Витамин D – „слънчевият“ витамин и защо ни е нужен?

Много хора асоциират витамин D само с излагането на слънце, но неговите особености и ключова роля за човешкия организъм са далеч по-комплексни и важни.

Роля на витамин D за човешкото здраве

Освен добре известната полза на витамин D за костното здраве, редица проучвания показаха, че той е необходим за превенцията на множество заболявания – рак, сърдечно-съдови болести, хипертония, захарен диабет тип 1 и 2, метаболитен синдром и затлъстяване, автоимунни болести (множествена склероза), неврофизиологични нарушения (деменция, депресия), прееклампсия, както и много хронични заболявания.

Нещо повече – последните изследвания в областта на нутригеномиката показаха, че витамин D оказва влияние върху гените. Досега са установени 229 гена, чиято активност се регулира именно от него – гените за множествена склероза, болест на Крон, захарен диабет тип 1 и дори някои автоимунни и ракови заболявания.

Как се образува?

Синтезираният в кожата или приет с храната витамин D се хидроксилира в черния дроб до 25-хидроксивитамин D (25-ОH витамин D). След това се транспортира до бъбреците, където се превръща в метаболитно активна форма – 1,25-дихидрокси витамин D, която осъществява действието на витамина.

Дефицит на витамин D – как да го познаем?

Проблемът в съвременното общество е, че над 1 милиард души по света имат изявен дефицит на витамин D и голяма част от тях не знаят за това. В рисковата група може да попадне всеки – дете или възрастен, мъж или жена, хора от всякаква раса и географска ширина. Дори бебето в майчината утроба има нужда от определено количество витамин D.

Някои от най-честите симптоми при недостиг на витамин D са:

  • умора
  • болка в костите
  • мускулна слабост, мускулни болки или мускулни крампи
  • промени в настроението, включително депресия

Дефицитът на витамин D се установява чрез лабораторно изследване на серумните нива на 25-ОН витамин D (тоталният витамин D в кръвта). За по-прецизни стойности, препоръчително е изследването да се направи сутрин на гладно и при минимум 10 дни, в които пациентът не е приемал добавки с витамин D.

Въпреки че няма единен консенсус за оптималните серумни нива на витамин D, повечето експерти дефинират дефицита на витамина под стойности 20 ng/ml (50 nmol/l), а между 21–29 ng/ml (52. 5–72. 5 nmol/L) – говорим за недостатъчност.

Балансирането на нивата на витамин D се осъществява чрез излагане на слънчева светлина, прием на храни, богати на витамина и посредством прием на хранителни добавки, съдържащи витамин D.

В случай че имате дефицит на витамин D, най-добре е да консултирате правилната за вашия организъм доза с лекар. Понякога дефицитът на витамин D е свързан и с други здравословни нарушения, които трябва да се установят и третират своевременно.

Консултант: д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай