачеването до навършване на 2 години са критичен прозорец, в който може да се повлияе на растежа и телесния състав на детето в по-късна възраст. Това е и моментът, в който могат да се отключат фактори за бъдещи рискове от поднормено тегло и затлъстяване.

Нарушенията в теглото на детето могат да се кодират още преди зачеването

Съществуват данни, че майчиното затлъстяване, гликемията и статуса на микронутриентите преди и по време на бременност увеличават риска от затлъстяване при детето. Нещо повече, прекалено бързото наддаване на тегло в ранна детска възраст се свързва с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, инсулинова резистентност и последващо затлъстяване в зряла възраст.

Може ли обаче да се повлияе на този процес по-рано и как?

Скорошно проучване на Lyons-Reid и колеги (2024) сред 576 деца установи, че приемът на мио-инозитол, пробиотици и допълнителни микроелементи преди зачеване и по време на бременност може да окаже благоприятен ефект върху здравословното наддаване на тегло и поддържането на нормален индекс на телесна маса (ИТМ) на бебето от раждането му до първите 2 години от живота.

Микроелементи, влияещи на теглото

Смята се, че може да има взаимовръзка между постнатално наддаване на тегло при бебетата, дефицита на микроелементи в майчиния организъм и риска от затлъстяване в по-късна детска възраст.

Няколко микроелемента са свързани с потенциалния риск от затлъстяване на потомството.

Витамин D

Има данни, че повишено затлъстяване се наблюдава сред деца, чиито майки са имали дефицит на витамин D през бременността. Ниските нива на витамин D в края на бременността се свързват с по-ниско тегло при раждане, но и с последващ повишен ИТМ до 6-годишна възраст на детето. Това предполага нежелателно бързо постнатално наддаване на тегло.

Откритието е подкрепено и от проучване с над 60 000 норвежки деца. То установило, че увеличеният прием на витамин D от майката по време на бременност се свързва с по-ниски траектории на наддаване на тегло при детето, както и понижен риск от бързо наддаване на тегло и затлъстяване в зряла възраст.

В-витамини

Витамините от B-групата са свързани с майчината гликемия и техните дефицити могат да допринесат за повишен ИТМ в потомството. Например, децата, чиито майки страдат от диабет и недостиг на В-витамини, по-специално – витамин B12, имат по-висок риск от повишена инсулинова резистентност и затлъстяване.

Мио-инозитол

По подобен начин се смята, че мио-инозитолът, вид захарен алкохол, участващ в регулирането на глюкозния и липидния метаболизъм, може да противодейства на ефектите от майчината дисгликемия и дислипидемия (нарушение в мастната обмяна) върху затлъстяването на потомството. Учените предполагат, че инозитолът участва в непрекъснатия обмен между майка-плацента-фетус, за да регулира вътреутробния растеж и развитие на бебето. Проучването отбелязва, че добавянето на мио-инозитол в ранна бременност е свързано с намаляване на честотата на гестационен диабет, преждевременно раждане и прекомерен растеж на фетуса.

Пробиотици

Пробиотиците, от друга страна, също имат положителен ефект за предотвратяване на гестационна дисгликемия. На участниците в проучването на Lyons-Reid и колеги са дадени два пробиотични щама – Lactobacillus rhamnosus NCC 4007 и Bifidobacterium animalis species lactis NCC 2818.

Заключение

Оказва се, че здравният статус и дефицитите на ключови микронутриенти при майката още преди зачеването могат да оставят отпечатък върху начина, по-който детето ще наддава тегло в постнаталния период. Нещо повече, тогава могат да се „закодират“ рискови фактори за наднормено тегло или затлъстяване в по-късна детска възраст, водейки със себе си опасност от сърдечно-съдови заболявания и инсулинова резистентност.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако искате да приемате хранителни добавки или да предприемете лечение преди и по време на бременност.

Източник:

Lyons-Reid, J., Derraik, J.G.B., Kenealy, T. et al. Impact of preconception and antenatal supplementation with myo-inositol, probiotics, and micronutrients on offspring BMI and weight gain over the first 2 years. BMC Med 22, 39 (2024). https://doi.org/10.1186/s12916-024-03246-w

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай