Желязо по време на бременност – ползи и рискове при дефицит

желязо-дефицит-бременност

Понижените серумни нива на желязо и белтък са сред основните проблеми, които съпътстват бременността. Тези дефицити крият сериозни рискове както за бременната жена, така и за нейното бебе – две от най-уязвимите групи към дефицит на желязо и развитие на желязодефицитна анемия.

Според данните, близо 52% от бременните жени имат желязодефицитна анемия. Съответно, намаленият запас от желязо в организмите на техните бебета също ги предразполага към развитие на състоянието – особено ако е налице преждевременно раждане или ранно преустановяване на кърменето.

Защо желязото е важно за бременността?

Желязото (Fe) е изключително важен микроелемент за нормалното функциониране на човешкия организъм. А по време на бременност нуждите от него нарастват двойно.  

Елементът участва в състава на много ферменти и протеини, свързани с окислително-редукционните реакции, например в процеса на дишане, тъй като близо 70% от общото желязо се съдържа в хемоглобина. Хемоглобинът е протеин в червените кръвни клетки, който пренася кислород до всяка телесна клетка. По време на бременност обемът на кръвта се увеличава, както и нуждата от повече желязо, за да може да се произвежда повече кръв – съответно да се доставя кислород на бебето. Ако майчиният организъм няма достатъчно запаси от желязо или не получава необходимото желязо чрез храненето, нивата на хемоглобина и концентрацията на червени кръвни клетки намаляват, което увеличава риска от желязодефицитна анемия.

Общото количество желязо в тялото на една средностатистическа жена е около 2,2 г – приблизително колкото тежат 2 стотинки. По-голямата част от това желязо може да се счита за основно (функционално), тъй като е свързано с ключови ензимни и метаболитни функции – най-вече с производството на клетъчна енергия. Две съединения, феритин и хемосидерин, служат като резерв. Желязото от тези съединения може да бъде мобилизирано за производството на основни съединения, когато приемът на елемента чрез диетата е недостатъчен. Уязвимостта на индивида към железен дефицит зависи именно от това какво количество е складирано в организма.

Защо е опасна желязодефицитната анемия по време на бременност и след това?

Желязодефицитната анемия е състояние, при което липсват достатъчно здрави червени кръвни клетки (т.нар. еритроцити), които да пренасят кислород към тъканите и органите.

Вътреутробният железен дефицит може да окаже редица негативни последствия върху сърдечносъдовото и мозъчното развитие на бебето, тъй като микроелементът е от съществено значение за невронния метаболизъм и функциониране. Счита се, че дефицитът на желязо през първия триместър има по-негативно въздействие върху растежа на бебето, отколкото анемията, развиваща се на по-късен етап.

Тежкият дефицит на желязо по време на бременността увеличава риска от преждевременно раждане – преди 37 г.с. Също така състоянието се свързва с раждане на бебе с по-ниско тегло и дори според някои източници повишава риска от детска смърт непосредствено преди или след раждането.

Намалените запаси от желязо при новороденото могат да персистират до една година и да доведат до желязодефицитна анемия. Такова състояние трябва да се идентифицира и лекува своевременно поради възможните дългосрочни последици, свързани с промени в енергийния метаболизъм в мозъка и дефекти във функцията на невротрансмитерите и миелинизацията. Следователно, бебета и малки деца с желязодефицитна анемия са изложени на риск от затруднения в развитието, включващи когнитивни, социално-емоционални и адаптивни функции. Други проучвания са документирали забавяне както на езиковото, така и на двигателното развитие.

Кърменето обикновено действа благоприятно и предпазва от анемия, но не и ако майката има дефицит на желязо. Важно е да се отбележи, че нивата на желязо в кърмата спадат с напредването на лактацията, особено след 6-я месец на детето. Поради това е необходимо внимателно наблюдение и адекватна добавка за кърмачета в риск.

Кои са рисковите фактори за развитие на желязодефицитната анемия?

Рискът от развитие на анемия по време на бременност се увеличава при наличие на следните фактори:

 • няколко поредни близки бременности
 • многоплодна бременност
 • често повръщане поради сутрешно гадене или състоянието хиперемезис гравидарум
 • недостатъчна консумация на храни, богати на желязо
 • лоша абсорбция на хранителните вещества в червата
 • обилно менструално кървене преди зачеването
 • бременност в тийнейджърска възраст
 • анамнеза за анемия преди бременността

Как да разпознаете железния дефицит?

Признаците и симптомите на желязодефицитна анемията не са строго специфични. Те могат да наподобяват други общи за бременността състояния, които включват:

 • умора
 • слабост
 • замаяност или виене на свят
 • главоболие
 • бледа или жълтеникава кожа
 • недостиг на въздух
 • жажда или силно желание за дъвчене на лед
 • студени крайници
 • косопад
 • тинитус (шум в ушите)
 • изтръпване на крайниците

При тежка анемия, могат да се появят и следните други симптоми:

 • учестен пулс
 • ниско кръвно налягане
 • нарушена концентрация

Независимо дали има симптоми налице, повечето проследяващи бременността лекари регулярно и задължително проверяват серумните нива на желязото, тоталния желязосвързващ капацитет (ТЖСК) и хемоглобина. Според Световната Здравна Организация, диагнозата „анемия“ може да се постави при бременната, когато нивата на хемоглобин паднат под 110 g/L. За небременни жени рискът от анемия е висок при хемоглобин под 120 g/L, пак по данни на СЗО.

Понякога могат да се изследват и серумните нива на феритина, за да се установи дали има риск от изчерпване на железните запаси. За нисък феритин при бременната се считат резултати под 70-50 ng/mL.

От колко желязо се нуждаем?

По време на бременност е необходимо жената да приема двойно по-голямо количество желязо от обикновеното – по 27-30 мг дневно. 

Препоръчителна дневна доза желязо се базира на възрастта, пола, наличието на бременност или кърмене и е обобщена в следната таблица.

ВъзрастМъжЖена
Под 6 месеца0.27 мг0.27 мг
7-12 месеца11 мг11 мг
1-3 години7 мг7 мг
4-8 години10 мг10 мг
9-13 години8 мг8 мг
14-18 години11 мг15 мг
19-50 години8 мг18 мг
Над 51 години8 мг8 мг
Бременност 27 мг
Кърмене 10 мг
Източник: Националните институти по здравеопазване в САЩ

Кои храни са богати на желязо?

Много храни естествено съдържат желязо, а някои от тях са обогатени с елемента, което помага на организма да запълни естествените си дневни нужди.

Интересен факт е, че в храните желязото се съдържа под две форми – хематиново (основно в животинските продукти – червени меса, пилешко, риба) и нехематиново (растителните храни, млечни продукти, яйца), като първото по принцип е с по-добра абсорбция.

Следват няколко примера за храни, богати на желязо, макар че списъкът е много по-дълъг:

Хемово желязо
 • Много добри източници на хемово желязо, с 3,5 мг или повече на порция:
  • 85 г телешки или пилешки черен дроб
  • 85 г миди
  • 85 стриди
 • Добри източници на хемово желязо, с 2,1 мг или повече на порция:
  • 85 г варено говеждо месо
  • 85 г консервирани сардини

Други източници на хематиново желязо, с 0,6 милиграма или повече на порция, включват по 85 г пиле, варена пуйка, шунка, телешко.

Нехемово желязо
 • Много добри източници на нехемово желязо, с 3,5 милиграма или повече на порция:
  • Зърнени закуски, обогатени с желязо
  • Една чаша сварен боб
  • Половин чаша тофу

Сред другите храни, богати на нехемово желязо, са кайсиите, тиквените семки, броколи, редица ядки (пекан, орехи, шамфъстък, бадеми, кашу), спанак, кафяв ориз и др.

Съвети при усвояване на желязото

Често разпространена е практиката желязото да се приема с храни, богати на витамин C или други органични киселини за по-лесната му абсорбция. Според скорошно проучване, обаче, няма достатъчно убедителни данни, че тази комбинация работи успешно. Единствената възможна полза, наблюдавана от изследователите, е, че витамин С може да има положителен ефект върху промените в средния обем на еритроцитите (MCV). Усвояването на желязо най-добре се осъществява на празен стомах, но когато това не е възможно приемът може да се случи с храна или веднага след хранене. Според някои източници, приемането на добавка с желязо с храна ще намали усвояването им до 40%.

От друга страна, калцият доказано инхибира абсорбцията на желязо. Ето защо е препоръчително желязото да не се приема с млечни продукти. Чаят и кафето също пречат на по-доброто усвояване на желязото.

Редица стомашно-чревни проблеми също могат да попречат на усвояването на желязото. То обикновено се абсорбира в дванадесетопръстника и горните отдели на тънките черва. Заболявания, които засягат стомаха (който отделя ензими в тънките черва) или дванадесетопръстника, могат да попречат на нормалното усвояване на желязо. Състояния като цьолиакия, синдром на раздразнените черва, възпалително заболяване на червата и хронична диария обикновено причиняват малабсорбция на хранителни вещества.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници:

Abu-Ouf NM, Jan MM. The impact of maternal iron deficiency and iron deficiency anemia on child’s health. Saudi Med J. 2015 Feb;36(2):146-9. doi: 10.15537/smj.2015.2.10289. PMID: 25719576; PMCID: PMC4375689.

Friel J, Qasem W, Cai C. Iron and the Breastfed Infant. Antioxidants (Basel). 2018 Apr 6;7(4):54. doi: 10.3390/antiox7040054. PMID: 29642400; PMCID: PMC5946120.

Institute of Medicine (US) Committee on Nutritional Status During Pregnancy and Lactation. Nutrition During Pregnancy: Part I Weight Gain: Part II Nutrient Supplements. Washington (DC): National Academies Press (US); 1990. 14, Iron Nutrition During Pregnancy. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK235217/

Li N, Zhao G, Wu W, Zhang M, Liu W, Chen Q, Wang X. The Efficacy and Safety of Vitamin C for Iron Supplementation in Adult Patients With Iron Deficiency Anemia: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2020 Nov 2;3(11):e2023644. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2020.23644. PMID: 33136134; PMCID: PMC7607440.

Manaker, L. You Don’t Need to Take Vitamin C With Your Iron Supplements, Study Suggests. VeryWell Health (2020), достъпна на https://bit.ly/3ojfOTO

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай