Защо се случват ранните спонтанни аборти и могат ли да се предотвратят?

жена-спонтанен-аборт

Ранните спонтанни аборти представляват нарушение на бременността в първия триместър, когато ембрионът не може да оцелее извън матката. Причините за това могат да бъдат много. Честа практика е те да не се проучват, освен ако загубите за една жена не станат повтарящи се. Оказва се обаче, че ранните спонтанни аборти са прекалено масови, за да се игнорират.

Малко статистика

По света

Всяка година в световен мащаб се случват над 23 милиона спонтанни аборта. Изчислено е, че 1 на всеки 8 бременности не може да се развие, а от 1 до 13 гестационна седмица броят на спонтанните аборти е статистически най-висок, като периодът 6-8 гс. е преломен. Оказва се, че загубите в първия триместър са най-честото усложнение, което засяга 10-20% от бременностите.

И у нас

В България статистиката за абортите също е притеснителна в няколко посоки. В последните години страната ни държи едно от челните места по брой аборти в Европа – 3-то място по брой аборти на 1000 жени между 15-49 г. след Армения и Грузия. България е и първа в Европейския съюз по брой прекъснати бременности, като ежемесечно над 1000 жени извършват аборт по собствено желание. Спонтанните аборти, макар и с лек тренд да се понижават от 2021 г. насам, също са близо до 3000 на година.  

Подходът „Опитайте отново“

Данните показват, че ранните спонтанни аборти заслужават внимание заради честотата си. За съжаление обаче, подходът към този тип загуби обикновено е „случва се почти на всяка“ и „опитайте отново“, без задълбочено търсене на причините. Много здравни системи по света продължават да следват практиката жената да има 3 или повече повтарящи се ранни спонтанни аборта, преди да се назначат по-детайлни изследвания и да се предприемат мерки. Изчислено е, че 1 на 100 жени имат повтарящи се аборти.  

Наистина, след един спонтанен аборт повечето жени забременяват и износват успешно своята бременност. Въпреки това, предишен спонтанен аборт носи по-голям риск от последващо преждевременно раждане, нарушение в растежа и развитието на бебето, както и други усложнения при следващите бременности. Наличието на спонтанни аборти също е свързано и с по-висок риск от дългосрочни здравословни проблеми за жените, включително сърдечно-съдови заболявания, венозен тромбоемболизъм и проблеми с психичното здраве.

Тези фактори са достатъчен аргумент, че ранните спонтанни аборти не бива да се неглижират като случайно, единично случващо се събитие в живота на 1 от 8 жени. Знаейки възможните причини за тях, част от ранните загуби на бременност могат да бъдат предотвратени още преди зачеването, а случилите се могат да послужат за основа на последваща превенция и по-внимателно проследяване на бременността.

Причини за ранни спонтанни аборти

Спонтанният аборт е сложно и често многофакторно събитие и понякога се случва без ясно видима причина. Реално, между 50-60% от тези случаи остават неидентифицирани. В научните среди е разпространена тезата, че ранните загуби на бременност до голяма степен са свързани с генетични или хромозомни аномалии в ембриона, но могат да са провокирани и от наличието на здравословни проблеми при двойката.

Ето част от факторите, които са свързани с повишен риск от спонтанни аборти.

Хромозомни аномалии

Повечето ранни спонтанни аборти са причинени от генетични аномалии в ембриона, които му пречат да се развива нормално.

Хромозомите са компактни структури, изградени от ДНК молекули. Те съдържат подробен набор от инструкции, които контролират широк спектър от фактори – от това как се развиват клетките на тялото до това какъв цвят ще бъдат очите на бебето.

Понякога може да възникне нарушение в процеса на делене и ембрионът да получи твърде много или недостатъчно хромозоми, което да му попречи да се развие нормално и съответно – да оцелее. В много случаи тези мутации са спорадични или de novo, което означава, че е малко вероятно да се повторят при следваща бременност.

Въпреки че се приемат за „инцидентни“, тези хромозомни аномалии могат да са провокирани от различни фактори на средата (епигенетични фактори) или възрастта на майката.

Възраст на жената

Напредналата репродуктивна възраст на майката обикновено е свързана с по-висок риск от спонтанен аборт. Това е така, защото след 35 годишна възраст качеството на яйцеклетките по правило намалява и вероятността от поява на хромозомни аномалии се покачва. Според статистиките, за жени под 35 години рискът от спонтанен аборт е около 10-15%, докато между 35-45 години той нараства до около 20-35%. Жените над 45 години имат още по-висок риск от загуба на бременността.

Медицината и терапиите обаче напредват в тази посока. Въпреки че общият брой яйцеклетки не може да бъде увеличен, добрата новина е, че тяхното качество може да бъде повишено дори при по-напреднала възраст на жената.

Хормонален дисбаланс

Нарушенията в хормоналния баланс могат да дестабилизират деликатната хормонална среда, необходима за поддържане на бременността. Това може да доведе до затруднения с имплантирането, проблеми с развитието на маточната лигавица и други фактори, застрашаващи хода на бременността.  

 • Прогестерон и естроген

Така например, прогестеронът играе жизненоважна роля в подготовката на маточната лигавица за имплантиране и поддържане на ранна бременност. По същия начин, естрогенът е ключов за маточната лигавица и растежа и развитието на ембриона. Дефицитът в нивата на тези хормони може да попречи на имплантацията и съответно да доведе до ранна загуба на бременността.

 • Тиреоидни хормони

Хормоните на щитовидната жлеза, включително тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3), играят решаваща роля в регулирането на метаболизма и производството на енергия в организма. Заболявания на щитовидната жлеза, като хипотиреоидизъм (неактивна щитовидна жлеза) или хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза), могат да повлияят на фертилитета и да увеличат риска от спонтанен аборт, ако не се третират преди зачеването. Хормоните на щитовидната жлеза също са важни за развитието на ембриона, а техните дисбаланси могат да повлияят на неговия растеж и развитие.

 • Кортизол

Кортизолът е хормон на стреса, произвеждан от надбъбречните жлези. Високите нива на стрес и кортизол могат да нарушат деликатния хормонален баланс, необходим за поддържане на бременността. Хроничният стрес често се свързва с възпаления в организма и нарушение в работата на имунната система, което увеличава риска от ранен спонтанен аборт.

 • Инсулин

Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който регулира нивата на кръвната захар. Жените с инсулинова резистентност или диабет могат да имат по-високи нива на инсулин в кръвта, което да провокира хормонален дисбаланс и по-висок риск от загуба на бременността.

Аномалии на матката

Съществуват различни структури аномалии и малформации в матката, които могат да попречат на нормалната имплантация и развитие на ембриона. Рискът от възникване на спонтанен аборт зависи от вида и тежестта на аномалията.

Някои често срещани маточни нарушения, които могат да попречат на зачеването или нормалното протичане на бременност, включват:  

 • Септирана матка

Матка с наличие на преграда (септум) е вродено състояние, при което фиброзна тъкан, наречена преграда, разделя частично или напълно маточната кухина. Тази структурна аномалия може да попречи на имплантирането, да ограничи наличното пространство за растящия ембрион и да увеличи риска от спонтанен аборт.

 • Фиброиди на матката

Фиброидите са неракови образувания, които могат да се развият в мускулната стена на матката. В зависимост от техния размер и местоположение, фиброидите могат да нарушат структурата на маточната кухина, да повлияят на притока на кръв към плацентата или да усложнят имплантирането на ембриона, като всичко това може да допринесе за риска от спонтанен аборт.

 • Полипи на матката

Полипите на матката са малки, доброкачествени образувания, които могат да се развият в ендометриума. Въпреки че често протичат безсимптомно, по-голям брой или по-големи полипи могат да попречат на имплантирането или да причинят необичайно кървене, компрометирайки нормалното протичане на бременността.

 • Маточни сраствания

Маточни сраствания се появяват, когато съединителна тъкан, в резултат от някаква интервенция (операция на матката, дилатация и кюретаж или цезарово сечение), се разрасне в кухината или шийката на матката. Срастванията могат да нарушат нормалната архитектура на маточната кухина, да попречат на имплантацията и да доведат до спонтанен аборт.

 • Двурога или еднорога матка

Това са вродени малформации на матката, при които тя е с необичайна форма. Тези структурни аномалии могат да повлияят на способността на матката да поеме растящия ембрион/ фетус, потенциално увеличавайки риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане или други усложнения.

Инфекции

Някои инфекции, като рубеола, цитомегаловирус (CMV), малария, бактериална вагиноза или полово предавани инфекции (хламидия, гонорея, сифилис) могат да увеличат риска от спонтанен аборт, ако не се лекуват или се случат по време на ранна бременност.

Инфекциите действат в няколко направления – локално или системно, активирайки остър имунен отговор.

Например, инфекции в репродуктивния тракт, като бактериална вагиноза, полово предавани болести или тазово-възпалителна болест могат да причинят локално възпаление и увреждане на лигавицата на матката, а това да попречи на имплантирането, а в по-късен етап да наруши развитието на плацентата или да доведе до маточни контракции.

Определени инфекции могат да предизвикат възпалителен отговор в цялото тяло, засягайки различни органи и системи, включително репродуктивната система. Системното възпаление може да наруши хормоналния баланс, да влоши маточния кръвоток или да компрометира функцията на плацентата. В някои случаи имунният отговор към инфекцията може неволно да се насочи към развиващия се ембрион, увеличавайки риска от спонтанен аборт.

Травма или нараняване на майката

Тежка травма или нараняване на майката, като автомобилна катастрофа или физическо насилие, понякога може да доведе до спонтанен аборт.

Тук трябва да се отбележи, че има много митове относно емоционалното състояние и физическото натоварване на майката, които не увеличават шансовете от спонтанен аборт. Спонтанен аборт е почти невъзможно да се провокира от леки физически упражнения, секс по време на бременност, физическа работа в незастрашаваща живота и здравето среда, консумиране на пикантна храна или пък леки до средни състояния на тревожност или депресия.

Фактори, свързани с начина на живот

Не на последно място, съществуват определени фактори, свързани с ежедневните избори и начина на живот на жената, които могат да увеличат риска от спонтанен аборт. Те са всеизвестни, но си струва да бъдат припомнени:

 • Тютюнопушене
 • Прекомерна консумация на алкохол
 • Употреба на наркотици
 • Прекомерна консумация на кофеин (над 300 мг/ дневно)
 • Излагане на токсини от околната среда, включително тежки метали
 • Отклонения от нормалния индекс на телесна маса – прекалено ниско тегло или наднормено тегло и затлъстяване

Превенция на ранните спонтанни аборти

Предотвратяването на ранни спонтанни аборти e предизвикателство, но с по-голяма информираност на обществото относно техните причини, честотата им може да намалее, а шансовете за успешно развитие на бременността да се увеличат.

Сред стъпките за това са:

 • Правилна подготовка преди забременяване

Планирането на бременност и подобряването на здравния статус преди зачеването могат да помогнат за случването и протичането на една успешна бременност. Това включва поддържане на здравословно тегло, управление на хроничните здравословни състояния, като диабет или нарушения на щитовидната жлеза, както и елиминиране на всички вредни фактори в начина на живот, активността и храненето, които могат да повлияят на фертилитета.

 • Идентифициране и лечение на някои заболявания

Заболявания, свързани с щитовидната жлеза, автоимунни заболявания или нарушения на кръвосъсирването, е важно да бъдат изключени, а наличието им да бъде контролирано преди и по време на бременност.

При анамнеза за повтарящи се спонтанни аборти или история за генетична обремененост, двойката може да се подложи на генетични изследвания, за да се намали риска от бъдещи спонтанни аборти.

 • Избягване на вредни вещества и лечение на инфекции

Добрата хигиена, избягването на излагане на известни патогени и токсични вещества, практикуването на безопасен секс и търсенето на незабавно лечение при наличие на инфекции може да намали рисковете, които биха попречили на успешното зачеване и износване на бременността.

 • Редовна пренатална грижа

Ранната и редовна пренатална грижа е от съществено значение за това как се развива и протича бременността. Например, ранната ембрионална морфология може да помогне за навременно идентифициране на потенциални рискови фактори или усложнения в развитието на ембриона, за да се осигурят подходящи интервенции или терапии за овладяване на състоянието.

Почти всеки спонтанен аборт, независимо кога се е случил, оставя отпечатък не само във физически, но и в емоционален план за жената и нейното семейство. Затова е важно темата за ранните спонтанни аборти да не бъде омаловажавана като случаен „инцидент“, който засяга 1 от 8 жени и не може да бъде овладян. Съсредоточаването на вниманието върху това какво представляват ранните спонтанни аборти, с акцент върху причините за тях и възможната превенция, може да доведе до по-голяма информираност на обществото и намаляване на тревожната статистика.

Използвани източници

Miscarriage, NHS, достъп: https://www.nhs.uk/conditions/miscarriage

The Lancet, Miscarriage: worldwide reform of care is needed, Volume 397, Issue 10285, P1597, (2021)

5 Things That Can Cause a Miscarriage in the First Trimester, Hackensack Meridian Health, достъп: https://bit.ly/49t8k2j

България е начело в ЕС по аборти, Investorbg (2022)

Извършени аборти през 2021, 2022 и 2023 г. в България. Министерство на здравеопазването. Национален център по обществено здраве и анализи.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай