Умора или Синдром на хроничната умора? Как да ги различим и какво ги провокира?

синдром-хронична-умора

Чувството за ниска енергия или постоянна хронична умора съпътства все повече хора в забързаното ежедневие. Това често срещано оплакване засяга приблизително 30–50% от общото население. Според продължителността на умората, тя се класифицира като остра (<1 месец), продължителна (> 1 месец, <6 месеца) и съответно хронична умора (≥6 месеца). Острата умора обикновено изчезва след почивка или след лечение на фактора, който я провокира. От друга страна, неконтролираната продължителна и хронична умора, като идиопатичната хронична умора (ICF) и Синдром на хроничната умора (CFS)/ миалгичен енцефаломиелит (ME), е по-трудна за диагностициране. Тя е инвалидизиращо състояние, което сериозно влошава начина на живот и ограничава физическите и социални дейности на човека.  

Отличителни белези на Синдрома на хроничната умора

Миалгичният енцефаломиелит, наричан още синдром на хроничната умора или ME/CFS, е заболяване с широк спектър от симптоми, което може да бъде с голяма продължителност. Най-честото проявление е ужасно силната умора, която не се повлиява от почивка или друг тип терапии.

Състоянието може да засегне всеки, включително деца. По-често се среща при жените и има тенденция да се развива между средата на 20-те и средата на 40-те години. Повечето случаи на миалгичен енцефаломиелит са леки или умерени. Около 1 на 4 души със заболяването имат тежки симптоми, които могат да повлияят на качеството на живот и способностите почти толкова както при лупус, сърдечно заболяване или ревматоиден артрит.

Следващите редове разкриват какво предизвиква този тип умора и как може да се различи миалгичният енцефаломиелит от обикновената умора.

Какво предизвиква умората?

Има различни фактори, които могат да повлияят на енергийните нива и да предизвикат умора – в различните ѝ степени.

Начин на живот

Липсата на качествен сън, заседналият начин на живот, злоупотребата с алкохол и небалансираният хранителен режим могат да окажат негативен ефект върху това как тялото произвежда, съхранява и изразходва енергия.

Здраве на щитовидната жлеза

Хипо- или хипер- функцията на щитовидната жлеза могат еднакво негативно да повлияят енергийните нива на организма.

Хормони

Ниският тестостерон, ниските нива на дехидроепиандостерон сулфат (DHEA-S) и естроген могат да причинят умора по време на менструалния цикъл, а дисбалансът между естроген и прогестерон може да причини умора в лутеалната фаза.

Психично здраве

Тревожността и депресията могат да допринесат за ниската енергия.

Токсини от околната среда

Токсичността от плесените, тежките метали, замърсителите на въздуха и ендокринните разрушители също могат да провокират състояние на хронична умора.

Чревно здраве

Нарушеното здраве на чревния микробиом може да намали усвояването на хранителни вещества, да увеличи възпалението в организма и съответно – да повлияе на енергийните нива.

Кръвна захар

Тежките въглехидратни храни могат да причинят умора и сънливост след хранене.

Дефицит на хранителни вещества

Ниските нива на витамини от група В, желязо и витамин D могат да са фактор, който да провокира лесно изморяване и чувство на изтощение.

Здраве на надбъбречните жлези

Хроничният стрес може да повлияе на работата на хипоталамо-хипофизно-надбъбречна ос и да провокира високи нива на умора.

Какво предизвиква Синдрома на хроничната умора?

До момента учените не са наясно какво точно предизвиква миалгичния енцефаломиелит. Спекулациите включват някои от възможните причини, описани по-горе. На базата на тях, много изследователи считат, че Синдромът на хроничната умора е невроимунно или невроендокринноимунно заболяване.

Макар че все още не е известно какво провокира миалгичния енцефаломиелит, учените са идентифицирали различни общи състояния и особености при хората, които страдат от него.

Сред тях са:

 • Проблеми с имунната система

Някои имунни клетки при хора с миалгичен енцефаломиелит/синдром на хроничната умора показват нарушения в клетъчния метаболизъм – начинът, по който клетките произвеждат и използват енергия. В едно проучване, CD8+ и Т клетките на хора със Синдром на хроничната умора показват ниско енергийно производство след активиране, както и намалена гликолиза (друг метаболитен път, по който се произвежда енергия) при CD4+ и CD8+ клетките.

Цитокините, т.нар. специализирани имунни протеини, които посредничат и регулират имунните функции и възпалителните процеси, също са по-различни при пациенти с миалгичен енцефаломиелит/синдром на хроничната умора. Така например, проучване от 2012 г., публикувано в Psychiatry Research, дори се опитва да разграничи двете състояния. Според изследователите пациентите с миалгичен енцефаломиелит имат по-високи нива на два специализирани имунни протеина – интерлевкин-1 и тумор некрозис фактор алфа. Нивата на неоптерин – индикатор за провъзпалителна имунна активност, също са по-високи при пациенти с МЕ.

 • Отклонения в мозъчната дейност

Макар да са с различна честота и продължителност, тези мозъчни нарушения се отразяват при ЯМР или компютърна томография. Част от тях са свързани със структурни промени в бялото и сивото вещество. Открити са също аномалии при функционалната свързаност в мозъчния ствол, както и в други области на мозъка. Проучванията предполагат възможни състояния, включително увреждане на мозъчния кръвоток, нарушена нервна проводимост и невровъзпаление, включващо мозъчния ствол, което може поне частично да обясни значителна част от симптомите на ME/CFS и техните хетерогенни прояви при отделни пациенти.

 • Сърдечно-съдови нарушения

При повечето пациенти със Синдром на хроничната умора се наблюдават проблеми с кръвното налягане и пулса. Също така при някои от тях се забелязва намален размер на сърцето при образна диагностика, което може да доведе до влошени кардиологични функции.

 • Гени

Някои изследвания откриват закономерност между появата на заболяването и структурата на определени гени, както и начина, по който тези гени се включват и изключват в клетките. Изследвания на еднояйчни и двуяйчни близнаци показват, че някои хора генетично са предразположени да развият състоянието.

 • Инфекции или друго заболяване

Миалгичният енцефаломиелит често, но невинаги, се задейства след някакво инфекциозно заболяване, което може да се прояви с треска, възпалено гърло, болки в мускулите, разстроен стомах. Изследванията установяват, че няколко различни вида инфекциозни агенти могат да отключат състоянието Сред тях са вирусът на Ебщайн-Бар, бактерии, причиняващи лаймска болест, причинителят на Ку-треска и др.

 • Серотонин и кортизол

Няколко проучвания показват, че серотонинът, основен мозъчен химикал, играе важна роля за проявата на миалгичния енцефаломиелит и при тези пациенти неговите нормални нива са нарушени. Освен това, хората с това заболяване имат ниски нива на кортизол – хормон, който тялото отделя в отговор на стрес. Тъй като кортизолът е и мощен противовъзпалителен хормон, неговата дисфункция може да доведе до повишени възпалителни процеси в организма, дори хронично възпаление – нещо, което се забелязва при пациентите, страдащи от Синдрома на хроничната умора.

Какви са симптомите на умората?

Симптомите на умора са различни и често варират спрямо конкретния индивид и причината за това състояние.

Някои от често срещаните симптоми на умора включват:

 • липса на мотивация
 • неспособност за изпълнение на обичайните ежедневни дейности
 • трудности с концентрацията и паметта (объркване, забравяне)
 • мускулна слабост; болки в мускулите
 • умора след почивка или сън
 • продължително време за възстановяване след физическа активност
 • хронична сънливост; нарушения в съня
 • необяснима тревожност или страх
 • капризност
 • главоболие
 • замаяност

Освен някои от тези симптоми, хората страдащи от Синдрома на хроничната умора, често съобщават за:

 • гадене
 • възпалено гърло или грипоподобни симптоми
 • ускорен или неправилен сърдечен ритъм
 • чувствителност към светлина
 • подути лимфни възли на шията или подмишниците
 • храносмилателни проблеми, като синдром на раздразнените черва
 • втрисане и нощно изпотяване
 • алергии и чувствителност към храни, миризми, химикали
 • недостиг на въздух
 • паник атаки

Как се диагностицира Синдромът на хроничната умора?

Поставянето на диагнозата често е трудно и изисква комплексен подход. В него се взимат предвид вида на симптомите, тяхната честота и интензитет, както и общото здравословно състояние на пациента. Възможно е да бъдат направени различни изследвания, които да изключат други здравословни проблеми. Съвсем наскоро проучвания показват, че определени възпалителни маркери могат точно да разграничат миалгичен енцефаломиелит/синдром на хроничната умора от поведението на депресия или друго заболяване.

Проучванията в областта на тази доскоро „мистериозна болест“ напредват все повече с потенциал един ден да дадат повече знания върху това какво я предизвиква и да предложат адекватни методи за нейното успешно лечение, което в момента липсва.

Тази статия е написана с образователна цел и информацията в нея не е предназначена за превенция, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с лекар или с друг здравен специалист, ако трябва да предприемете изследване, лечение или друг вид тип терапия.

Използвани източници:

Dellwo, A. The Roles of Autoimmunity and Inflammation in Chronic Fatigue Syndrome. VeryWell Health (2022)

Hannibal KE, Bishop MD. Chronic stress, cortisol dysfunction, and pain: a psychoneuroendocrine rationale for stress management in pain rehabilitation. Phys Ther. 2014 Dec;94(12):1816-25. doi: 10.2522/ptj.20130597. Epub 2014 Jul 17. PMID: 25035267; PMCID: PMC4263906.

K. Miwa, Impaired cardiac function due to small heart and orthostatic intolerance in patients with myalgic encephalomyelitis, European Heart Journal, Volume 34, Issue suppl_1, 1 August 2013, P5066, https://doi.org/10.1093/eurheartj/eht310.P5066

Mandarano AH, Maya J, Giloteaux L, Peterson DL, Maynard M, Gottschalk CG, Hanson MR. Myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome patients exhibit altered T cell metabolism and cytokine associations. J Clin Invest. 2019 Dec 12. pii: 132185. doi: 10.1172/JCI132185. [Epub ahead of print]. PMID: 31830003.

Myalgic encephalomyelitis or chronic fatigue syndrome (ME/CFS), NHS, достъпна на: https://shorturl.at/klp14

Nelson T. et al. Brainstem Abnormalities in Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: A Scoping Review and Evaluation of Magnetic Resonance Imaging Findings. Frontiers in Neurology, Volume 12, 2021    

Son CG. Differential diagnosis between „chronic fatigue“ and „chronic fatigue syndrome“. Integr Med Res. 2019 Jun;8(2):89-91. doi: 10.1016/j.imr.2019.04.005. Epub 2019 Apr 12. PMID: 31193269; PMCID: PMC6522773.

What is Chronic Fatigue Syndrome?, WebMed, достъпна на: https://shorturl.at/nrzJR

Сподели това

Копирайте връзката в клипборда

Копирай