MTHFR и усвояването на фолиевата киселина и Витамин В12

mthft-мутации

Въпреки че „MTHFR” може да изглежда като някаква загадъчно странна дума, всъщност е съкратен вариант на един ген, съответно ензим, известен като метилентетрахидрофолат редуктаза. Генът дава „инструкциите” за правенето на този ензим. Ензимът MTHFR прибавя метилова група към фолиевата киселина, известна като Витамин В9, за да я направи използваема от организма ни. Същият механизъм действа и при усвояването и на Витамин В12.

Ензимът MTHFR е много важен за превръщането на хомоцистеина в метионин, необходим за правилен метаболизъм и мускулен растеж, както и за образуването на глутатион. Процесът на метилиране в организма изисква ензимът от MTHFR гена така, че този процес да работи правилно, а носителите на мутация в този ген могат да имат проблеми при ефективното изчистване токсините от тялото си.

Какво се случва при MTHFR мутация?

Хората с MTHFR генна мутация имат сериозно намалена способност да превръщат фолиевата киселина и фолата в използваема форма. Изследванията показват, че около половината от човешката популация могат да имат такава генна мутация при различни вариации, зависещи от предаването им от родителите ни. Хората с понижена активност на MTHFR ензима могат да имат повишено ниво на хомоцистеин, който е свързан с възпалителни процеси, сърдечно-съдови проблеми, проблемни бременности, дефекти на плода и нарушена възможност за изчистване на организма от токсини. Ако в организма ни се натрупа високо количество от неусвоена фолиева киселина, то тя може да бъде токсична, а в случаите на бременност – токсична спрямо плода.

Активираният фолат (5MTHF) отдава метиловата си група на други хранителни вещества и субстанции – процес, който се казва „метилиране“ и е необходим на всяка клетка от тялото ни. Представете си колко сериозен проблем може да стане, ако това активиране не се осъществява правилно! Стресът във всичките
си форми потиска тази „метилация“. Затова, когато сме в стрес, изключително важно е да се доставят хранителните субстанции, необходими за тези процеси.

Определянето на типа на MTHFR дефекта е особено важен за жените в репродуктивна възраст, тъй като такъв дефект увеличава риска за аборт, преждевременно раждане, както и фолат-свързани нарушения като например спина бифида.

Видове мутации на MTHFR


Има няколко различни възможности за MTHFR генни мутации и медицината още ги изследва, за да разбере значението им.

Двете най-проблемни мутации могат да са С667Т и А1298С, които показват местоположението на мутацията, като най-често срещаните форми са различни комбинации на унаследяване от родителите:

  • Хомозигот: еднакъв ген и от двамата родители – може да бъде предаден на 667 или на 1298 мутации.
  • Хетерозигот: единият родител предава мутация на 667 или 1298, а другият предава нормален ген.
  • Съставен хетерозигот: един родител предава мутация на 667, а другият – на 1298.

Какви са препоръките при MTHFR мутация?

Въпреки че е невъзможно да сменим ген, има няколко неща, които могат да намалят потенциалните проблеми от мутантните форми на MTHFR, най-вече преди и по време на бременност и при децата.

По отношение на чревното здраве е добре да се избягват антибактериални сапуни, рафинирани захари, ферментни храни. Поради понижената способност да се пречистват токсини да се избягват найлонови материали, някои зеленчукови масла и олио, козметични препарати с химикали в тях и почистващи препарати, сладкиши и бонбони с оцветители и ароматизатори.

Най-важното е да не се приемат продукти (мултивитамини) с обикновена фолиева киселина и Витамин В12. Те трябва да бъдат в метилирана форма – Метил-фолик или –мета форма, както и метил-В12. Според последни проучвания зелените (особено по-тъмните) листни зеленчуци садържат метилираната форма на фолиевата киселина, което ги прави препоръчителни при хората с MTHFR дефект.

Жените с мутация на този ген е желателно да избягват хормоналните контрацептиви. Сериозна грешка е да се дават повишени дози на фолиева киселина, мислейки, че понижената способност за усвояване ще бъде компенсирана с по-голямо количество. Резултатът ще е по-бързото достигане на токсични нива на свободен фолат в серума.

Като заключение, моята препоръка към всички жени, които желаят бременност или са вече бременни, независимо дали знаят състоянието на този ген, е да взимат метилираната форма на фолиевата киселина, да проверят нивото си на Витамин В12 и да взимат метилкобаламин (метил-В12).

Автор: Доц. д-р Румен Г Русев, дм

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай